UGLEDNA NAGRADA

Pogledajte kuću Vedrana Ćorluke i Franke Batelić koja je u finalu za najbolju stambenu arhitekturu 2022.

 Robert Leš/Cropix
Sutra će biti poznato koji je rad dobitnik nagrade Udruženja arhitekata Hrvatske u toj i drugim kategorijama

Vila u vlasništvu Franke Batelić i Vedrana Ćorluke na Tuškancu u Zagrebu nominirana je za nagradu najbolje stambene arhitekture u 2022. godini, koju dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske (UHA). Točnije nominiran je rad arhitekata Zoran Zidarić, Tomislav Ćurković, ali u javnosti je poznato da je riječ o kući tog poznatog hrvatskog para.

image
Robert Leš
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Za nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture njihova je obiteljska kuća nominirana u društvu s Kućom na Pećini, Samobor, autora Nikole Fabijanića, Obiteljskom kućom u Maksimiru, Zagreb, autora Jakova Matasa, Grgura Butigana, Rade Trbara, zgradom POS Vis, autora Jani Mardešić i stambenim blokom Park Kneževa, Zagreb, autora 3LHD. Sutra u četvrtak će biti poznato koji je rad dobitnik nagrade u toj i drugim kategorijama.

image
Robert Leš

U opisu kuće (Vedrana Ćorluke i Franke Batelić) kao finalista nagrade stoji opis: "Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele. Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće. Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu".

image
Robert Leš
image
Robert Leš

Platforma na kojoj se kuća nalazi,stoji dalje, sadrži vanjske ekstenzije zajedničkog prizemlja i vješto ugrađuje dio bogatog programa kuće u suterenu odvajajući pritom strmi vrt iza od dvorišta ispred.

"U obiteljskoj svakodnevici arhitektura je stvorila mnoštvo lijepih artikuliranih i specifičnih mjesta koja su istovremeno slobodna i međusobno prisutna" opisuju.

image

Franka Batelić i Vedran Ćorluka

MARKO TODOROV/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Vedran Ćorluka počeo je gradnju ove kuće 2018. godine na parceli koja se prostire na oko 1500 kvadrata. Pjevačica iz mjesta Rabac i bivši hrvatski nogometni reprezentativac, prije 11 godina upoznali su se na Zrću. Dugo su održavali vezu na daljinu, na relaciji Hrvatska-Rusija. Vjenčali su se 2018. u Istri, a u ovu kuću uselili su 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:45