PETIT INTERIJER

Pogledajte stan mladog sveučilišnog profesora iz Zagreba, dizajnirao ga je naš poznati arhitekt i oborit će vas s nogu! A tek terasa...

 Bojan Zibar

Ako živite u velikom gradu, jasno vam je koliko je teško pronaći stan po svojoj mjeri. Jer osim kvadraturom, mora vam odgovarati pozicijom, funkcionalnošću i stilom, ali i biti savršeno prilagođen vašem načinu života. Poseban je izazov dizajnirati momački stan, jer on treba ispuniti još nekoliko drugih kriterija kako bi savršeno odgovarao samačkom životu onoga kojem je namijenjen. Znao je to i arhitekt Ante Vrban kada se odlučio uhvatiti u koštac sa svim navedenim izazovima, no pogledate li finalni rezultat, transformaciju prostora u zadivljujući, multifunkcionalni interijer po mjeri, jasno je da je riječ o prostoru koji će vlasniku dati osjećaj doma, ali u isto vrijeme nesumnjivo impresionirati svakog gosta.

image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar

Klijentova želja bila je postići toplinu, no ne zanemariti estetiku, a htio je prostoru udahnuti i dašak luksuza, po uzoru na slične suvremene interijere, savršeno prilagođene mladom poslovnom čovjeku i sveučilišnom profesoru.

Arhitekt Ante Vrban uglavnom radi velikeprojekte, no tzy. petit interijeri, govori, za njega imaju posebnu emotivnu vrijednost iz jednostavnog razloga - radi ih samo za prijatelje, što je i sada bio slučaj.

image

Arhitekt Ante Vrban

Bojan Zibar

"Ljudi pogrešno misle kako je puno lakše dizajnirati male prostore od većih. No, prava je istina da se upravo tu na djelu vidi sva arhitektova praktičnost i pragmatičnost. Ovdje govorimo o malom stanu, od 55 kvadrata, s jednom spavaćom sobom i trebalo je biti jako pametan kako bi se prostor iskoristio do maksimuma. Svake godine svojim prijateljima nacrtam i odradim njihove male prostore za život i u tome istinski uživam jer one koje volim činim sretnima, a sebi dam vrhunski izazov i trening za moždane vijuge, jer ovo to uistinu jest" - pojašnjava arhitekt Ante Vrban koji je i u ovom slučaju osluškivao bilo svog mladog klijenta i ispunio svaku njegovu želju.

image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar

Inspiraciju je našao u suvremenim "bachelor pad" stanovima, koji su prije svega funkcionalni, s dubokim tonovima i čistim linijama, skladni i sofisticirani, ali uvijek s nekim smjelim, upečatljivim akcentima. Najbolje se to vidi na primjeru spavaće sobe, u kojoj je garderoba potpuno skrivena i integrirana duž cijelog prostora, sve u divnim, toplim, zemljanim tonovima, koji su ujedno highlight cijelog prostora. Sličan se "storage" dio nalazi i u hodniku, iza ogledala koje vizualno povećava kvadraturu, a iza kojeg je skriveno funkcionalno spremište za sve servisne uređaje u kući. Kuhinja je spojena s dnevnim boravkom, no dojam klasične blagovaone "razbijen" je možda netipičnim stolom za klasične obiteljske stanove, no sasvim tipičnim za jednog mladog, urbanog čovjeka, koji živi brzo i živi za sutra.

image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar

Kuhinja zato nema klasični stol, ali ima multifunkcionalni otok-šank, s udobnim barskim stolicama za mirne, samačke objede ili druženja s prijateljima. U kupaoni je kada zamijenjena velikim walk in tušem, a perilica i sušilica postavljene su jedna na drugu i skrivene iza lijepo dizajniranog ormara. Stan se nalazi visoko u stambenoj zgradi, na sedmom katu, s puno svježeg zraka, pa je i na to trebalo misliti kod dizajna interijera, pogotovo zato što ima lijep i iskoristiv pogled i prekrasnu terasu koja se prostire cijelom širinom stana.

image
Bojan Zibar
image
Bojan Zibar

"Klijent je htio da terasa bude kao vanjski dnevni boravak, prostor za druženje i provođenje slobodnog vremena, onaj dio u koji jedva čekaš doći nakon cijelog radnog dana. Tu je vrlo važna vegetacija jer ona pojačava osjećaj topline doma, a ovdje smo se odlučili za efektne skulpturalne palme i hortenziju. No, prvo je trebalo sakriti jedinicu od klime i napraviti još jednu nevidljivu ostavu za stvari koje malo ili rijetko koristimo poput kovčega, alata i slično. Podovi na terasi su Ariostea keramika, dok su oni u cijelom stanu od izblijedjelog hrasta s dilatacijama od kaučuka, što mislim da jedino mi radimo kod nas, a te crte između drvenih podnih obloga dodatno šire prostor po dužini, ali i pojačavaju taj spa doživljaj koji sam toplim, drvenim tonovima htio postići u cijelom stanu jer on daje pravi osjećaj topline" - govori Vrban, koji i u ovom stanu nije propustio uklopiti svoj zaštitni znak - trake načinjene od ogledala koje svakom prostoru daju upravo ono što je klijent tražio - dašak nepretencioznog luksuza.

U stanu je apsolutno sve, od tehničke izvedbe, dizajna, izrade namještaja pa do detalja Vrbanovih ruku djelo, što je dovelo do finalnog rezultata - ugodnog i vizualno stimulativnog prostora koji se zove dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. srpanj 2024 08:31