može sve

Pojačana promidžba Jadrana rezultirala većim interesom: Veliki je interes stranaca za ova mjesta

Osim kuća i stanova, na tražilici Crozilla.com pregledavala se i ponuda građevinskih zemljišta. Na Viru se čekaju izmjene i dopune prostornog plana općine, prema kojem će se moći graditi i na još neizgrađenim građevinskim područjima otoka
 SHUTTERSTOCK
Osim domaćih, interes su pokazali i potencijalni kupci iz inozemstva, među kojima je najviše onih ih Njemačke, zatim Slovenije te BiH

Među inozemnim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com, tijekom ožujka ove godine, prevladavali su oni iz Njemačke, a najveći interes pokazivali su za kućama na području Istre, Vira i Vodica, te Krka, dok su im za stanove najzanimljiviji bili Crikvenica i Medulin.

Posjetitelji iz inozemstva u ožujku su na tom oglasniku posebnu pozornost usmjerili na otok Vir, koji se ponovno istaknuo prema interesu za tamošnjim kućama i zemljištima.

- Pandemija je imala velik utjecaj na tržište, posebno jer stranci više ne mogu tako jednostavno dolaziti u obilaske nekretnina, ali promijenila je i način života, ljudima je postalo bitno maknuti se iz sredine u kojoj se nalaze, pa razmišljaju o investicijama koje im ranije nisu bile u planu, što je utjecalo na pojačan interes za kućama i zemljištima za njihovu izgradnju - rekao je Nikica Begonja, predsjednik strukovne skupine posrednika HGK ŽK Zadar i vlasnik agencije Nina dom, koja već 25 godina djeluje na Viru.

image
Nikica Begonja, predsjednik strukovne skupine posrednika HGK ŽK Zadar i vlasnik agencije Nina dom

NIKICA BEGONJA: Najbitniji kriterij im je lokacija. Zanimaju ih kuće s panoramskim pogledom ili uz more, a zatim i one s velikom okućnicom za bazen

KUPNJA I NAJAM

Dodaje i kako u posljednje vrijeme za tamošnjim nekretninama ima dosta interesa potencijalnih kupaca iz Njemačke i Austrije.

Za to je, kako kaže, zaslužna i jaka promidžba otoka u inozemstvu, kojom je postao prepoznatljiv kao otok na kojem je poželjno posjedovati nekretninu.

Nadalje, kuće za prodaju najviše su se pretraživale na području Osijeka, dok se Zagreb prema potražnji nalazi na drugoj poziciji. Dosad je bilo sasvim uobičajeno da, bez obzira o kojoj se vrsti nekretnina radi, Zagreb drži prva mjesta na ljestvici potražnje, no podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je glavni grad tijekom ožujka izgubio vodeće pozicije u dvije rubrike. I u rubrici stanovi najam, Zagreb je s nekadašnjeg prvog mjesta tijekom ožujka svrgnut čak na treću poziciju, gdje se smjestio iza Rijeke i Splita.

Osim domaćih, interes su pokazali i potencijalni kupci iz inozemstva, među kojima je najviše onih ih Njemačke, zatim Slovenije te BiH. Strane su posjetitelje uglavnom zanimali stanovi koji se preko tog oglasnika prodaju u Crikvenici, Medulinu, Vodicama, Puli i Zagrebu.

Stanovi za najam najviše su se, pak, tražili u Rijeci, Splitu, Zagrebu, te Puli i Zadru.

Strani posjetitelji najviše su pretraživali ponudu najma na području Rijeke, Splita i Opatije.

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom veljače bili su Osijek i Zagreb, a tražene su bile i one na području Rijeke, Samobora, Zadra, Pule i otoka Vira. Ponuda građevinskih zemljišta u ožujku uglavnom se pregledavala na području Zagreba, Pule, Krka, Kaštela, Vira i Zadra.

BUDUĆA GRADNJA

Kada je riječ o građevinskim zemljištima, u ožujku su najtraženija bila ona na području Vira, Pule, Vodica, Crikvenice i Krka.

- Kriteriji koji su stranim kupcima bitni su - lokacija, lokacija i lokacija. Na Viru ih zanimaju kuće uz more ili one s panoramskim pogledom, a zatim i one s velikom okućnicom na kojoj je moguće imati ili izgraditi bazen. Što se tiče zemljišta, još uvijek se čekaju izmjene i dopune prostornog plana općine Vir, prema kojem će se moći graditi i na još neizgrađenim građevinskim područjima otoka - rekao je Nikica Begonja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:44