Projekt tjedna

Pokraj Krapine nove Šemničke toplice: "Ovo će biti prvi zatvoreni olimpijski bazen u Zagorju"

 Studio Kincl
Bazeni za sport i rekreaciju će, naravno, biti ispunjeni termalnom vodom, a neće izostati ni tobogan i "rijeka"

Projekt kompleksa Šemničkih toplica obuhvaća zgradu s unutarnjim i vanjskim bazenima s vodenim atrakcijama kao što su tobogani i krivudavo korito, tzv. "rijeka". Riječ je o projektu arhitektonskog ureda Kincl koji je pobijedio na natječaju investitora Grada Krapine. Planirana zgrada bazenskog kompleksa suvremena je interpretacija tradicionalnih motiva, koju uz poštivanje ambijentalnih vrijednosti odlikuje i korištenje visokokvalitetnih materijala i završnih obrada površina. Građevina ima prizemlje i kat s podrumom ispod cijelog objekta. Bit će kompletno armiranobetonska s čeličnim rešetkastim krovom koji je u poprečnom smjeru izlomljen.

image
Studio Kincl
image
Studio Kincl
image
Studio Kincl

Ventilirana fasada

- Glavna bazenska dvorana s ulaznim dijelom je visine sedam metara, ostakljena. Pročelje je puni panel s vanjskom drvenom oblogom u sustavu ventilirane fasade. Krovište je koso, oblikovano nizom dvostrešnih krovova koji se materijalom i oblikovanjem nastavljaju na pročelje zgrade. Garderoba i uredi su smješteni u niži, odvojeni volumen, a dio je i na prvom katu - opisuje akademik Branko Kincl koji je projekt napravio u suradnji sa svojim timom.

image
Tlocrt prizemlja

Planirana zgrada bazenskog kompleksa suvremena je interpretacija tradicionalnih motiva, koju uz poštivanje ambijentalnih vrijednosti odlikuje i korištenje visokokvalitetnih materijala i završnih obrada površina

image
Presjeci

Centralni dio građevine u prizemlju sadrži dva bazena tlocrtnih dimenzija - olimpijski 51,3 x 26,3 metara, maksimalne dubine 2,3 metra i mali bazen 13,8 x 26,3 metara, dubine 1,5 metar. Uz bazene se nalaze i tribine za sjedenje, a u planu su wellness i teretana.

U ulaznom djelu parcele smješteno je otvoreno parkiralište za korisnike, dok će se unutar zgrade bazena nalaziti i ugostiteljski i uslužni prostori.

Na otvorenom će se nalaziti dječji bazen dimenzija 12 x 5 metra, linijski bazen s hidromasažama i sličnim, vanjskim toboganima, terasama te sunčalištem, čije je korištenje planirano ljeti.

image
Studio Kincl

Krivudavo korito

Olimpijski i unutarnji bazen s vodenim atrakcijama, kao i bazen za rasplivavanje koristit će se prema planu tijekom čitave godine. Punit će se termalnom vodom iz postojećeg izvora - bušotine tople vode za potrebe bazena, uz nadopunu sustava vodom iz vodoopskrbne mreže.

image
Situacija na geodetskoj podlozi

- Parcela je uređena poštujući funkcionalne i oblikovne značajke krajobraza te u skladu s njenim zahtjevnim reljefom - rekao je arhitekt Kincl.

Atrakcije izvan građevine su u obliku krivudavog korita dubine 1,5 metar i maksimalne širine 2,6 metra. Sam tobogan bit će već gotov proizvod.

image
Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine
Cropix

RIJEČ GRADONAČELNIKA

"Ovo će biti prvi zatvoreni olimpijski bazen u Zagorju"

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine ispričao nam je da su prvotne Šemničke toplice radile do 70-ih godina te su imale dva mala bazena.

- Radi se o zemljištu u vlasništvu Grada površine nešto manje od 15.000 kvadrata, koje nije veliko i zbog toga nije bilo interesantno potencijalnim investitorima za izgradnju aquaparka. No, mi smo prepoznali potencijal za lokalnu zajednicu i turizam te je projekt uvršten među strateške projekte Grada i u Županijskoj je razvojnoj strategiji - kaže Z. Gregurović.

Nakon što su izrađeni Prostorno-programska studija i Urbanistički plan uređenja, raspisan je natječaj za projektiranje na kojem je izabran projekt arhitektonskog ureda Kincl d.o. Grad se za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije javio na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU - program pripreme lokalnih razvojnih projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, te je odobren za sufinanciranje sa 600.000 kuna.

- Budući da u Zagorju ne postoji zatvoreni olimpijski bazen, vjerujemo da će to biti odlično za plivački klub koji postoji u županiji te da će dovesti i do osnivanja novih, kao i do razvoja vodenih sportova. Osim toga, vanjske i unutarnje sadržaje koristit će i lokalno stanovništvo, a doprinijet će i razvoju turizma - dodaje Zoran Gregurović.

Projekt je nedavno uvršten u bazu projekata Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma i spreman je za realizaciju jer ima ishođenu građevinsku dozvolu, a Gregurović se nada se da će se uspjeti isfinancirati sredstvima iz Fonda za oporavak koji je Europska unija odobrila Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:18