LUKSUZNE VILE NA JADRANU

Ponuda atraktivnih objekata u Istri i na Kvarneru sve veća, kao i njihova prodaja

Najskuplja nekretnina koju imamo u ponudi namijenjena je za individualno stanovanje i njezina je cijena oko deset milijuna eura, a nalazi se na jednoj prestižnoj lokaciji, kaže Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine

Tržište luksuznih nekretnina u Istri i Kvarneru, u usporedbi s prijašnjim godinama, bilježi najveći rast prodaje. Ponuda je doslovno iz dana u dan sve veća. U usporedbi s unazad dvije ili tri godine, ponuda, potražnja i realizacija kupoprodaje takvih nekretnina su se udvostručile. Ove nam podatke iznosi Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine, jedne od najstarijih hrvatskih agencija.

KVALITETNA PONUDA

- To je jednim dijelom prouzročeno kvalitetnom ponudom nekretnina, posebno kuća i vila za odmor s bazenima, kao i apartmana višeg nivoa gradnje i uređenja, dok je drugim dijelom za porast zaslužna i činjenica da sve više klijenata razmišlja o kupnji nekretnine kao obliku ulaganja. Kroz turističke i druge vidove iznajmljivanja na taj način ostvaruju profit koji je bitno viši od dobiti koju bi ostvarili oročenjem sredstava, primjerice u banci - kaže B. Papeš.

Rijeka 3,700.000 €, prvi red do mora, s bazenom i mnogo suvremenih umjetničkih djela. Veličina 340 m², 600 m² okućnice, pogled na more

U agenciji Dogma nekretnine imaju sve više kvalitetnih, arhitektonski pomno promišljenih i dizajnerski uređenih nekretnina na atraktivnim lokacijama i sve više zainteresiranih klijenata. Ponuda se prilagodila potražnji kupaca viših financijskih mogućnosti. Što je uzrok tomu, pitamo ga.

- Vrlo je jednostavan odgovor - isključivo potražnja. To je jedan od efekata ulaska u EU. Hrvatsko tržište je sve prepoznatljivije i prihvatljivije stranim klijentima. Ulaskom u EU tržište se dodatno liberaliziralo te istovremeno klijenti imaju i veće povjerenje i osjećaj sigurnosti u naš pravni sustav, što je izuzetno važno kod kupnje nekretnine - odgovara Branko Papeš.

Opatijska rivijera 2,000.000 €, smještena na obroncima Učke, suvremena vila, 400 m², unikatna okućnica - 3079 m², preljevni bazen sa slanom vodom, cijeli Kvarner na dlanu

Zanimalo nas je i koji je raspon cijena luksuznijih kuća i koja je kod njih najskuplja u ponudi?

UPITI IZ KINE

- Cijene takvih nekretnina kreću se od 250.000 eura pa do više milijuna eura. Najskuplja nekretnina koju imamo u ponudi namijenjena je za individualno stanovanje i njezina je cijena oko 10 milijuna eura. Radi se o vili na prestižnoj lokaciji, prvi red do mora, s prostranom okućnicom, na jednoj od vjerojatno najatraktivnijih lokaciji na Jadranu - opisuje on.

Njihovi klijenti dolaze iz različitih zemalja i raznih su profila i zanimanja. Osim domaćih, kojih iz godine u godinu ima sve više, imaju dosta upita i realizacija iz Slovenije. Tradicionalno, tu su još kupci iz susjednih zemalja, dobro upoznati s tržištem kod nas - iz Austrije, Italije i Njemačke, no svakim danom imaju sve više zainteresiranih kupaca iz Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

Labin, 690.000 €. Kuća kod Labina i Rapca s elegantnim interijerom i prekrasnim dvorištem s bazenom, sunčalištem i prostorom za druženje. Sagrađena je ove godine. Veličina 210 m² s 1030 m² okućnice

- Ove godine smo primili i prve upite klijenata iz Kine, ali vjerujemo da je za to zaslužna naša suradnja s partnerima iz te zemlje. Što se tiče pak profesije, zanimanja su različita - kod domaćih klijenata prednjače poduzetnici, menadžeri, sportaši, pomorci i slično. Kod stranaca imamo puno liječnika, poduzetnika, financijskih stručnjaka, IT menadžera... Zbog vlasničke strukture naše agencije specifični smo po većem broju vrhunskih svjetskih sportaša koji kod nas traže nekretnine - objašnjava B. Papeš.

INFORMIRANI KUPCI

U pravilu su to, dodaje on, klijenti koji kupuju jednokratnom isplatom, no i oni kojima je to kupnja kao ulaganje pa kupnju realiziraju putem kredita. Dok prvi kupuju nekretnine većih vrijednosti, nerijetko i iznad milijun eura, potonji dobro paze i kalkuliraju povrat investicije pa se tu u pravilu kupuju nekretnine između 250.000 i 450.000 eura.

Fažana 1.200.000 €, nekoliko minuta udaljena od predivnih plaža i nacionalnog parka Brijuni, suvremena mediteranska vila 238 m², 4s+db, 4 kupaonice, sauna, kombinacija suvremenog i tradicionalnog stila, 1100 m² okućnice, bazen, sunčalište

- Za razliku od prijašnjih godina kad su nam se javljali kupci koji su za 100.000 eura željeli kupiti kuću prvi red do mora, takvih, u današnje vrijeme, nerealnih upita više nema. Kupci su sada puno informiraniji, realniji i dobro upućeni u stanje na tržištu. U praksi to najčešće izgleda tako da im se na njihov prvi upit pošalje desetak nekretnina od kojih oni odaberu nekolicinu za razgledavanje te se na kraju za jednu i odluče. Proces kupnje ponekad traje tek nekoliko dana, a imali smo i slučajeve gdje su kupci došli ciljano zbog jedne konkretne nekretnine i istu kupili. Ima situacija i u kojima taj proces kupnje traje i do godinu dana - rekao je B. Papeš.

REZERVACIJA MAILOM

Zanimljivo je da su nekoliko realizacija kupoprodaje imali i da njihovi klijenti nisu nikada uživo vidjeli nekretninu, odnosno odlučili su se za kupnju samo temeljem videa i snimke od 360 stupnjeva na njihovoj internetskoj stranici te putem maila rezervirali svoje nekretnine. No za nove kvalitetnije nekretnine i projekte, dodaje Papeš, i dalje ima mjesta.

- Naši investitori prate trendove u gradnji i uređenju te su često nekretnine na tržištu osmišljene do najsitnijih detalja - zaključuje.

Foto: Agencija Dogma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:03