vrhunski vrtić

Popularne Vrbane krasi suvremeni dječji vrtić: Investicija Grada Zagreba vrijedna 28 mil. kuna

Autori projekta su arhitekti Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka
 Bosnić+Dorotić
Edukacijska ustanova koloritnim se akcentima razlikuje od stambenog susjedstva

Dječji vrtić Vrbani II, koji potpisuju arhitekti Marin Binički, Marko Salopek i Siniša Blaženka, investicija je Grada Zagreba vrijedna 28 milijuna kuna u zagrebačkom stambenom naselju Vrbani.

Vrtić je s tri strane okružen visokim višestambenim zgradama, a na sjeveroistoku parcele je potok Vrapčak. Zgrada vrtića je postavljena na sjeverozapadni rub parcele pravokutnog oblika, oslobađajući tako čitav južni i istočni dio terena za otvorene sadržaje za boravak, igru djece i zelenilo. To je prizemni objekt u dva trakta. Uzduž čitave jugoistočne strane objekta proteže se 12 jedinica za jasličku i vrtićku djecu.

image
Bosnić+Dorotić

Prostorije su odijeljene pomičnim panelima za potrebe formiranja većih skupina, a hodnik, koji povezuje i atrij, služi za igru kad vani pada kiša

image
Bosnić+Dorotić

Dimenzijski, prostorije su istih modula, no za potrebe formiranja većih skupina postoji mogućnost spajanja susjednih, koje su odijeljene pomičnim panelima. Interijerska povezanost svih jedinica ostvarena je longitudinalnim hodnikom - središnjom zonom vrtića koja, osim same funkcije komunikacije, svojim presjekom i velikim uzdužnim prozorskim nadsvjetlom omogućava idealno osvjetljenje prostora, a svojom prostranošću osigurava prostor za igru, boravak i edukaciju djece u zatvorenom. Osobito kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak na otvorene prostore.

Ovaj prostrani multifunkcionalni hodnik povezuje i atrij, koji služi kao natkriveni i otvoreni prostor za boravak djece najmlađeg uzrasta, osiguravajući blizinu osoblja.

Eksterijerski kontrapunkt unutrašnjem hodniku jest natkrita pergola postavljena uz fasadu uzduž svih jedinica vrtića, stvarajući zaštićeni natkriveni prostor kao filtar-zonu između potpuno zatvorenih i potpuno otvorenih prostora.

image
Bosnić+Dorotić

Snažna zelena boja dominira eksterijerom zgrade vrtića - trima pročeljima i limenim krovom - naglašavajući namjenu edukacijske ustanove koja se žarkim bojama razlikuje od isključivo stambenog susjedstva.

image
Bosnić+Dorotić

Koloristički akcenti u objektu se nastavljaju žarko žutim stupovima i gredama vanjske pergole te žutom signalistikom u hodniku, zeleno-žuto-crvenim mobilijarom u interijeru te narančastim pločicama na zidovima sanitarija vrtićkih jedinica. Kao vizualni kontrast vanjskoj pojavnosti zelene zgrade, unutarnji je atrij u cijelosti izveden u komplementarnoj crvenoj boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:02