Remek-djelo

Poput glamurozne scenografije. Blagdansko uređenje u zagrebačkom domu Imoćanke Marije Zdilar

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
Dekoracije Marije Zdilar imaju inspiraciju u svjetskim prijestolnicama za umjetnost, a simboliziraju ljubav i blagoslov.

Kreativnost je, kaže, njezin alter ego koji se implementira u sve što radi. Vodimo vas u njezin dom optočen emocijama.

Raskošno blagdansko uređenje pronašli smo u zagrebačkom Donjem gradu, gdje je Imoćanka Marija Zdilar, po struci magistra biotehničkih znanosti, koja je i vrlo kreativna osoba, s mnogo ljubavi i pažnje složila prigodni ambijent. Božićni blagdanski stol nosi njezin glamurozni estetski potpis i donosi posebno ruho i čaroliju.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

Elegantnu notu postigla je baršunastim stolnjakom, porculanom za posebne prilike, priborom za jelo koji je ukrašen trakama i zlatnim medaljonom, kristalnim čašama, adventskim vijencem...

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

”Kreativnost je moj alter ego koji se implementira u sve što radim”, kaže Marija koju smo posjetili u ovoj gotovo kazališnoj scenografiji.

Njezine dekoracije imaju inspiraciju u svjetskim prijestolnicama za umjetnost. Svoje je stranice počela puniti za Božić 2020. kroz ambasadorske geste sve do danas.

Posebno ju inspirira da svakodnevnim malim detaljima kroz vrijeme došašća daje svom domu na vrijednosti da odiše božićnom čarolijom i da blagdanski stol bude optočen emocijama njezinih najdražih i u stvaranju lijepih trenutka.

”Kod svih svečanih trenutaka okupljanje oko stola je najljepši dio, a isto tako ukrašavanje cjelokupnog interijera postalo nam je od posebne važnosti”, opisuje.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kroz obiteljsko naslijeđe ima bezvremene umjetničke komade koje uvijek voli istaknuti kao dio trajnog postava, a ujedno su i podsjetnik na emocije i poseban šarm prošlosti. Blagdanski stol je najdominantniji dio prostorije te mu, kaže, daje elegantnu notu koja je satkana od baršunastog stolnjaka, porculana za posebne prilike, pribora za jelo koje je dodatno ukrasila trakama i zlatnim medaljonom, kristalnim čašama, adventskim vijencem, posebnim zlatnim svijećnjacima u paru te mnogim drugim dekorativnim elementima koji su neizostavni da sve bude svečano i da čarolija potraje.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

”Svijeće na stolu čine posebnu čaroliju i nikad nećete pretjerati s njima”, savjetuje.

Tijekom Božića stvaraju se posebne emocije, zato je, kaže, važno da dekoracije simboliziraju ljubav i blagoslov.

”Za ovaj Božić dizajnirala sam adventski vijenac za zid, adventski aranžman za stol gerlandu, postav blagdanskog stola - odabir stolnjaka, posuđa, pribora, čaša, svijeća, hrane i drugih dekorativnih elemenata, ukrašavanje bora te interijera u koji je uklopljena cijela scenografija za našu božićnu bajku”, govori Marija Zdilar.

Materijali koji prevladavaju su keramika, islandska mahovina, baršunaste trake, svijeće te dugi dekorativni elementi. Adventski vijenac zauzima posebno mjesto u svakom domu.

”Ove sam godine željela onaj odvažni dio sebe potaknuti tako da sam dizajnirala poseban adventski vijenac koji ima crne snježne svijeće koje su ukrašene zlatnim elementima. Oblik postolja za svijeće ima oblik lađe, a sve sam to ukrasila listovima lovora koje sam tehnikom zlatnih listića učinila čarobnim, gdje su protkane ruže kao jedna nježna cvjetna rapsodija. Iako mi je uzeo velik dio vremena, njegov konačni izgled je remek-djelo na koje sam ponosna”, smije se Marija.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

Oblik postolja za svijeće ima oblik lađe, a sve je to ukrasila listovima lovora koje je tehnikom zlatnih listića učinila čarobnim, gdje su protkane ruže kao jedna nježna cvjetna rapsodija. Ponosna je na to, kako kaže, remek-djelo

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Cvjetni vijenac na zidu iznad blagdanskog stola izgleda raskošno i otmjeno te ima posebno mjesto iznad centralnog dijela blagdanskog stola. “Kod izrade vijenca koristila sam baršunaste trake, nježno plave kuglice, snježne grane bora i zlatnu krunu na vrhu kao podsjetnik da slavimo dolazak, rođenje Kralja Isusa Krista”, opisuje.

Bor također ima posebnu simboliku u prostoru, tako da je pronašla savršenu veličinu za ovaj prostor koji se prostire do stropa, što mu daje šarm, eleganciju i glamur.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

”Kod odabira bora zbog ekološke osviješćenosti kupila sam umjetni koji po svom izgledu izgleda prirodno, uz snježno ruho jer volim te pahulje koje čine čaroliju Božića. Boje koje dominiraju su ljubičasta, zlatna, crna i zelena i sjajno se nadopunjuju u ovom raskošnom prostoru. Čarolija blagdana se postiže usklađivanjem tonova na zidovima s dekoracijama”, opisuje.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

Ljubičasta je boja dominantna jer ima simboliku dobrodošlice, kraljevska je boja i s njom se iskazuje dobrodošlica nebeskom ocu. Gerlanda je smještena u centralnom djelu stola i napravljena je od lovora. Lovor je, kaže, simbol pobjede, besmrtnosti i bogatstva. Muzička kutija se također nalazi na stolu, jer vješto evocira trenutke koji su s njom stvoreni.

”Budući da sam odana u ljubavi prema dekoracijama, nakon blagdana ih pohranim u posebne ukrasne kutije u kojima su sigurne do idućih trenutaka. U tom obliku možemo ih držati na policama u interijeru, a da pritom ne odaju da su božićni ukrasi”, rekla je Marija Zdilar, kojoj su u uređenju prostora pomogle njezine kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:28