TRŽIŠTE

Poslovni prostori u Hrvatskoj: Split među skupljima, Pula povoljna

Istražili smo kako se kreću cijene kvadrata ureda, lokala,  skladišta i gastronomskih objekata u gradovima diljem zemlje. Tijekom krize potražnja za poslovnim prostorima je pala, čemu su svjedočili brojni prazni prostori po gradovima. Otkrivamo kakva je situacija danas

Analiza prosječnih traženih cijena poslovnih prostora oglašavanih tijekom 2017. godine na oglasniku za nekretnine Crozilla.com u nekoliko gradova, poput Zagreba, Pule, Rijeke, Zadra i Splita, pokazala je da su se najviše cijene oglašavale na području Splita, a Rijeka je bila jedan od povoljnijih gradova.

- Prosječne tražene cijene poslovnih prostora u navedenim su se gradovima lani kretale oko 1500 eura po četvornom metru, a za njihov se najam u prosjeku tražilo oko 10 eura. Skladišta su se tijekom 2017. godine najviše tražila na području Zagreba, Splita, Rijeke i Pule. Skladišta i proizvodni pogoni prostori su koji obično imaju niže cijene nego ostale vrste komercijalnih nekretnina, a za njihov se “kvadrat” u prosjeku tražilo oko 1200 eura - ističe Ivana Beljan iz Crozille i dodaje da je prema njihovim podacima tijekom prošle godine najveća potražnja za uredskim prostorima i ordinacijama vladala na području Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule.

Uredski se prostori mogu podijeliti u tri klase: A, B i C, a razlikuju se prema lokaciji, opremi, dizajnu, infrastrukturi i slično.

- Njihova se prosječna oglašavana cijena tijekom 2017. godine kretala oko 1600 eura po kvadratnome metru, a pritom je cijena “kvadrata” u Splitu iznosila oko 1900 eura, u Rijeci i Zagrebu nešto više od 1500 eura, a u Puli je njihova cijena lani u prosjeku iznosila oko 1400 eura po kvadratnome metru. Za najam te vrste poslovnih prostora lani se u prosjeku tražilo 11 eura po “kvadratu” - objašnjava Beljan.

Otkriva nadalje da se ponuda lokala najviše pretraživala u Zagrebu, Rijeci, Puli i Zadru, a gastronomski objekti putem oglasnika Crozilla.com najviše su se tražili u Splitu, a zatim u Zagrebu, Zadru i Puli.

- Među gradovima koji su uvršteni u istraživanje prosječna oglašavana cijena bila je nešto niža od 1700 eura po kvadratnome metru, a za njihov se najam u prosjeku tražilo 10 eura po “kvadratu”. U Zadru i Splitu lani je prosječna oglašavana cijena bila viša od 1900 eura po “kvadratu”, a u Zagrebu i Rijeci za kvadratni metar u prosjeku se tražilo nešto više od 1500 eura, a u Zadru manje od tog iznosa, odnosno 1480 eura - komentira i dodaje da je tijekom krize potražnja za poslovnim prostorima prilično pala, a brojni prazni prostori i u širem središtu Zagreba, u ono su vrijeme najbolje svjedočili tome.

PREMA POTREBI

Osim potražnje, otkriva, u kriznom su razdoblju pale i njihove cijene, no u odnosu na stambene nekretnine, poslovni su prostori nešto slabije osjetili tržišnu nestabilnost. Izlaskom iz krize dogodio se i porast potražnje, što je i očekivano.

- Teško je procijeniti koliki je broj ureda u Zagrebu, s obzirom da se i velik broj stambenih nekretnina, prema potrebi, nerijetko pretvara u uredske prostore. U posljednjih nekoliko godina nove poslovne zgrade na dobrim lokacijama uspjele su se napuniti bez većih teškoća, a može se očekivati da još ima mjesta za nove. Usporedimo li prodaju i najam, možemo reći da je kod nas, kad je o poslovnim prostorima riječ, najam i dalje popularniji i traženiji od kupnje - kaže Ivana Beljan iz Crozille.

Informacije radi, uredski se prostori mogu podijeliti u tri klase: A, B i C, a razlikuju se prema brojnim faktorima kao što su lokacija, oprema, dizajn, infrastruktura i slično. Razlika u cijenama od klase do klase može iznositi i nekoliko eura po četvornome metru, pa tako poslovne zgrade više klase na dobroj lokaciji imaju prosječnu cijenu najma četvornog metra oko 15 eura, a one niže klase kreću se oko 10 eura i manje.

U Rijeci se za četvorni metar gastronomskog objekta u prosjeku tražilo nešto više od 1500 eura

KVALITETA I OPREMA

Najvišoj klasi pripadaju uredski prostori, odnosno poslovne zgrade A klase. Odlikuju se reprezentativnim izgledom i dizajnom, održavanjem, kvalitetnim materijalima, modernim unutarnjim uređenjem, prestižnom lokacijom, poput središta grada ili poslovnih zona, kao i cijenom višom nego u zgradama nižih kategorija. Zgrade poput tih opremljene su i dizalom, sobama za sastanke, a u sklopu njih su restorani ili kafići. Navedene se karakteristike javljaju i u poslovnim zgradama B klase. Poslovne zgrade klase B nerijetko imaju neke slične karakteristike kao u tipa A. Naime, ovdje je riječ o zgradama na dobrim lokacijama - novogradnji ili renoviranim zgradama, ali isto tako i o dobro održavanim starijim zgradama. Uredi klase C najčešće su smješteni u starijim zgradama nešto niže kvalitete, a nije rijetkost da su i unutar stambenih zgrada. Stoga nije čudno što su njihove cijene niže no u zgradama A i B kategorije. Njihove se karakteristike ponekad (jednim dijelom) mogu preklapati s onima klase B.

- Kad je o cijeni nekretnina riječ, pa tako i o cijenama poslovnih prostora, lokacija je najvažniji faktor, no ona ovisi i u tehničkim karakteristikama zgrade, kvaliteti i opremljenosti, veličini, starosti i održavanosti. Pravilo lokacije svakako se odnosi i na uredske prostore. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da se prosječne tražene cijene najma uredskih prostora u Zagrebu kreću oko 10 eura po četvornome metru. No, nije rijetkost da se na rubnim dijelovima grada, odnosno na manje atraktivnim lokacijama, pronađu i oni po upola manjoj cijeni, a dobre lokacije mogu postići dvostruku višu cijenu. Naravno, osim lokacije, važno je uzeti u obzir i druge faktore, poput uređenosti, veličine prostora i slično. Kod prostora manjih površina, cijena četvornog metra obično je veća, a kod onih većih, potencijalni najmoprimac nerijetko može ispregovarati nižu cijenu “kvadrata” - kaže Beljan.

2017. U BROJKAMA

1500 eura po četvornome metru bila je prosječna tražena cijena poslovnih prostora u Hrvatskoj
10 eura po kvadratu iznosila je u prosjeku cijena najma poslovnih prostora
1200 eura po kvadratu tražilo se za skladišta i proizvodne pogone
1600 eura u prosjeku se tražilo za uredske prostore i ordinacije
11 eura u prosjeku se tražilo za najam uredskih prostora i ordinacija
1700 eura u prosjeku je bila prosječna cijena četvornog metra lokala i gastronomskih objekata
10 eura po m2 tražilo se u prosjeku za najam lokala i gastro-objekata

U ZGRADAMA S NAJVEĆIM STANDARDIMA

Veliki boom IT tvrtki u Strojarskoj i Radničkoj ulici u Zagrebu

U posljednjih nekoliko godina pravi “hit” postali su uredi u Strojarskoj i Radničkoj ulici u Zagrebu. Osim dobre lokacije, razlozi su i to što su na tim lokacijama zgrade s poslovnim prostorima prema najvećim standardima. U posljednje dvije-tri godine vidljiv je porast pogotovo informatičkih inozemnih tvrtki koje otvaraju poslovnicu upravo u tom dijelu grada. Izlaskom Velike Britanije iz EU možemo očekivati da će nekolicina tamošnjih IT i drugih tvrtki otvarati urede u jeftinijim zemljama Europske unije, kao što su Rumunjska i Hrvatska, smatra Ivana Beljan iz Crozille.

* podaci oglasnika Crozilla

foto Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 02:03