Svijetao i u tmurno jutro zagrebačko

Potkrovlje u Zagrebu adaptirano u moderan loft

Trosoban donjogradski stan u potkrovlju vile iz 30-ih godina
Profil
Vlasnici:
obitelj Mikić
Lokacija:
Zagreb, Medveščak
Površina stana:
103 m2
Dizajner:
Vladimir Mikić
Budžet:
oko 70.000 eura

Tlocrtna dispozicija formirana je u obliku slova U, što omogućava orijentaciju na sve četiri strane svijeta. Zimi mogu pobjeći u južne ili zapadne prostorije, a ljeti u sjeverne

• Kratki info: Trosoban donjogradski stan u potkrovlju vile iz 30-ih godina, koji je u potpunosti adaptiran prije devet godina u moderan loft.

• Raspored prostorija: Tlocrtna dispozicija formirana je u obliku slova U, gdje su lijevo i desno od stubišta smještene sobe orijentirane na sjever, u središnjoj osi istok – zapad nalaze se kupaonica i kuhinja, dok su na jug i jugozapad orijentirani boravak i blagovanje.

• Riječi koje najbolje opisuju stan? Otvoren, svijetao, funkcionalan, moderan, fleksibilan.

• Što se sve radilo? Kompletna adaptacija potkrovlja koje je samo djelomično bilo stambeno, tako da su u prostoru izvedeni grubi roh-bau radovi. Uveden je novi sustav grijanja i klimatizacije putem ventilokonvektora, postavljena je nova stolarija, napravljena je nova kupaonica s galerijom.

• Koliko dugo je sve trajalo? Oko godinu i pol.

• Najdramatičnija faza bila nam je… Izvedba grubih građevinskih radova, tj. kada se dva puta morao zaustaviti promet u ulici na nekoliko sati. Prvi put kada je izvođena strojna betonaža nove armirano-betonske ploče te je mješalica jedva ušla u ulicu, te drugi prilikom postavljanja novih metalnih I profila za krovnu konstrukciju, koji su dostavljeni po sebnom dizalicom velike nosivosti.

• Osnovna ideja stana? Javni dio prostora u koji spada ulazni dio, boravak, blagovaonica i kuhinja potpuno je otvoren, dok je intimni dio sa spavaćom i dječjom sobom izoliran.

• Što nam je bilo najvažnije? Prilikom adaptacije inzistiralo se na visokoj kvaliteti materijala i izvedbe, kako kod grubih radova, tako i kod unutarnjeg uređenja. To je vremenski dosta usporilo radove u samom procesu izvedbe, ali nam nije nimalo žao.

• Koji materijali prevladavaju? Kao osnovni materijal u prostoru je odabran hrast. U svim prostorijama, pa i u kupaonici, na podu je svijetli uljeni hrastov industrijski parket. Parket je postavljen u jednoj razini, bez pragova, tako da povećava osjećaj prostranosti. Glavnim dnevnim prostorom dominiraju dva ugradbena elementa izvedena iz tamnog uljenog hrasta. Radi se o komodi po mjeri te oblozi dimnjaka, koja ujedno služi kao ormar-stup u kuhinji. Većina zidova je bijela, dok je zid u ulaznom, kuhinjskom i kupaonskom prostoru djelomično obložen otpornom tapetom antracit boje.

• Kakva je rasvjeta? Kako se na južnoj strani krova nalaze velike staklene površine, danje svjetlo osvjetljava gotovo cijeli prostor. Osim u kupaonici, u stanu nema ugradbene stropne rasvjete, već su sve svjetiljke viseće, konzolne ili stolne.

• Kako su organizirani dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja? Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja čine jedan otvoreni prostor organiziran u obliku stola L. Veliki krovni prozori s kojih seže panoramski pogled na Zagreb daju prostoru puno svjetla. Iako u prostoru prevladava bijela, boje se temelje na kontrastu svijetlo – tamno, s pojedinim akcentima zelene i narančaste. Kako se bavimo prodajom namještaja, sav gotovi namješaj je nabavljen u Interi, osim nekoliko povijesnih komada kao npr. ležaljka P-40 dizajnera Oswalda Borsanija i središnji luster dizajnera Vernera Pantona. Kuhinja je model E5 talijanske tvrtke Elam, koju je dizajnirao Marco Zanuso. Prostor ispod krovne kosine je iskorišten za sideboard izrađen po mjeri, u kojem su u donjoj zoni smještene ladice, a u gornjoj zoni police.

• Kako su osmišljene spavaće sobe? Spavaća, kao i dječja soba odvojene su od ostalog dijela stana. Kako su relativno male površine, u njima prevladavaju bijeli ili svjetliji tonovi, kako bi što manje gušili prostor.

• Kako je organizirana kupaonica? Kupaonica je ekstra, a ujedno meni i najdraža prostorija. Prvotno je trebala biti u jednom nivou i to bez kade, samo s velikim prostorom za tuširanje. Kako je smještena u središnjoj zoni, gdje visina prostora doseže cca šest metara, tijekom izvedbe smo zaključili da će veliki dio volumena ostati neiskorišten. Tako smo se odlučili iznad kupanice napraviti galeriju na kojoj će biti kada. Zbog manjka prostora za klasične stepenice na galeriju se penje pomoću ugrađenih ljestvi nalik požarnima, što je kod većine rodbine i prijatelja izazvalo popriličnu sumnju, jer kako ćemo se penjati gore kada dođemo u godine. S te strane su se ljestve pokazale kao pun pogodak, jer nas drže aktivnima i u dobroj formi. Veći problem je nastao kada smo u međuvremenu dobili dijete. Međutim Miša, naša četverogodišnjakinja, danas se tako sigurno penje i spušta da su svi naši strahovi potpuno nestali.

• Čime smo najzadovoljniji? Najdraži komad namještaja svih ukućana je definitivno ležaljka P-40, koja se može namjestiti u više od 30 različitih položaja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:06