OD RUGLA DO...

Potpuna transformacija legendarnog dalmatinskog hotela: u prizemlju je dovršena kavana, a preuredit će se i sobe

 FOTO STUDIO BLAGEC
Novi vlasnici s punim povjerenjem prepustili su projekt timu iz Angelika Design studija. Pogledate rezultat

Hotel Danica u Drnišu, legendarni dalmatinski hotel, koji datira iz 1912. godine, reprezentativni je primjer historicističko-secesijske izgradnje, s ostacima secesijskih dekoracija na fasadi, koji je godinama bio prepušten propadanju, a sada dobiva novu priliku. Naime, novi vlasnici objekta odlučili su preurediti hotel koji je do Domovinskog rata predstavljao središnje mjesto društvenih okupljanja, plesnjaka i zabava.

S obzirom na to da su vlasnici stalni klijenti Angelika Design studija, s kojim je već odrađeno nekoliko projekata ugostiteljskog, turističkog i rezidencijalnog sadržaja, bilo je posve logično da će isti tim angažirati i za preuređenje hotela Danica. Sam projekt osmišljen je u dvije faze: prizemlje je zamišljeno kao ugostiteljski prihvat, sa sadržajem gradske kavane otvorenog tipa, recepcije i restorana, dok će na gornjim etažama biti smještajne jedinice, odnosno hotelske sobe. Zasad je preuređena gradska kavana, a dizajnerica Angelika Kolarić rekla nam je sve o radovima.

image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC

- Posljednji put hotel je "taknut" u sedamdesetima, dočekao nas je devastiran i neupotrebljiv prostor. Projekt je stoga iziskivao kompletnu rekonstrukciju i osvježenje, od svih statičkih ojačanja, do svih novonastalih instalacija, kao i restauraciju fasade, pod nadzorom konzervatora, kojoj su se, uz izgled, obnovila i izolacijska svojstva te stolarija. Kompletno uređenje interijera i prilagodba ugostiteljskom sektoru iziskivala je otvaranje i zatvaranje nekih od zidova, te smo samim time dobili željeni identitet otvorenog prostora i osjećaja kao cjelovitog otvorenog dnevnog boravka, gdje se gost osjeća kao kod kuće - kaže Angelika Kolarić.

Kad je riječ o željenom stilu, materijalima i boji, investitori su joj u potpunosti prepustili odluke, kao i na prijašnjim projektima.

- Njima kao ugostiteljima bila je bitna praktičnost, udobnost, i komfor u sjedenju gostiju. Sve ostalo, uz njihovo odobrenje, osmislili smo sami. Malim dijelom nastojali smo ispoštovati doba u kojem je nastao hotel - dodaje.

image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC

Gradska kavana oformljena je na prostoru koji obuhvaća 216 kvadrata, a sastoji se od glavnog ulaza, prostora šanka, uz koji se nastavlja kombinacija visokog i niskog sjedenja. Na drugoj strani je nisko sjedenje u velikom dijelu kavane te toaleti i skladišni prostori.

- Podne obloge nastojali smo vizualno približiti kamenu te smo odabrali porculan brenda Keope, nabavljen preko tvrtke Cult iz Splita, dok smo za boju zidova odabrali tehniku San Marco, kojom smo dobili željenu toplinu i različitost, a ujedno smo naglasili taj dio kavane. Zidne bordure koristili smo kao okvire slika te naglasili rasvjetnim tijelima koja dominiraju prostorom. Boje i tonovi su zemljani, čime smo htjeli pridonijeti udobnosti i toplini prostora - opisuje.

Zanimljiv je i stropni mozaik s novinskim člancima koji opisuju povijest objekta i potiču goste da se barem na trenutak prisjete prošlih vremena, kako bi još više cijenili prostor u kojem se nalaze.

image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC
image
FOTO STUDIO BLAGEC/
image
FOTO STUDIO BLAGEC

- Kompletan retropult i šank rađeni su prema mjeri, kao i zidne obloge, koje ističu i istodobno smiruju prostor. Ulazna vrata te filamuro - skrivena vrata u zidnim oblogama kroz koja pristupamo toaletima - kaže Angelika Kolarić, dodajući kako su nastojali da čak i vrata toaleta s usklađenim znakovima izgledaju elegantno.

Namještaj je grčke proizvodnje, nabavljen preko Brodomerkura, dok su sanitarije Laufen, u kombinaciji sa španjolskim brendom Porcelanosa. Suradnici na izvođenju radova bile su tvrtke Max Maler, Bačelić i Massilia, dok je poseban naglasak dan i šalicama od proizvođača Steelite, od tvrtke Provider, koja je Angelika Design studio popratio i u ostatku asortimana.

- Zadovoljstvo je surađivati s ljudima koji ti daju toliko povjerenja i ostave te da odradiš svoj posao te pretvoriš njihove želje, potrebe i svoju maštu u stvarnost - kaže Angelika Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:59