INTEGRACIJA PROSTORA

Potpuna transformacija stana iz 1955. godine u oazu ispunjenu prirodnim svjetlom

 Paula Monroy
Prijedlog većeg prostornog kontinuiteta doveo je do rušenja zidova i povećanja otvora, dajući dodatnu prostranost

Preuređenje ovog stana u "nebesima" od 90 metara četvornih koji se nalazi u Alameda Barão de Limeira, u četvrti Campos Elíseos, u São Paulu u Brazilu donijelo je gotovo potpunu transformaciju izvornog plana iz 1955. godine.

image
Paula Monroy

Zatečeno stanje stepenasto postavljene zgrade konfiguriralo je nenatkriveni balkon u cijelom produžetku stana na zadnjem katu, međutim, pristupi tom prostoru su bili izrazito mali, dok je unutarnji prostor bio podijeljen na dijelove. Ponovno promišljanje distribucije programa bilo je temeljno za usmjeravanje arhitektonskih odluka studija entre escalas + Alexandre Benoit.

image
Paula Monroy
image
Paula Monroy

Prijedlog većeg prostornog kontinuiteta doveo je do rušenja zidova i povećanja otvora, dajući dodatnu prostranost i izrazito prirodno osvjetljenje cijelom stanu. Ostava i praonica su eliminirani u procesu, novi projekt integrirao je kuhinju, dnevni boravak, blagovaonicu i balkon, a taj spoj se dodatno pojačao upotrebom jednog istog poda, hidrauličkih pločica. U prostoru su još smještene dvije spavaće sobe, od kojih svaka ima izlaz na prostrani balkon te dvije kupaonice.

image
Paula Monroy
image
Paula Monroy
image
Paula Monroy

Eksperimentiranje u kromatskom polju bila je jedna od strategija dizajna u stanu. Volumeni namještaja od posebnog oblika laminata i drva dobivaju prisutnost u dijalogu s plavim podom, naglašavajući cijelu intervenciju.

image
Paula Monroy

Neki arhitektonski elementi donose posebnost i karakter prostoru pa zaslužuju biti istaknuti: niša uz ulaz, koja služi za "džepne predmete" prilikom ulaska i izlaska iz kuće; betonska klupa oblikovana na licu mjesta u vanjskom prostoru; i linearna visilica, dizajnirana od prirodnog brušenog aluminija, koja odražava tonove sumraka.

image
Paula Monroy

Istočna orijentacija stana izdašno prima sunce ujutro kroz prozor kuhinje, a popodne kroz veliku staklenu ploču balkona, odakle je moguće promatrati zalazak sunca, dok stražnje strane možete vidjeti željezničku prugu i, u pozadini, predivne planine Cantareira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:18