Potpuno drugačija pečenjarnica u sjeni starog kestena

Na rubu maksimirske šume već 20 godina jedu se ćevapi, ali odsad u novom ambijentu
Na rubu maksimirske šume već 20 godina jedu se ćevapi, ali odsad u novom ambijentu

Renić Grill otvoren je još davne 1994., kada je u Zagrebu bio veliki “boom” otvaranja pečenjarnica. – Kako moj otac kao veliki ljubitelj ćevapa, pljeskavica i sličnih proizvoda nije bio zadovoljan kvalitetom većine od njih, odlučio je preuzeti stvar u svoje ruke i otvoriti svoju pečenjarnicu u kojoj će nuditi kvalitetne proizvode od 100% junećeg mesa pečene na drvenom ugljenu – priča nam Slavko Renić, vlasnik pečenjarnice s dvadesetogodišnjom tradicijom.

Posao je preuzeo od svog oca Ilije, a prvi zadatak mu je bio stari i dotrajali kiosk prilagoditi novom vremenu i preurediti prostor. – Bilo mi je jasno da u današnje vrijeme nije dovoljno samo imati kvalitetan proizvod, već da i drugi faktori, kao što je uređenje samog lokala, itekako utječu na kvalitetu poslovanja. Svjestan svega toga, imao sam viziju budućeg projekta: ugodna i moderna pečenjara koja će biti u skladu s prirodom, proširena ponuda s naglaskom na kvalitetu samoga proizvoda i poboljšana usluga – objašnjava nam Slavko i dodaje kako je misao vodilja kod uređenja bila blizina parka Maksimir.

Svijetleći strop

– Budući grill željeli smo potpuno uklopiti u okolinu jer se nalazimo preko puta Maksimira, a pored nas raste jedan od najstarijih kestena u Zagrebu koji se nalazi točno između glavnog objekta i terase. Imajući to na umu, krenuli smo u projektiranje. U digitalnoj vizualizaciji uvelike je pomogao prijatelj arhitekt iz studija DIZVIZ koji je sa svojom kreativnošću uspio postići ono što smo htjeli: uklopiti zelenilo i prirodne materijale u moderni ambijent – objašnjava.

Sam proces preuređenja trajao je gotovo četiri mjeseca, a vlasnici su morali potpuno ukloniti stari objekt i izraditi novi. Pečenjarnica je tako dobila sasvim novi izgled: drvena tamna konstrukcija podignuta je foto tapetama s motivom drva kestena, a isti motiv nalazi se i na svijetlećem stropu. – Upravo taj svijetleći strop s motivom kestena je vrlo poseban, radi se o tzv. clipso-stropu koji je nabavljen posebno iz Francuske. U samom uređenju objekta sudjelovali su mnogi pojedinci, posebno naglašavam kreativnost stolara i bravara koji su sve ručno izradili, što je na kraju ispalo skuplje, ali svakako posebno – objašnjava Renić.

Stare cigle na zidu

Gotovo sve što su nabavljali prilikom preuređenja je novo i velik dio toga ručne je izrade, osim starih cigli na zidu koje su dovukli s jedne ruševine i table s cijenama iz staroga objekta koju su uokvirili i postavili na zid kao uspomenu na stari grill. Kvadratura samoga objekta je dobro iskorištenih 25 četvornih metara, a taj glavni dio i terasu od 30 četvornih metara dijeli veliko deblo kestena. Terasa je zatvorena i grijana, što u starom grillu nije bio slučaj, a simpatičan detalj je i pod obložen umjetnom travom. Upitali smo Slavka koje faze su u preuređenju najteže i ima li kakav savjet za sve one koji se upuštaju u sličan pothvat.

– Svakako je najbitnije voditi se prema poslovnom planu koji se zacrta, dakle prema realnim projekcijama koje će nam dati odgovor uz koji iznos i vremensko razdoblje je naša investicija isplativa. Nakon što smo to utvrdili, dobro je imati viziju o tome kakav točno interijer želimo. Ako to nemate, toplo preporučujem savjetovanje sa stručnjacima jer je zaista mnogo kreativnih ljudi koji vam mogu pomoći u tome. Osobno smatram da je najteža neizvjesnost hoće li sve biti kako je planirano i tu posebno stavljam naglasak na izvođače radova, koji često rade po svome, a ne kako je planirano, tako da svakako savjetujem stalni nadzor nad radovima jer to može znatno utjecati na uštedu i kvalitetu preuređenja – zaključio je Slavko Renić.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 13:14