utočište u visinama

Potražili smo osvježenje u planinama: Ove drvene kolibe su sve što nam treba

 Veliz Arquitecto
Kolibe su postavljenje visoko na stijeni i imaju pogled na upečatljivi krajolik u okolnoj dolini

Kad ljetne temperature počnu bilježiti rekorde nema nam druge nego pobjeći na more ili se skriti negdje u planinama, ovisno o tome što vam je draže. Kubanski arhitektonski studio Veliz Arquitecto i njihov osnivač Jorge Luis Veliz Quintana koji je inače podrijetlom iz Havane više voli pobjeći negdje u planine i tamo pronaći svoj mir.

image
Veliz Arquitecto
image
Veliz Arquitecto


Stoga je sa svojim timom osmislio ove fantastične kolibe u sirovim i divljim planinama Kube. Jorge si je dao oduška i uz pomoć dobrih računalnih programa i svoje neiscrpne mašte stvorio je predivno utočište za sve ljubitelje planinarenja, penjanja i prirode. Kolibe su postavljenje visoko na stijeni i imaju pogled na upečatljivi krajolik u okolnoj dolini. Konstrukcije su nježno odložene na stijenama i izgledaju kao da izranjaju iz same zemlje, vizualizacija stvara drvene strukture u obliku čahure koje se prirodno stapaju s lokacijom na kojoj su se našle.

image
Veliz Arquitecto
image
Veliz Arquitecto
image
Veliz Arquitecto


Uzdižući se iz kamenja i drveća, ove kolibe organskog oblika rasprostiru se na području od 150 metara četvornih. Zakrivljene drvene rešetke naslanjaju se na betonske platforme koje se gotovo kamufliraju među sivim tonovima litice, čineći da kolibe naizgled levitiraju. Dizajn se prednjim dijelom otvara prema prirodi uz pomoć terase koja zrači dobrodošlicom; Prednji otvoreni dio koliba idealan je za duge noći ispod zvijezda i za izlaske sunca. Konceptualizirane u dvije razine, stube vode u otvoreni interijer koji sadrži spavaću sobu i kupaonicu s pogledom na sve strane svijeta.

image
Veliz Arquitecto
image
Veliz Arquitecto


Svojim oblikom i opremom kolibe izgledaju kao da su doletjele s neke druge planete i odlučile se malo odmoriti i nasititi predivnih pogleda koje pružaju kubanske planine. Svi materijali koji su zamišljeni za izgradnju ovih koliba su, naravno, prirodni i lokalni, s namjerom da se napravi što manji utjecaj na prirodu pri njihovoj izgradnji. Kolibe još uvijek postoje samo kao ideja i vizualizacija, ali možemo maštati da će jednog dana biti realizirane i da će možda i nama nekom prilikom pružiti utočište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:33