ekološko stanište

Povratak na izvore: Kuća koja je stvorena kako bi svoje posjetitelje odvojila od svega

 JUAN S. CALVENTUS/
U materijalizaciji arhitektica se odlučila za široku prisutnost prirodnih, prozračnih i zdravih rješenja

Negdje usred brda u Španjolskoj, u netaknutom i okrutnom krajoliku, u samom podnožju rijeke Sierra de las Moreras i vodotoka Malcamino studio Pepa Diaz Arquitecta pobrinuo se za obnovu i proširenje stare kuće za odmor. Glavni cilj je bio zarobiti istinski mediteranski stil i prilagoditi ga oranim poljima i suhozidima koji se nalaza svuda oko kuće.

image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/


- Ova kuća geometrijski nastoji pokazati nasljeđe prostora u kojem se našla bez ikakve želje da u nekom obliku našteti krajoliku, koncentrirajući se prvenstveno na njega i ostavljajući što je moguće manji otisak u prirodi i zadržati zapravo nepromijenjenim stanje koje je zatečeno – govore nam iz studija Pepa Diaz Arquitecta.

image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/


U materijalizaciji arhitektica se odlučila za široku prisutnost prirodnih, prozračnih i zdravih rješenja. U tu svrhu, obnovljeni dio koristi zatečeni kamen i revitalizira ga za potrebe nove građevine i u ovom dijelu se smještaju prostori za dnevne aktivnosti dok se proširenje očituje u spajanju ovoga dijela s novim, koji je i volumenom nešto veći. Dodatni dio izgrađen je od gline iz lokalnog područja i u samom interijeru su se našle spavaće sobe. Drvenarija i neobrađeni pod od terakote doprinose, među ostalim pratećim materijalima, i postizanju "ekološkog" staništa koliko god je to moguće i na taj način pomažu da se njegov glavni stanovnik odvoji u potpunosti od industrijskog života.

image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/
image
JUAN S. CALVENTUS/


Osim, savjesnog odabira materijala, posebnost kuće leži i u njezinoj vanjskoj pojavi. Grubi kamen stoji nasuprot glatkog bijelog glinenog zida čineći jedinstvenu cjelinu koja se unatoč svojoj različitosti savršeno stapa, kako s okolinom tako i u sebi samoj.

Kuća je hermetički zatvorena iznutra. Ljeti ne treba klima uređaj, a zimi je potrebna samo peć na drva za dane kada temperature mogu dosta nisko pasti. - Glavna svrha je da kuća vrati stanovnika njegovim izvorima, bez ukrasa i bespotrebnih dekoracija - to je esencija ovoga mjesta – zaključuje Pepa Diaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:25