COOL MJESTO

Poznata zagrebačka galerija Kaptol ima novu pop-up lokaciju, koja krije zanimljivu tajnu

 Damir Fabijanić
Nalazi se u Felbingerovoj palači i na njezinom mjestu je prije bio stambeni prostor, tako da je preuređenje bilo puno izazova, a otvorena je izložbom Anite Kontrec i Aleksandra Bezinovića

Zagreb od ovog tjedna ima novo it mjesto - pop-up lokaciju Galerije Kaptol u Radićevoj ulici 32. Nova lokacija zapravo je ekspozitura Galerije Kaptol koja vizualno više nalikuje na moderne galerije - krasi je jednostavan minimalistički prostor s čistim zidovima, gdje svaka slika i svako djelo dolazi do izražaja.

image
Damir Fabijanić

Originalna lokacija kultne zagrebačke galerije na Kaptolu 13 i dalje ostaje otvorena, a obzirom da je zbog svojeg fundusa postala premala za organizaciju izložbi koje su se prije tamo redovito odvijale, direktorica galerije Lucia Jerič Palić kaže kako sada pokreću novu priču u dodatnom pop-up prostoru, gdje će imati veće mogućnosti.

image
Damir Fabijanić

- Nakon toliko godina prirodno se javila želja za proširenjem. U ovih 37 godina postojanja galerija je imala svoje pop-up lokacije u Splitu, Dubrovniku i na Hvaru, tako da zapravo i nije čudno da smo se odlučili na ovaj pothvat. Željni smo novosti, promjene, nove publike. Još za vrijeme mog studija u Rimu te poslije i rada u jednoj rimskoj galeriji javila se želja za otvorenjem sestrinske galerije Kaptol, gdje bi se više zastupali suvremeni autori - kaže Lucia Jerič Palić.

image
Damir Kalogjera

Nova lokacija razlikuje se od originalne galerije po konceptu, ali i kvadraturi, koja pruža mogućnost izlaganja većih formata i organizaciju izložbi. U početku djelovanja Galerije Kaptol često su se odvijale izložbe, tako da je želja vratiti se toj ideji.

- U Radićevoj 32 se prije nalazio stan koji smo preuredili s jasnom namjerom galerije. Prvobitna ideja mog oca prije petnaestak godina bila je zapravo preseliti s Kaptola upravo tu. Moja mama je zajedno s tetom Zofi Jerič, arhitekticom i vlasnicom A-Z Projekt biroa osmislila idealno rješenje kako bi prostor od 90 kvadrata bio maksimalno iskorišten u galerijsku svrhu. Galerija se nalazi u Felbingerovoj palači, tako da je bilo samo po sebi izazovno napraviti prostor koji će biti u jednu ruku javan, a da ne narušava ljepotu i povijest same zgrade. Na mjestu gdje su sada ulazna vrata bio je prozor, a tek kada su radovi krenuli, bilo je vidljivo da je nekada tu zapravo bio prolaz i da bi se moglo vratiti u prvobitno stanje, što su konzervatori na sreću i odobrili. Tako smo do tada stambeni prenamijenili u poslovni prostor - objašnjava Lucia Jerič Palić.

image
Damir Kalogjera

Samo preuređenje je trajalo šest mjeseci. Misao vodilja pri uređenju je bila ostvariti ugodan prozračan prostor pun svjetla, koji ce ispoštovati povijest same palače, a istovremeno odavati dojam moderne galerije.

Izlagat će etablirane autore koji su već zastupljeni u Galeriji Kaptol, poput Zoltana Novaka i Vatroslava Kuliša, ali i mlađe, manje poznate umjetnike za koje smatraju da su kvalitetni. Što se tiče razdoblja između izložbi, na novoj lokaciji će se također, kao i u baznoj galeriji, naći djela Murtića, Džamonje, Glihe, Stančića te ostalih klasika hrvatske likovne scene.

image

Galerist Ivo Jerič, i direktorica galerije Lucia Jerič Palić

Damir Kalogjera

Galerija je otvorena izložbom Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec, umjetnice koja se nedavno vratila živjeti u Hrvatsku nakon dugogodišnje uspješne karijere u Njemačkoj, a slike se mogu razgledati do 23. veljače.

image

Umjetnici Aleksandar Bezinovic i Anita Kontrec

Damir Kalogjera

- Specifičnu tehnologiju korištenja stakloplastike/poliestera pomiješanog s pigmentima razvijam godinama, kako bih mogla raditi slike-objekte i skulpture velikih dimenzija koje su otporne na vremenske uvjete i koje odgovaraju dimenzijama i potrebama suvremene arhitekture. Zbog toga vrlo rado surađujem s dizajnerima i arhitektima i često radim radove "po mjeri" prostora i potrebama klijenata. Moje slike-objekti i skulpture idealni su za opremanje velikih prostora kao što su banke, restorani, a naravno i privatni stanovi, kao oni sasvim modernog stila, tako i klasičnog dizajna - kazala nam je Anita Kontrec.

Osim kao izložbeni, prostor galerije će se koristiti u razne kulturne svrhe. Moći će se iznajmiti za, primjerice, promociju knjige, modna i televizijska snimanja te slične događaje kulturnog, kreativnog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 05:25