Različiti, a slični

Praktična i pametna rješenja za male prostore: Tri manja stana s proširenom dnevnom zonom

Korištenje galerije za krevet, može biti odličan način za uštedu prostora u stanovima, ako za to postoji dovoljno okomitog prostora

Dizajući krevet na drugu razinu, dnevna zona se može proširiti, dok se prostor ispod može iskoristiti za namještaj i spremišta. Da i ne spominjemo kako takav krevet može biti vrlo ugodan. Ograđen prostor u koji dopire vrlo malo svijetlosti pridonosi udobnosti i potiče bolji san.

Ovaj prilog sadrži tri takva različita stana, od kojih svaki ima drukčiji pristup galeriji. Dok je svaki od njih jedinstven, opcije dizajna i prednosti dodatnog prostora dobivenog dizanjem kreveta su maksmalno iskorištene, od praktičnog spremišta do veće sobe za druženje sa puno prirodnog svijetla. Zavirimo unutar tih divnih prostora.

Prvi prostor je zapravo stan/ured, model koncept hotela pod nazivom Zoku u Amsterdamu. Zoku je velik 24 m2 i pravi je primjer inteligentnog korištenja prostora. Dizajniran dovoljno fleksibilno da bi zadovoljavao potrebe profesionalaca koji ga koriste i na duži period, u njemu se može komotno raditi i primati klijente ako je to potrebno.

Veliki krevet sakriven od pogleda, nalazi se iza kreativne drvene konstrukcije od tankih letvica. Na taj način bilo tko ulazi u stan ima fokus na zajedničkim stambenim prostorima, od kuhinje do blagavaonice. Radno/životna zajednička zona ima spremište za bicikle i ugodne radne površine idelane za kreativce.

Još jedan stan u St. Petersburgu, ovaj kompaktni stan ima svoju galeriju visoko pod svodom. Njegov dizajn je transformacija povijesne zgrade, izgrađene 1912 godine, a neki od izabranih elemenata odražavaju klasičan dizajn iz tog doba. Gusti ornamenti na stropu i zidovima te korištenje bakrenih cijevi daju vintage osjećaj istovremeno koristeći punu prednost novog tlocrta.

Zadnji prostor je pristupačan, Švedska, veličine 29 m2. Vrlo slične konfiguracije studentskim spavaonicama sa izdignutim krevetom i malim radnim prostorom ispod. Ostatak prostora je pažljivo posvećen maloj kuhinji, blagovaonici i prilično prostranom dnevnom boravku koji je smješten uz veliki prozor kroz koji ulazi puno dnevnog svijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:46