Home sweet home

Pravi obiteljski dom: Ovdje ništa nije slučajno, sve je second hand i izgleda fantastično

 Caroline Borg
Danas vas vodimo u obiteljski dom poznate švedske stilistice Caroline Borg u predgrađu Stockholma

Ova četveročlana obitelj, Caroline, partner Jens Bergstrand i dvoje djece, odlučila je prije četiri godine stan u Stockholmu zamijeniti stanom u četvrti Enskede.

Vrtni grad Enskede nastao je na početku prošlog stoljeća, a ideja je bila da radnici mogu dobiti kuću s dvije sobe i kuhinjom te podrumom i vrtom za istu cijenu kao dvosobni stan u unutrašnjosti glavnoga grada. Iako je prodaja u početku 1908. godine, bila spora, danas je Enskede jedno od najpopularnijih mjesta za život u Stockholmu. Ulice su izgrađene tako da izgledaju kao "tipični engleski" vrtni grad, stoga niti jedna ulica nije potpuno ravna, već su krive i zakrivljene. Objekti su mješoviti i sastoje se od samostojećih kuća, kuća u nizu, vila, škola i sportskih terena.

image
Caroline Borg
image
Caroline Borg
image
Caroline Borg

Stan iz naše priče zauzima kat stambene kuće i ima 112 četvornih metara, plus 25 kvadrata potkrovlja. Blizina zelenih površina i cvrkut ptica kada su prozori otvoreni, bili su dovoljan razlog da obitelj prije četiri godine grad zamijeni predgrađem.

Ova mlada fotografkinja i stilistica (33.) surađuje s brojnim poznatim klijentima u modi, dizajnu interijera i hrani, pa nas ne čudi da je njezin dom skup sjajnih ideja, gdje ništa nije slučajno završilo na svom mjestu i gdje se sve pažljivo bira. To je interijer u kojemu se živi punim plućima, niti je previše stiliziran niti bezličan, već je to dom u kojem se osjeća toplina i ugoda, a mogli bismo ga nazvati nepretenciozni luksuz.

image
Caroline Borg
image
Caroline Borg

"Ja sam dobar u planiranju i pokretanju projekata, a Jens je dobar u izgradnji", priča Caroline te dodaje kako projekti nisu nešto čemu kaže ne, naprotiv, sama ih započinje, a ovaj je za nju bio prava poslastica. Tražili su nove boje za zidove, brusili parkete, uredili sobu za sina u potkrovlju te su ispod stepenica napravili skladišni prostor za smještaj svega što i inače ne želimo viđati po stanu. Pametno korištenje prilično bezvrijedne površine.

image
Caroline Borg
image
Caroline Borg

Na donjoj etaži nalazi se kuhinja i dnevni boravak otvorenog tlocrta, gdje se odvija život. Oko starog stola je sofa u Thonet stilu i Wild stolice Jonasa Bohlina. Uspješan spoj francuskog bistroa s daškom modernog, švedskog dizajna. Ali tu su još dvije spavaće sobe, kupaonica i radni kutak s prekrasnim svjetlom. A u potkrovlju je sinova spavaća soba.

image
Caroline Borg
image
Caroline Borg

"Probala sam različite boje za zidove, ali nije bilo dobro. Izgledalo je previše neuredno i narušavalo ravnotežu“, kaže Caroline.

Umjesto toga odabrala je crnu, bijelu i sivu podlogu, zidovi su obojeni blagim bojama od minerala marke Jotun. U scenografiju su uključeni mekani tepisi, dugačke zavjese i obilje tekstila. Velike biljke u posudama pridonose zelenom i lijepom osjećaju, također važnom za stvaranje dobrog okruženja u zatvorenom prostoru. Osim toga, Caroline i Jens odabiru namještaj s dugoročnom perspektivom. Second hand, vintage, Marketplace i Blocket mjesta su na kojima traže namještaj i dekoracije za svoj dom. Može potrajati, ali često je lov najzabavniji.

image
Caroline Borg
image
Caroline Borg

»Često me pitaju gdje kupujem stvari za dom, odgovor je gotovo uvijek u second handu. Možda se čini dosadnim, ali veseli me činjenica da je moguće stvoriti 'luksuzni' dom bez bojazni da će se uništiti", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:32