Romantični stan u Sarajevu

Predivan dom mlade žene s posebnim afinitetom prema filmu i književnosti

 

Nermina Zagora i Dina Šamić završile su Arhitektonski fakultet Sveučilišta Sarajevo 2005., odnosno 2006. godine. Još tijekom studija jednu su godinu provele na Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona u sklopu programa Socrates. Dina je 2012. doktorirala na rimskoj La Sapienzi kao stipendistica akademskog programa Basileus, a Nermina je iste godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Sarajevo obranila doktorsku disertaciju te kao dobitnica stipendije za stručno usavršavanje realizirala studijske boravke na sveučilištima u Japanu, Belgiji, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

U međuvremenu, 2009. godine, osnovale su interdisciplinarni arhitektonski studio Firma u Sarajevu, čiji se rad temelji na integraciji raznih disciplina: od arhitekture, urbanog dizajna i pejzažne arhitekture i dizajna do umjetnosti i arhitektonske teorije.

Interijer karakterizira spoj suvremenog dizajna s eklektičnim elementima i motiva s pretežno klasicističkim predznakom

Zahtjevan zadatak

Takav pristup oslanja se na analiziranje različitih parametara s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja, a rezultirao je većim brojem projekata i realizacija u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, od kojih su neki objavljeni u raznim magazinima i knjigama, posebnice interijer njihova ureda. Jedan projekt koji potpisuje studio Firma predstavljamo vam i danas. Riječ je o stanu površine 98 kvadrata, smještenom u centru Sarajeva, u blizini Akademije likovnih umjetnosti i mosta Festina lente.

Iako je stambena zgrada u kojoj se stan nalazi novijeg datuma, projektanti interijera imali su zahtjevan zadatak unapređenja njegova dispozicijskog rješenja, čije su originalne prostorije bile u neskladnim odnosima i neadekvatne veličine za odabranu namjenu. Izvršenom adaptacijom, pojašnjavaju nam arhitektice, znatno su prošireni kupaonica i WC, a ostava je dobila namjenu raskošne garderobe. Nadalje, spavaća i radna soba te dnevni boravak i hodnik međusobno su povezani centralno pozicioniranim dvostrukim vratima, s mogućnošću njihova zajedničkog ili zasebnog korištenja.

Kružna veza

– Na taj način ostvarena je kružna veza u cijelom stanu te je postignuta prostorna fluidnost, za razliku od nefleksibilne prostorne dispozicije stana u zatečenom stanju – kaže arhitektica Nermina Zagora i dodaje kako interijer stana karakterizira interakcija suvremenog dizajna i eklektičkih elemenata i motiva s pretežno klasicističkim stilskim predznakom. Ulaznim hodnikom dominira centralno postavljeni kristalni luster, a na zidnim plohama uočavaju se simetrično pozicionirana vrata stropne visine, manja biblioteka suvremenog dizajna i ogledalo s konzolnim stolićem.

Dnevni boravak s blagovaonicom predstavlja svojevrsni produžetak hodnika, a njihova je veza ostvarena posredstvom dvostrukih staklenih vrata. Cijelim prostorom dominiraju nježni tonovi sive, s akcentima u nježnim nijansama ružičaste i plave boje. “Lajtmotiv” interijera su patinirani zidovi koji su prostoru dali poseban karakter i toplinu. Odabir i kombiniranje namještaja s posebno dizajniranim ugradbenim elementima kuhinje, šanka i polica u dnevnom boravku karakteriziraju princip kontrasta suvremenih čistih ravnih linija i udobnih klasicističkih i ergonomskih oblika. Spavaća soba povezana je s radnom sobom i kupaonicom, a posredno i s terasom. Kupaonica je u potpunosti suvremena, a karakteriziraju je ravne linije, ortogonalne geometrijske forme i kromatska skala, s osvjetljenjem gotovo cijele stropne plohe i mnogo ogledala, koji stvaraju poseban efekt iznenađenja u odnosu na ostatak prostora.

Karakter vlasnice

Karakter vlasnice stana, moderne, mlade djevojke s posebnim afinitetom prema filmu, književnosti i suvremenoj umjetnosti, ogleda se u mnoštvu osobnih dekorativnih detalja i suvenira s putovanja. Naročito je zanimljiva prostorna kompozicija radne sobe u kojoj su kombinirane sofe i fotelja inspirirane Chesterfield stilom, s transparentnim stolcem od akrilika i neonskim natpisom stiha pjesme T. S. Eliota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:47