u posjetu

Predivan stan od 46 kvadrata na splitskom Žnjanu koji poziva na opuštanje i odmor

 Jure Mikec
Stan se nalazi na prvom katu novosagrađene zgrade na Žnjanu, a za njegovo uređenje zaslužna je vlasnica

Nima Splita do Splita, uvijek bilo i ostalo. Iako ova naša predivna zemlja nudi nebrojene lokacije za odmor i uživanje, Split je uvijek nezaobilazan. Za mnoge jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj, a možda i na svijetu, ovaj divni grad posebnog karaktera uvijek nas voli iznenaditi i jako dobrom arhitekturom i uređenjem svojih domova. Tako smo ovom prilikom svratili do Žnjana, svega 50-ak metara od mora u novoizgrađenu zgradu, na prvi kat u divni stančić Ane Ivanović.

image
Jure Mikec
image
Jure Mikec
image
Jure Mikec
image
Jure Mikec

Dnevna zona spaja kuhinju, blagovaonicu s izlaskom na terasu i dnevni boravak, dok je spavaća soba spojena s kupaonicom. Osim toga, u stanu postoji još jedan toalet

image
Jure Mikec

Saznajemo kako je zgrada završena tek nedavno i praktički smo prvi koji smo ušetali u simpatični stančić od 46 metara četvornih s dodatnih 5 kvadrata fascinantnog balkona koji ima pogled od najmanje milijun eura. Ana nam prepričava kako je nakon kupnje stana imala potpuno dopuštenje investitora da mijenja tlocrt stana kako želi, ali da se ipak odlučila zadržati postojeće stanje i iskoristiti već dobro postavljeni raspored. Arhitekturu samog projekta potpisuje splitski studio Arhipolis, a za uređenje je zaslužna sama vlasnica.

image
Jure Mikec
image
Jure Mikec

Plavo-bijela kuhinja s rustikalnim vratnicama u obliku je slova U, a rađena je po mjeri kod lokalnog stolara

image
Jure Mikec

Vlasnica je željela iskoristiti prirodni dotok svjetla, stvoriti jednu prozračnost i jednostavnost. Ulaskom u stan prvo se primijeti golema staklena stijenka i pogled na morsku pučinu

Pločice i parket

Stan je jednosoban i ima otvoren tlocrt, gdje se spajaju kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, jednako tako spavaća soba je spojena s kupaonicom, a osim toga u stanu postoji još jedan dodatni toalet. Kompletno unutarnje uređenje je trajalo pola godine, a sve što možete vidjeti u stanu odabrala je sama vlasnica.

- Mi smo birali pločice, parkete, znači sve podove i sanitarije. Kako je stan na moru, željela sam da to bude nekako u skladu sa samim okruženjem i podnebljem, tako da kad se uđe u stan prvo se primijeti ogromna staklena stijenka, pogled na morsku pučinu i puno svjetlosti u stanu - kaže.

image
Jure Mikec

Kombinacijom boja i prirodnih materijala, kao što su juta, ratan, pamuk i drvo postignut je mediteranski stil

image
Jure Mikec
image
Jure Mikec

Saznajemo kako je samo predsoblje stana rađeno po mjeri i ono vas odmah uvodi u ono što vas čeka u ostatku stana. Prirodni materijali, pletene košare, lusteri od ratana, posteri s mediteranskim obilježjima odmah stvaraju taj neki opušteni stil, pa je i sam apartman dobio naziv Slow living Apartment.

Spušteni stropovi

Ana je željela da stan bude uređen tipično mediteranski, bez prevelikog pretjerivanja ili kićenja. Željela je iskoristiti prirodni dotok svjetla, stvoriti jednu prozračnost i jednostavnost koja vam pruža da se opustite i zaboravite na sve drugo.

- Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica su ujednačenje istim podovima, keramika koja imitira drvo. Odluka je pala na ovaj stil zato što je prvenstveno lako za održavanje, a i boja prirodnog drva se lijepo uklopila u ostatak ideje. Glavne vodilje za biranje namještaja su bile zemljani tonovi, prirodno drvo, ratan, juta, lan, pamuk, sve u svemu prirodni materijali koji su sada u trendu, ali i koji su kvalitetni i održivi - ističe Ana i dodaje kako je dosta uloženo u rasvjetu te spuštanje stropova. Tako se mogu uočiti led lampice u hodniku, kuhinji, kupaonici i u tuš zoni.

image
Jure Mikec
image
Jure Mikec
image
Jure Mikec
image
Jure Mikec

- U kupaonici sam se odlučila na malo drugačije podne i zidne pločice s marble uzorkom, a u malom toaletu, monotoniju smo razbili s dekorativnim plavim pločicama koje imitiraju portugalske azulejos pločice - opisuje.

Ako bismo morali nešto izdvojiti u ovom divnom prostoru, to bi svakako bila kuhinja koja je privukla našu pozornost na prvu. To zapravo i nije toliko iznenađenje kada saznate da je Ana prije svega točno znala kako kuhinja mora izgledati.

- Kuhinja je dala taj konačni dojam Mediterana u domu svojom plavom nijansom. Kada sam smišljala uređenje apartmana, za kuhinju sam odmah znala da će biti plavo-bijela s rustikalnim vratnicama. Mnogi su se čudili mom odabiru plave boje, ali to mi je bio san. Dali smo je raditi po mjeri kod lokalnog stolara, a konačni oblik je U i ima sve što je potrebno - objašnjava nam vlasnica.

Svakako se možemo složiti sa svim onim zabrinutim licima kada je Ana planirala plavu kuhinju, ali u konačnici možemo samo pohvaliti njezinu genijalnu viziju i završni rezultat koji je cijeli stan podigao na jednu sasvim drugu razinu.

image
Jure Mikec

Vanjski namještaj

Zadnji, ali ništa manje važan dio, za neke možda najvažniji je balkon koji nije izostavljen iz cijelog procesa uređenja. Ana nam otkriva da je obično ova mala terasica to što najviše privuče goste. Iako je nazivamo terasicom, ona to baš i nije, dosta je duboka i velika i na njoj su se smjestili udobni stolci i stolić, te pletena ljuljačka za potpuno uživanje. Mislimo da je primjereno da završimo sa simpatičnim komplimentom koji su prvi gosti dali ovom stanu. Naime, kada je Ana nabrajala sadržaje koji su u stanu, napomenula je svojim gostima da imaju i Netflix, na što su oni ležerno odgovorili, kako im to pored ovoga svega uopće ne treba. I nisu mogli biti više u pravu. Mi možemo reći nešto drugo, iako bismo rado odsjeli u na ovom mjestu, još radije bi se trajno doselili tu. Pronađite apartman i na Instagramu @anadri0403/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:25