Novo lice kamene ljepotice na otoku

Predivna građanska kuća Palčić

Pogledajte novo lice kamene ljepotice na otoku Pagu
Profil
Naziv:
građanska kuća Palčić
Info:
kuća za život i najam u gradu Pagu
Površina:
160 četvornih metara; tri apartmana i wine bar
Arhitektica:
Iva Letilović
Investitorica:
Diana Kovačević Remenarić

Prezentirati tuđa arhitektonska i dizajnerska djela i radove doista je teško jer imamo odgovornost prema arhitektima, investitorima, dizajnerima i vama, dragi naši čitatelji. Stoga svaki vaš pristigli mail s upitom i fotografijama dobro razmotrimo prije nego što se odlučimo na objavu. Puno kriterija treba zadovoljiti jer ukusi su različiti, a stilova ima zaista puno.

No, uvijek se trudimo da to budu zanimljive priče koje će vas nadahnuti ili vam otvoriti neki novi pogled na poznatu stvar. Stoga, kada nam se nedavno javila arhitektica Iva Letilović s fotografijama upravo realiziranog novog projekta na otoku Pagu, pogledali smo fotografije i odmah zaključili da je u pitanju projekt vrijedan objave. Riječ je o svima nama poznatoj tradicionalnoj dalmatinskoj kamenoj kući koja je u ovom projektu dobila sasvim novi izgled, prilagođen današnjem, potpuno drugačijem pogledu onoga što bi trebala biti kuća za odmor na moru. Naime, kamena kuća ne mora nužno imati istaknuti kameni zid i drvene grede. Ona može kao u ovom primjeru biti urbana i prilagođena suvremenom načinu života, a da pritom ne narušava karakteristike lokalne baštine.

Novouređeni interijer koji vam u nastavku želimo pokazati smješten je u samom srcu grada Paga, na glavnoj gradskoj Piazzi. Riječ je o predivnoj građanskoj kući Palčić čiji korijeni sežu u daleko 15. stoljeće, kada je Juraj Dalmatinac po narudžbi projektirao glavni gradski trg, zajedno s crkvom i Kneževim dvorom. Kuća se tada počela graditi kao biskupski dvor po narudžbi biskupa Antuna Palčića, a potom je stoljećima bila dom paške obitelji Palčić. Uz stambeni prostor, u građanskoj kući Palčić nalazio se nekada i odvjetnički ured te u prizemnom dijelu konoba u kojoj su se čuvala vina. Želeći nastaviti kontinuitet čuvanja obiteljskog naslijeđa, ali i kulturne baštine grada Paga, sadašnja vlasnica kuće, podrijetlom iz obitelji Palčić, odlučila je kuću temeljito renovirati. Adaptacijom je unutrašnjost kuće doživjela potpunu preobrazbu, a rezultat je suvremen interijer unutar očuvanih kamenih zidova.

No, krenimo redom. Umjesto jednog stambenog prostora koji se prostire na 160 četvornih metara i nekad je bio dom jedne obitelji, vlasnica kuće i investitorica projekta Diana Kovačević Remenarić odlučila je u kuću smjestiti tri apartmana i wine bar u prizemlju. Kako su to sada tri novouređene stambene jedinice, investitorica će ih koristiti za vlastite potrebe, ali i rentanje. Na prvom i drugom katu to su studio apartmani, bez odvojenih spavaćih soba, veličine 30 četvornih metara, dok se na trećoj etaži pod kosim krovom nalazi prelijepi apartman od 40 četvornih metara s krovnom terasom od osam četvornih metara utisnutom u krovove. Koncept dizajna kuće bio je osmisliti interijer čistih i jednostavnih linija te naglasiti otvorenu arhitekturu prostora. Zidovi i stropovi bijele su boje, dok su podovi izrađeni od epoksidne smole. Bijela je boja glavni element u interijeru te prostoru daje vizualnu eleganciju, poput lepršave bijele ljetne haljine. Svaka od etaža ima moderno uređenu kuhinju izrađenu po mjeri i kupaonicu. Iako je projekt bio zahtjevan i samo su kameni zidovi pročelja zadržani, dok je u interijeru sve iznova građeno, cijela je rekonstrukcija trajala samo sedam mjeseci. Sav je namještaj u kući low budget, a interijer izgleda jednostavno, nenametljivo i suvremeno. Pogledajte ga u nastavku i javite nam što mislite.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:59