JEZERSKA VILA

Predivna moderna rezidencija u Dujmić Selu

Proljetno uživanje na obali Ogulinskog mora

NAZIV KUĆE: Jezerska vila
LOKACIJA: Dujmić Selo 3C, Ogulin
VLASNICI: Bernardica i Joško Polonijo
POVRŠINA: kuća 200 m², okućnica 900 m²+ obala + jezero
ARHITEKT: Arhi-plus d.o.o., Kristina Špigl Url
UREĐENJE INTERIJERA: Vlasnici
BUDŽET: 250.000 eura
KONTAKT: Josip 0911555555, Bernardica 0915027903

Obitelj Polonijo iz Vrbnika spletom okolnosti kupila je zemljište na jezeru Sabljaci i tamo sagradila kuću za odmor.

Razmišljate li i vi već o malom proljetnom odmoru? O nekom bijegu za vikend, možda u lijepu kuću s bazenom na obali jezera? Ako vam se sviđa ovakav scenarij, ne morate tražiti dalje, vodimo vas u Jezersku vilu, smještenu tik uz jezero Sabljaci ili Ogulinsko more – kako ga Ogulinci vole nazivati.

Ogulin je blizu i Zagrebu i Rijeci, ima lijepo skijalište Vučić, planinu Klek (Ogulin je kolijevka hrvatskog planinarstva), blizu je i Bjelolasica, rijeka Mrežnica, Plitvička jezera… Ova kuća sagrađena 2016. ima vrt, privatni bazen i pogled na planine, a nalazi se u području gdje gosti mogu uživati u vožnji bicikla i ribolovu. Osim lokacijskih prednosti, klimatizirana vila sadrži tri spavaće sobe, TV i kuhinju, besplatno privatno parkiralište, terasu za sunčanje...

Kuća je djelomično sufinancirana poticajima EU za ruralni turizam, a riječ je o bespovratnom iznosu od 75.000 eura

IDEJA

Pitali smo vlasnike, Bernardicu i Josipa Polonija iz Vrbnika, kako je sve počelo, otkud ideja za kuću na jezeru.

- Sve se dogodilo slučajno. U malom oglasniku sam ‘naletio’ na oglas za prodaju zemljišta na obali jezera Sabljaci. Otišao sam do Ogulina prvi put u životu, te kupio parcelu koja se nalazi na suprotnoj strani jezera (ima 1288 m², ali između je još cesta). Tada mi je agentica usput pokazala i ovu parcelu koja se nalazila baš na samoj obali jezera u Dujmić Selu. Odmah sam se zainteresirao i kupio i tu parcelu. Nakon dobivanja dozvole, javili smo se na natječaj Europske unije za sufinanciranje ruralnog turizma i dobili smo kroz IPARD program, Mjera 302, bespovratni iznos od 75.000 eura za gradnju kuće. Ali prije dobivanja trebali smo financirati cijeli projekt - priča nam Joško Polonijo.

Građevinski radovi nakon temeljne ploče, s uređenjem interijera, okolišem, ‘beskrajnim’ bazenom i pontonom na jezeru trajali su oko četiri mjeseca.

- Nadzorni inženjer je bio pozitivno iznenađen brzinom izvođenja radova. Ali rokova smo se morali držati zbog Europske unije, jer da se nismo držali rokova, ne bismo dobili sredstva - kaže Josip, a nas zanima koja je osnovna ideja kuće.

- Odličan je izbor za sve one koji vole prirodu, mir i tišinu. Opuštanje je zagarantirano, samo trebate izabrati koji je vaš najdraži kutak: bazen, bilijar, stolni tenis, teretana ili jednostavno krevet, ležaljka i kauč za odmor. Bazen je najdraži kutak gotovo svim gostima jer je izveden kao ‘infinity pool’ pa se dobiva dojam da se stapa s jezerom - objašnjava vlasnik.

LOKALNI MAJSTORI

Interijer ove kuće na jezeru odiše prozračnošću i toplinom. Dnevni boravak s velikim staklenim stijenama otvara pogled prema terasi i predivnoj prirodi koja se zrcali u kući i prostor ispunjava zelenilom i posebnom atmosferom.

- Na podove soba smo stavili seljački pod od ariša koji smo dodatno brusili i četkali da bismo dobili antikni štih. Stepenice su obložene drvenom građom od brijesta. Sve stolarske radove odradio je majstor Milan iz Ogulina. U prizemlju su pločice s uzorkom. Rukohvati na stubištu i na terasi su od kovanog željeza koje imitira organsku strukturu stabla, grana, korijena drva… Tu je zadatak preuzeo Majstor Ivak iz Ogulina - priča nam Joško, a kad smo već kod gotovo umjetničkih djela lokalnih majstora, ne možemo ne zamijetiti ulazna vrata.

Na podovima u sobama postavljen je seljački pod od ariša koji je dodatno brušen i četkan da bi se dobio antikni štih

- Riječ je o rezbarenim drvenim vratima. S vanjske strane je izrezbarena Jezerska vila kako pleše, a s unutarnje strane topless klečka vještica na metli, bočno dravski kamenčići ukomponirani sa zelenim, nepravilno izrezanim zelenim prozorčićima. Vrata je izradio majstor umjetničke rezbarije motornom pilom Dražen Kuharović iz Koprivnice - kaže vlasnik.

PUNO SADRŽAJA

Vani na jezeru je drveni ponton velik oko 30 m², koji koristi gostima, a i lokalnim ribičima.

- U jezeru ima jako puno riba, od štuka, linjaka, šarana do velikih amura. S pontona se mogu hraniti labudovi i patke kojih ima jako puno na jezeru. Svake godine u jesen labudovi, patkice, kormorani hraneći se malim ribicama natjeraju ih prema našoj uvali gdje se goste. Tada nam ispred kuće bude na tone malih ribica, što je zaista jedinstven prizor - kažu vlasnici, a nas zanima imaju li neki savjet za ljude koji tek kreću u realizaciju kuće za odmor.

- Treba napraviti što privlačniju, luksuzniju, neobičniju i ljepšu kuću, naravno. Zatim je bitno da nudi dosta sadržaja jer će se na taj način lakše privući goste i isplatiti investiciju - zaključili su vlasnici.

Foto: Miro Brozović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:32