KUĆA ŠARIĆ

Predivna stara kamena dalmatinska kuća

Svaki kamen iskorišten u gradnji ove kuće kraj Vrgorca ručno je obrađen!

Ovo predivno zdanje izgrađeno isključivo od kamena i drva obnovljena je kamena kuća koja se nalazi u općini Vrgorac, u selu Gornji Orah i zaselku Brljevići, odmah u blizini graničnog prijelaza Orahovlje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Udaljena od većeg grada Vrgorca otprilike 6,5 kilometara ova je kamena kuća po nekim izvorima starija od dva stoljeća.

Moderni element veliki je bazen koji se nalazi u dvorištu.

Natkrivena terasa.

Prostor je preuređen prema ideji i želji vlasnika, g. Ive Šarića, koji ju je time pokušao spasiti od zaborava, a u isto vrijeme i prilagoditi današnjim potrebama. U unutrašnjem uređenju, osim već spomenutog kamena u kombinaciji s drvenim elementima, prevladava bijela boja.

Blagovaonski stol za smještaj osam osoba.

Bijela rustikalna kuhinja.

Kuća obiluje zanimljivim predmetima iz prošlosti.

Sačuvana stara peć na drva.

Namještaj koji se u njoj nalazi jednim je dijelom izrađen po mjeri dok je ostatak kupljen u domaćoj proizvodnji. Uređenje ove kuće bilo je sveobuhvatno i trajalo je oko dvije godine, a najveći dio vremena utrošen je na samo zidanje kuće jer se svaki kamen obrađivao ručno kako bi se zadržala autentičnost gradnje. Moderni element veliki je bazen koji se nalazi u dvorištu.

Dnevni boravak.

Kamin.

Istaknute obnovljene drvene grede.

Najveća posebnost i zanimljivost projekta uklopljenost je jednog dijela kuće u postojeće žive stijene čime su one postale sastavni dio objekta, istovremeno uspješno čuvajući prirodu i okoliš.

Jedna od dvije spavaće sobe na katu.

Jednostavno, ali vrlo šarmantno opremljena spavaća soba.

Sačuvani stari sanduk s mašinom za šivanje u hodniku na katu kuće.

Druga spavaća soba s bračnim krevetom.

Foto: Tom Dubravec / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2023 18:06