STAN OD 70 KVADRATA

Predivno uređen dom četveročlane obitelji

 Kroniki Studio
Zavirite u šarmantan dom mlade obitelji s dvoje djece!

Kad sobe nisu baš velike i prostrane, a obitelj ima dvoje djece različitog spola, postavljaju se mnoga pitanja u vezi s rasporedom stambenog prostora. Kako uklopiti sve stvari, što s bojama, kojim se materijalima služiti u prostoru kako bi sve zajedno dobro izgledalo? Pitanja je zaista mnogo, a jasno je da se odgovori razlikuju ovisno o željama, ali i ukusu svake obitelji.

Stan u koji vas vodimo danas pripada mladoj poljskoj obitelji s dvoje djece, površine od 70 četvornih metara. Obitelj se za pomoć oko renovacije i (pre)uređenja obratila dizajnerima poljskog studja Kowalczyk-Gajda koji su u obzir uzeli sve želje vlasnika, ali smislili su mnoga rješenja o kojima vlasnici nisu ni razmišljali, pogotovo kod uređenja manjih prostorija.

Prvo na što su se dizajneri usmjerili prilikom uređenja bila je optimizacija hodnika, gdje su osigurali mnogo prostora za odlaganje stvari. Zatim je druga ideja vezana za hodnik bila da se unutarnja vrata što bolje 'zakamufliraju', odnosno ne budu vidljiva na prvi pogled kad se uđe u prostoriju. U osnovi, vrata su izrađena po mjeri, a oko njih su postavljeni zidovi od istog materijala kako bi se stvorio dojam što veće prostranosti.

Najveća soba u stanu je dnevni boravak u kojem se nalazi blagovaonica, a kuhinja je duga i uska, tako da prije renovacije nije bilo dovoljno slobodnog prostora za stolom za četiri osobe. Vlasnici jako vole drvo, pa su ga dizajneri uključili i u završnu obradu poda te za namještaj. Zidovi obloženi opekom ukrašeni su drvenom teksturiranom pločom u neposrednoj blizini TV-a što vizualno dodaje toplinu samom interijeru.

Za područje oko prozora, najprikladnije rješenje u ovom slučaju bila je kombinacija vodoravnih drvenih sjenila i zavjesa. Dakle, drvo je prisutno i na ovom području, ali vodoravne linije sjenila vizualno nastavljaju linije spojeva između postavljene cigle. Uz to, sjenila mogu puno lakše prilagoditi količinu prirodne svjetlosti u usporedbi sa zavjesama. Zavjese su ovdje više poput neutralne teksture i sjene, donoseći miran ugođaj između površine prozora i zidova. Uz to, naglašena je i vertikala same prostorije.

Raznolike boje prisutne su na malim površinama, na razini presvlaka stolica, fotelja, jastuka, ali i slika na zidovima. Inače, u interijeru je gotovo sve orijentirano na drvene, sive i svijetlo-bež tonove, nijanse koje domu daju osjećaj ugodnosti i prave obiteljske atmosfere.

Budući da hodnik stana (uređen u obliku slova L) zauzima veliki dio stambenog plana, dnevni boravak je bio predviđen bez unutarnjih vrata. Tako je pristup dnevnom boravku mnogo lakšii, ali istodobno prirodno svjetlo iz sobe dopire i do hodnika sa funkcionalnim spremištem.

Kuhinja obiteljskog stana je malena, duga i uska, tako da su u prvom dijelu prostora grupirani razni skladišni prostori te smješteni isključivo veliki kuhinjski uređaji, a pored prozora ima nešto manje stvarčica jer bi u protivnome navjerojatnije blokirale prirodno svjetlo. U prostoru prevladava bijela boja kako bi se stvorio vizualni dojam veće prostranosti i kvadrature.

Spavaća soba roditelja udobno je namještena u laganim neutralnim nijansama, otvorena u kombinaciji s drvetom. Prozor je uokviren elementima namještaja tako da privlači pažnju umjesto ormara smještenih ispred kreveta. Budući da se svaki kvadratni centimetar u ovom stanu broji, umjesto kupljenog kreveta, napravljen je jedan po mjeri. Radi udobnosti i zaštite, zid iza postolja kreveta prekriven je kvalitetnim tapeciranim pločama, a s jedne strane nalaze se vertikalne police za odlaganje.

Vlasnici su u svojoj glavnoj spavaćoj sobi željeli televizor, tako da je i on uključen u namještaj. Ispred prozora prednji je dio ormara 'postavljen' ogledalom kako bi se dodatno smanjila masivnost namještaja, ali i pojačalo prirodno svjetlo koje dolazi izvana.

Sobe djece dizajneri su uredili na drugačije načine, s obzirom na to da je riječ o djevojčici i dječajku. Spavaća soba djevojčice opremljena je apsolutno svim potrepštinama koje trebaju jednom djetetu, a to su mjesto za odmor ili krevet, kutak za učenje i ormar. Ovdje je soba podijeljena namještajem i praktičnim pregradama koje izgledaju sjajno.

Dječakova soba, najmanja od svih spavaćih soba, izvrsno je organizirana, s obzirom na to kolike je kvadrature. Naime, soba ima širinu od samo 2,50 metra. Kompromis je bio odabrati krevet s madracem od 80 centimetara, kako bi prostor za ućenje bio što veći. Kako bi bolje povezali ta dva područja, ali i k tome postavili potreban noćni ormarić, dizajneri su osmislili 'masku' hladnjaka koja je postala prozorska daska. Za odlaganje suvišnih stvari dizajneri su također odabrali ormariće koji se mogu objesiti iznad kreveta.

Obiteljska kupaonica podijeljena je na dva dijela, odnosno na prostor s umivaonikom i tuš kabinom te zasebni dio s toaletom. Nekadašnja kupaonica postala je mjesto perilice rublja, a rješenje podjele velike kupaonice u dvije funkcionalne prostorije primijenjeno je kako bi svi članovi obitelji imali pristup svemu što im je potrebno. Mjesto s toaletom ima i dodatne prostore za odlaganje stvari.

Sve fotografije ovog funkcionalnog stana četveročlane obitelji možete pogledati u galeriji u nastavku.

Foto: Kroniki Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54