Kada umjetnost oblikuje prostor

Predivno uređen hotel Adriatic koji potpisuje 3LHD

Smješten na atraktivnoj lokaciji, tik uz more, u zgradi sagrađenoj 1913. godine, hotel Adriatic bio je jedan od prvih hotela u regiji, a danas je jedini luksuzni hotel smješten u staroj povijesnoj jezgri grada Rovinja koji je nakon opsežnog procesa obnove i kolektivnog napora kreativnih umjetnika iz Hrvatske i Europe skladno uklopljen u stoljetno naslijeđe te postao njegovo novo luksuzno žarište.

Izvana je hotel zadržao svoj tradicionalan i autentičan izgled koji je upotpunjen potpuno obnovljenim izvornim pročeljem, dok je u interijeru zablistao u potpuno novom ruhu. Za njegov novi izgled pobrinuli su se Studio Franić Šekoranja u suradnji s arhitektima iz 3LHD-a. Interijer je vizualno raskošan, eklektičan i elegantan s obiljem tekstura, nijansi i boja. Poseban naglasak stavljen je na cjelokupni ambijent i estetski doživljaj prostora, u kojem se svaka prostorija tretirala pojedinačno kako bi u konačnici emanirao drugačiju atmosferu. Pa su tako nove sobe hotela svijetle i prozračne, a hodnici tamni i pomalo mistični.

No, ono što privlači najveću pažnju u ovom hotelu je impresivna zbirka umjetničkih djela od kojih neka zauzimaju središnji prostor interijera, dok su dodatno upotpunjeni manji radovi pažljivo raspoređeni po cijelom hotelu. Za odličan odabir umjetničkih radova pobrinula se kustosica Vanja Žanko, a riječ je o više od stotinu djela poznatih autora koji su izlagali u prestižnim muzejima diljem svijeta - PS1 u New Yorku, MAXXI u Rimu, Louis Vuitton Zakladi u Parizu i mnogim drugim. Utjecaj umjetnosti na estetiku hotela snažno je prisutan u cijelom prostoru i u suprotnosti je s arhitektonskim elementima, stvarajući dramatične kontraste i razigrane prostorne sekvence koji eksperimentiraju s različitim aspektima svjetla. Svjetlo je u ovom projektu vrlo važan element koji je zajedno s umjetničkim intervencijama pridonio suvremenom i kozmopolitskom ugođaju.

Arhitekti su u ovom projektu hotelske sobe projektirali kao umjetnički atelje s otvorenim i prostranim tlocrtom i bijelim oslikanim zidovima. Hotel je u cijelosti opremljen sličnom paletom boja i tekstura, ali s različitim umjetničkim djelima, čime se stvorilo intimno okruženje u kojem se posjetitelji osjećaju kao u elegantno uređenom domu, za razliku od klasičnih konfekcijskih hotelskih soba na koje smo navikli. Veliki je popis umjetnika i umjetničkih djela utkan u ovaj predivan hotel, i to i domaćih i inozemnih - Jasmina Cibic, Chris Goennawein, Kristina Lenard, Federico Luger, Charles Munka, Goran Petercol, SofijaSilvia, Valentina Rurhyja, Saša Šekoranja, Massimo Uberti, Zlatan Vehabović i Žižić/Kožul. Pa je tako francuski umjetnik Abdelkader Benchamma svoj crtež na zidu čistih i intenzivnih linija izaradio na licu mjesta, a hrvatski umjetnik Igor Eškinja istražio gotovo zaboravljenu fotografsku tehniku cijanotipija stvarajući djelo na licu mjesta od sunčevih zraka, koje svojom toplinom djeluju na fotoosjetljivi papir u sobi.

U oštroj suprotnosti sa sobama su crni i slabo osvijetljeni hodnici koji su dobili karakter svjetlosnim instalacijama talijanskog umjetnika Massima Ubertija. A kad je riječ o igri između svjetla i prostora, svoj je doprinos ovom hotelu dao, ali i otišao korak dalje na postojećem stubištu, austrijski umjetnik Valentin Ruhry, koji je gotovo 15 metara visokom fluorescentnom cijevi povezao prostore i stvorio moderan ambijent.

Istovremeno star i nov, vintage i moderan hotel Adriatic je eklektično okruženje u kojem fantazija i stvarnost komuniciraju savršeno uklopljene kroz umjetničke intervencije i svakodnevne predmete. Svojim jedinstvenim pristupom hotel Adriatic obećava prepoznatljivu ponudu kakvu još niste doživjeli, a koja će zadovoljiti i najzahtjevnijeg putnika.

Foto: Siniša Gulić, Duško Vlaović, Ognjen Marović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:49