Prekrasan vrt na imanju u Ročkom polju

Okućnica s bazenima uređena po metodama feng shui stila

Kada su se vlasnici odlučili da će dio svoga imanja, kamenu staru kuću iznajmljivati, pokazala se potreba za gradnjom bazena. Kuća Perunika u Ročkom polju od samoga je početka rađena po starinskim uzusima i upotrebljavan je samo ekološki materijal. Sam vrt oko kuće uređen je po metodama feng shuija, gdje se vodilo puno brige da biljke i materijali zadovoljavaju takve uvjete. Bilo je, kaže vlasnik Bernard Kuzmić, teško izabrati vrstu i oblik bazena. U to vrijeme, prije desetak godina, bazen je ulazio pod uređenje vrta i nije bilo potrebno tražiti ikakve dozvole, a odluka je pala na dva srednje skupa bazena većeg promjera, od 7 metara te dubine metar i pol, te manjeg promjera, od 3,5 metra i dubine 90 centimetara.

– Ono čime smo se vodili jest činjenica da će se bazen čistiti često, pri svakoj smjeni gostiju. Izabrali smo polipropilenski bazen koji se lako čisti, a može se upotrijebiti čak i solna kiselina koja ne izgriza plastiku debljine 12 mm. Izrađeni su od ploča veličine 3×1,5 metara, koje se na mjestu ugradnje vare te se istodobno betonira i zida oko napravljenog plastičnog bureta. Kako se obzidava i puni suhim betonom, tako se istodobno i puni vodom, koja samu konstrukciju spaja s betonskim dijelom. Kod takvog bazena dobro je to što ga radimo na već pripremljenoj podlozi, za pola metra široj sa svake strane od njegove konačne veličine i gotovoj već za nekoliko dana, pa ga s uređenim sunčalištem možete imati za tjedan do dva.

Takvi su bazeni opremljeni svjetlima, pumpama, kako za pročišćavanje tako i masažnom astralovom pumpom u manjem bazenu. Kod gradnje se ostavlja i mogućnost grijanja te protustrujnog plivanja – kaže Bernard te dodaje kako je samo sunčalište vrlo originalno uređeno – od stare barke, raznih vrša i oblutaka – a posebnost je ta da se i pri obliku razmišljalo da ide u korak s feng shuijem. Stoga je odabran kružni bazen, još rijedak u našim vrtovima. Bazen i prekrasan vrt dvije su osnovne stvari koje ovo imanje čine jedinstvenim i drukčijim od mnogih kuća za odmor u Istri. Za gradnju je angažirana hrvatska tvrtka, a sama cijena takvog bazena sa sunčalištem može biti oko 25 do 30 tisuća eura.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:09