Vrhunski projekt

Prekrasna Ipša podno Optrlja u Istri: Jedna od najmodernijih uljara na svijetu

www.marijagasparovic.com

 Marija Gašparović
Dizajn interijera koji je kombinacija modernog i tradicionalnog potpisuje Grupa Studio

Vizualni identitet potpisuje Studio Borčić, a namještaj je izradila Internova iz Pazina.

U romantičnoj atmosferi podno Oprtlja u sjeverozapadnoj Istri pronašli smo suvremeno uređen interijer - degustacijsku dvoranu i prodajni prostor u selu Ipšima. Cjelokupni projekt čiji je ovaj prostor novi dio sufinanciran je sredstvima fondova EU te uključuje jednu od najmodernijih uljara na svijetu tvrtke Ipša, s podrumskim, skladišnim i prodajnim prostorom, degustacijskim dvoranama i uredom.

image
Marija Gašparović

NEKADAŠNJA STAJA

Novi lokal smjestio se u obnovljenoj zgradi koja je nekada bile gospodarska, odnosno staja i sjenica. Sastoji se od ulaznog dijela, terase koja vodi u trgovinu iza koje se malo-pomalo otvaraju prvo manja degustacijska dvorana, koja vodi do druge, veće degustacijske dvorane s kaminom kao središnjim elementom.

image
Marija Gašparović

- Glavna misao vodilja bila je da se objekt uklopi u okruženje, u selo, da izgleda kao da je oduvijek u Ipšima. Zato smo i za fasadu koristili posebno pripremljenu boju koja je napravljena i koristi se kod obnova starih kuća i nekih crkava - kaže nam Antonia Ipša. Osnovni razlog njezine obitelji za bavljenjem ovim poslom je ljubav prema maslinama, lozama i kraju gdje žive. I, naravno, nastavak obiteljske tradicije proizvodnje ulja i vina, koja je bila prekinuta 60-ih godina prošlog stoljeća do 1998. godine, kad su krenuli u obnovu starih maslinika njihovih djedova. Poslije su zasadili i prve loze...

image
Marija Gašparović

Glavna je misao bila da se objekt uklopi u okruženje, u selo, da izgleda kao da je oduvijek u Ipšima

image
Marija Gašparović

INSTALACIJA NA ULAZU

Autor dizajna interijera njihova novog prostora je Grupa Studio, vizualni identitet dizajn je Studija Borčić, a za izradu namještaja bila je zadužena Internova iz Pazina. Uređenje je kombinacija modernog s elementima tradicionalnog, kao što su stare postojeće grede uz minimalistički namještaj ili reinterpretirani kamin kao centralni element svake istarske kuće. Značajka projekta je i namještaj po mjeri koji je prostoru dao posebnost.

image
Marija Gašparović

Stare grede i minimalistički namještaj lijepo se slažu, a kamin je reinterpretirani centralni element istarske kuće

image
Marija Gašparović

- Jedna od glavnih ideja bila je da putem unutarnjeg uređenja zaokružimo priču i tako kupcima predstavimo proizvode i našu filozofiju rada. Sve je to preneseno u prostor izborom toplih tonova koji predstavljaju istarsku zemlju te prirodnih materijala poput drveta, pluta i keramike koji dodatno naglašavaju naš pristup proizvodnji - objašnjava A. Ipša.

image
Marija Gašparović

Ono što nedvojbeno daje glavnu karakteristiku interijeru instalacija je na ulazu s unutarnjim zidnim lampama, dizajniranim posebno za ovaj projekt, koje su reinterpretacija njihovih parcela na kojima su posađene masline i loze. Novi prostor otvara se sredinom veljače 2022. s početkom nove sezone. Bit će, kažu, moguć dolazak bez najave za kušanje vina i ulja te posjet trgovini, a za degustacije koje će se sastojati od sljubljivanja ulja i vina s više sljedova hrane trebat će najavu. ​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 09:17