KUĆA MASLINA

Prekrasna kuća smještena između tisućljetnih stabala maslina i stjenovitog krajolika

 Piet Albert Goethals
Idilična suradnja mediteranske netaknute prirode i arhitekture pune poštovanja na Mallorci u Španjolskoj

Arhitektonski ured Mar Plus Ask osnovan 2015. godine u Berlinu, a njegovi začetnici su Mar Vicens (Španjolska) i Ask Anker Aistrup (Danska) po kojima je studio i dobio ime. Politika ureda prvenstveno je zasnovana na istraživanju, a njihov rad potpomognut je pratećom akademskom karijerom i dugogodišnjim iskustvom. Vrijednosti i estetika njihovih projekata potječu posebno iz skandinavskog i mediteranskog podrijetla samih arhitekata. Mar i Ask prvenstveno poštuju tradiciju, ali također žele stvoriti suvremene izraze i ugodne prostore koji mogu dostojanstveno stariti. Većina njihovih radova se mogu opisati kao skromni, ali posebni, a njihovi projekti temeljito su ukorijenjeni u istraživanjima na svakom pojedinom mjestu. Arhitekti su posvećeni proučavanju povijesnog i sadašnjeg konteksta s dubokom brigom za okoliš te za socijalni i ekonomski aspekt projekta.

image
Piet Albert Goethals

Mar Plus Ask trenutno rade između Kopenhagena, Berlina, Mallorce i Valencije. Njihov novi ured u Valenciji - koji se trenutno obnavlja - služit će kao ured za njihove sve veće projekte u Španjolskoj i Portugalu.

image
Piet Albert Goethals

Od niza zadivljujućih projekata ovo dvoje kreativaca mi smo odabrali predstaviti takozvanu Olive House ili Kuću Maslina. Mar Plus Ask odlučili su se izgraditi kuću nalik pećini usred maslinskog vrta visoko iznad Sredozemnog mora. Kuća se sastoji do dva dijela nazvanih Pink House i Purple House, odnosno ružičasta i ljubičasta kuća koje odaju počast vernakularnoj arhitekturi i tradicionalnim metodama gradnje u Palmi de Mallorci.

image
Piet Albert Goethals
image
Piet Albert Goethals
image
Piet Albert Goethals

Visoko na izoliranom redutu planine Serra de Tramuntana na Mallorci u Španjolskoj Olive House stoji u društvu tisućljetnih stabala maslina i masivnih kamenih formacija. Kameni zidovi terase i nježno obrezivane masline jedini su znak ljudske intervencije u ovom prekrasnom primjeru krajolika Mallorquina.

image
Piet Albert Goethals

Projekt je obuhvaćao revitalizaciju postojeće strukture, kao i izgradnju potpuno nove zgrade. - U ovom projektu sama lokacija, koju nismo željeli mijenjati, diktirala je što učiniti - ističu arhitekti. Stoga se kuća smjestila oko postojećeg stjenovitog krajolika. Možda najveću ulogu u cijelom projektu igra ogromna stijena na koju se naslanju ružičasti zidovi, iako je gromada organski tu od samog početka i praktički se cijeli projekt gradi oko nje, ovijena pastelnom bojom zidova kao da postaje skulptura i autentični ukras kuće.

image
Piet Albert Goethals
image
Piet Albert Goethals

Interijer kuće je projektiran s namjerom da bude što udobniji, a da je ujedno u potpunoj suradnji s prirodom. Drveni stropovi u kombinaciji s kamenim zidovima isprekidani s lajtmotivima pastelnih zidova u ljubičastoj i ružičastoj boji ostvaruju jedan potpuno zadivljujući dojam genijalne kombinacije suvremenog i tradicionalnog izričaja. Svi se prostori stapaju sa svojom okolinom, a opet ne gube svoj novi karakter u tom susretu. Pink House sadrži samo ono što je osnovno i nužno - krevet, tuš i kamin, dok se u Purple House nalaze kupaonica, dva plamenika, peć na drva i hladnjak. Dotok vode je iz prirodog izvora pokraj kuće, a za tuširanje se koristi kišnica koja se skuplja na krovu kuće. Električna energija se dobiva iz solarnih panela.

image
Piet Albert Goethals
image
Piet Albert Goethals
image
Piet Albert Goethals

Ovaj zadivljujući projekt doista i jest ono što sami arhitekti za njega kažu - Ovo nevjerojatno slikovito planinsko područje jedan je od najljepših primjera koje imamo na zemlji o tome kako se dobro mogu divlja priroda i ljudska intervencija neprimjetno ispreplesti, rijedak primjer mjesta na kojem je čovjek prirodi dao više ljepote nego što ju je uzeo.

Više o Olive House na marplusask.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:36