Top interijer

Prenamijena prostora: Kako je mladi umjetnik od skadišta napravio vrhunski stan i oduševio sve

 Kia Design
Mladi umjetnik zakupio je prostor i odlučio se prenamijeniti ga u stambeni prostor, mjesto za druženje i stvaranje svoje glazbe

Devedesetih godina prošlog stoljeća ova zgrada je bila dio industrijskog kompleksa, gdje su prostori unutar zgrade primarno bili namijenjeni uredima i skladištenju robe. Na drugoj etaži te iste zgrade prije trideset i nešto godina 155 četvornih metara bilo je rezervirano prvenstveno za odlaganje proizvoda. Nakon što je tvrtka u čijem su vlasništvu bili prostori prestala djelovati jedan mladi umjetnik zakupio je spomenuti prostor na drugoj etaži i odlučio se prenamijeniti ga u stambeni prostor, mjesto za život, druženje i stvaranje svoje glazbe. U ostvarivanju te ideje zamolio je dizajnerice interijera iz Kia Design studija u Londonu da mu pomognu.

image
Kia Design
image
Kia Design

Prenamijeniti industrijski prostor u ugodan i topao dom baš i nije lagan zadatak, ali na kraju krajeva ugoda i toplina prostora mogu biti izrazito subjektivni pa su se dizajnerice prvenstveno odlučile fokusirati na sam karakter vlasnika. Veliki prostor bez pregradnih zidova i detalji nekog prijašnjeg vremena zahtijevali su puno pozornosti i velikih radova za koje se nije imalo vremena, Naime, saznajemo kako je mladi vlasnik želio što prije useliti u svoj novi dom, i iako je želio da prostor dobije odlike pravog doma u kojem se može opustiti ipak je više težio minimalizmu i tomu da se zadrži zatečena prostranost u stanu koji će imati sve potrebno za ugodno življenje.

image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design

Dizajnerice iz studija Kia Design priklanjaju se jednostavnijem i bržem rješenju tako da umjesto umještanja novih pregradnih zidova i stvaranja zasebnih prostorija, glavni prostor zoniraju i razdvajaju na tri, odnosno četiri različita dijela.

Ulazni dio odvajaju od ostatka stana tako da postavljaju guste i raskošne zavjese koje tvore mali hodnik prije nego se stupi u glavni dio doma. Potom spuštaju strop u zoni kuhinje tako da bi vizualno istaknule prostor, a zonu ograničavaju s elegantnim kuhinjskim otokom koji služi i kao prostor za ispijanje kave ili za objedovanje. Nadalje, u nastavku kuhinje smještaju blagovaonski stol koji može poslužiti za okupljanje, druženje ili pak za rad. Četvrta zona u ovom prostranom dijelu je dnevni boravak koji je usmjeren ka plavom hipnotizirajućem zidu, a izoliran je od ostataka stana u krugu zanimljive sofe i fotelje te pripadajućeg namještaja koji pomalo koketira s industrijskim stilom, suvremenim izričajem i biofilijom.

image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design
image
Kia Design

U ostatku ovog nekadašnjeg skladišta dizajnerice su još smjestile dvije spavaće sobe i kupaonicu po željama vlasnika.

Kompletno uređenje stana prati neku novu ideju od prvotne namjene prostora. Iako se zadržavaju neki industrijski detalji, jer jednostavno ih je bilo nemoguće izbjeći, dizajnerice se zajedno s idejama mladog umjetnika/vlasnika priklanjaju još davnoj prošlosti okruga Shoreditch u Londonu koji je nekada bio utočište velikih umjetnika, a i sada je uvelike po tome poznat.

image
Kia Design

Oštre bijele površine suprotstavljene su hrabrim bojama te detalji u zlatu, zanimljiva rasvjeta koja razdvaja zone te razni glazbeni instrumenti kao i velika fotografija istaknutog umjetnika Bob Dylana u blagovaonici očituju da ovaj prostor s dobrodošlicom prima umjetnost. Suvremeni izričaj također nije zanemaren, kompletan izgled kuhinje je slika i prilika zadnjih trendova kao i stil zone dnevnog boravka, dok se toplina u prostoru stvara uz pomoć drvenih detalja i poda, niza biljaka koji ublažavaju industrijsku notu te vrhunskim iskorištavanjem prirodnog osvjetljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2022 20:05