jedinstven pristup

Prenamjena starog gradskog skladišta u predivan stan po vizijama novih vlasnika

 Kat Lu
Arhitekti su odlučili zanemariti hirove trenda, odlučivši se za jedinstven pristup koji savršeno naglašava viziju klijenata

- U projektnom sažetku od nas je zatražena rekonstrukcija unutarnjeg gradskog skladišta u Camperdownu. Vlasnici prostora su mladi par koji je tražio minimalistički način života te interijer koji odgovara tim idejama – govore nam na samom početku iz australskog arhitektonskog ureda Killing Matt Woods.

image
Kat Lu
image
Kat Lu
image
Kat Lu
image
Kat Lu

Saznajemo kako su novi vlasnici derutnog skladišta poslovno usko vezani uz discipline bliske dizajnu pa su željeli iz svog novog doma izbaciti sve što je suvišno i stvoriti prostor bez nereda i vizualnog onečišćenja. Zamišljen kao “betonski bunker”, ljuska stana usklađena je sa sklonošću vlasnika prema brutalističkoj arhitekturi. Glavna namjera bila je stvaranje dobre priče, geometrijskog interijera i slavlje industrijske baština koja je jako bogata u toj četvrti.

image
Kat Lu
image
Kat Lu
image
Kat Lu

Stan ima otvoreni plana te je okrenut prema zapadu. Prostor se sastoji od dnevnog boravka koji je spojen kuhinjom koja je rađena po mjeri te galerije na kojoj se smjestila spavaonica,u prizemlju stana se još našla kupaonica i terasa. Cijeli stan je preplavljen svjetlom zahvaljujući visokim staklenim stijenkama odnosno kompletnom staklenom zidu koji spaja dnevni boravak i terasu, ovaj detalj je izveden kao namjerna protuteža unutarnjem prostoru koji je mračan, mističan i navodi vas na razmišljanje.

image
Kat Lu
image
Kat Lu

Svi elementi interijera stvoreni su kao „sirovi i ekstrudirani betonski monoliti ”, kako se vidi u kuhinjskoj stolariji, oblicima zakrivljenog stropa i u kupaonici koja je u cementu. U interijer su uneseni i detalji „mid-century modern” stila koji se očituju u obliku šperploče obložene filmom i stolarije od američkog hrasta, mjedenih naglasaka i rasvjete. Izbor namještaja sadrži geometrijske oblike i prigušenu paletu boja, naglašavajući cjelokupni koncept.

image
Kat Lu
image
Kat Lu
image
Kat Lu

Ovaj interijer izbjegava estetiku "industrijskog" skladišta koja je skoro postala klišej ili sveprisutni pristup dizajnu pod nazivom “Sydney” koji se očituje u korištenju prirodnih materijala, morskih detalja, svjetlih boja i prozračnosti, nudeći jedan svjež, ali ipak specifičan pogled na rekonstrukciju skladišta. Učinjeno je mnogo da bi se postigla sintezu između smjera kojeg su željeli vlasnici i specifičnost projektiranja prostora. Kao rezultat toga, dematerijalizacija je srž koncepta, a svi elementi su bili svedeni na osnove, što je rezultiralo utilitarističkim svetištem nalik špilji, ali također prostoru koji je intiman, ispunjeno svjetlošću i domaći. Svaka je odluka o dizajnu bila ukorijenjena u praksi održivosti, što rezultira paletom materijala koji su ekološki u kombinaciji s građevinskim procesom koji bio je pojednostavljen radi smanjenja otpada.

image
Kat Lu

S obzirom na projektni kontekst prenamjene stambenog skladišta moglo je se prirodno oponašati bilo koji od dobro artikuliranih žanrovskih primjera. Međutim, arhitekti su odlučili zanemariti hirove trenda, odlučivši se za jedinstven pristup koji savršeno naglašava viziju klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2022 04:32