OD RUINE DO OAZE

Preslatki stančić za dva mlada intelektualca i bebicu u blizini boemske četvrti

 Olja Andrić
Stan ima svega 55 metara kvadratni, a ništa mu zapravo ne nedostaje i ima sve što je potrebno za ugodan život

Ovaj put idemo malo do Olje Andrić u njezin šarmantni stančić u koji je stalo baš sve potrebno za ugodan život. Stan ima svega 55 metara kvadratni, a ništa mu zapravo ne nedostaje. Vlasnica stana nam kaže kako su sve prostorije sasvim dovoljno prostrane, od ulaznog hodnika koji sve povezuje do dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, spavaće sobe, čak imaju i terasu.

image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić

Njih troje, dva mlada intelektualca i bebica svoje su utočište pronašli u blizini boemske četvrti Skadarlija, u Beogradu, u Starom gradu na Dorćolu. - Ja sam filolog po struci. No, put me je odveo potpuno na drugu stranu. Naime, po završetku Diplomatske akademije, počela sam raditi u Ministarstvu financija na projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije. Međutim, ljubav prema lijepom oduvijek je postojala. Čak je nekada postojala i želja da upišem dizajn. Volim kada stvarima dam taj elegantan, šik i ujedno, sofisticiran izgled – otkriva nam Olja.

image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić

Stan se smjestio u jednoj od starih Beogradskih zgrada, a sam proces uređenja stana je trajao oko godinu dana i u jednom obliku još traje. U stanu je renovirano apsolutno sve - Sjećam se tog dana kad sam došla s posla kada su majstori sravnili stan “do temelja” i da sam se zapitala gdje ćemo sad živjeti i je li zaista sve ovo bilo potrebno, ali sam se istovremeno i radovala, oboje smo osjećali da nam je potrebna promjena i da idemo po nju – prepričava nam Olja i dodaje - Uživali smo u procesu. Rušeni su zidovi, spušten strop, promijenjen pod, pločice, izbijena sva vrata i dovratnici. Postavljena je nova stolarija. Zamijenjena je kompletna električna i vodovodna instalacija. Stan je bio totalna ruševina, ali se doslovno podigao kao feniks iz pepela. Vlasnica nam također govori kako je u vrijeme trudnoće svu svoju strast usmjerila prema uređenju stana. - Nije mi bilo teško to što smo u svega par mjeseci mijenjali boju zidova tri puta, stavljali i skidali tapete dok se nismo našli u interijeru koji nam odgovara. Čak smo i noć pred porođaj mjerili zidove i vješali slike koje su nam baš tog dana stigle – prisjeća se mlada mama.

image
Olja Andrić
image
Olja Andrić

Stil u kojem je stan uređen predstavlja spoj tradicionalnih i klasičnih elemenata s primjesama modernog i urbanog. - Mislim da je sama lokacija nametnula to breme salonskih stanova koji se nalaze u okolini, pa tako kod nas možete vidjeti te masivne, antikne detalje ukomponirane u svijetli i suvremen interijer. Materijali koji prevladavaju su drvo, mramor. staklo, kristal – opisuje Olja.

image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić

Vlasnica nam također otkriva kako voli sunce i svijetle prostore pa se kod nje u stanu ne može naći tamni namještaj, ali kako bi izbjegla izgled sterilnog prostora ubacuje pozlaćene detalje, one od kristala, mramora, ponegdje pliša i dovoljno zrcala da upotpune tu igru. Jednako tako ovom plesu detalja se pridružuje rasvjeta s prekrasnim talijanskim lusterom od kristala oko kojeg se vrti cijela priča - Kako kristalni luster zauzima centralnu poziciju u stanu, trudili smo se da drugi lusteri budu isto tako profinjeni, ali mnogo suptilniji kako bismo održali balans. Jednostavno ne može sve biti prenaglašeno i uvijek smo težili tom skladu. S tim u vezi, u dnevnoj i spavaćoj sobi imamo vrlo jednostavne, takozvane “atomic” lustere, koji podsijećaju na atome ili molekule. I iako je stan cijelom svojom dužinom zastakljen, imamo mnogo visilica i lampi koje dodatno stvaraju toplu atmosferu doma.

image
Olja Andrić
image
Olja Andrić
image
Olja Andrić

Olja nam za sam kraj govori kako je bitno svome stanu dati jedinstveni identitet kako bi bio drugačiji od ostali i postao samo vaš dom. Jednostavno treba biti kreativan, a za to nisu potrebni veliki novci - Sigurna sam da je dovoljno da samo iznesete tu staru vazu s tavana koja će vašem domu dati prepoznatljiv i upečatljiv izgled! - zaključuje vlasnica. Više o Olji možete pogledati i na instagram /miss_andric

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:32