PRIJE I POSLIJE

Preuređenje ovog stana od 60 kvadrata u Zagrebu najbolji je dokaz koliko su cijene otišle u nebo

 Tin-meze/Berislava Picek/Cropix
Pogledajte troškovnik! Da se ovaj stan danas preuređuje, projekt bi koštao 52 posto skuplje nego 2021. godine

Kad su arhitektica Josipa Ćuk i njezin suprug Petar prije četiri godine tražili stan u kojem bi voljeli živjeti, postavili su nekoliko kriterija koje nekretnina mora zadovoljiti prije oduke o kupnji: kvalitetna gradnja, obnovljena fasada, promijenjena stolarija, dvostrana orijentacija, mogućnost druge spavaće sobe, dobra tlocrtna funkcionalna dispozicija stana, vanjski prostor, izba-spremište, nesmetani pogled na grad bez straha od nove izgradnje u neposrednoj blizini koja bi narušila pogled te blizina trgovina, tržnice, parkova, dječjeg vrtića i ostalih bitnih sadržaja. Gotovo sve navedeno pronašli su u stanu površine 60 kvadrata na 13. katu trešnjevačkog nebodera koji je sagrađen 1967. godine prema projektu arhitekta Slavka Jelineka.

image
Tin-meze/

Nekadašnja radna soba s bibliotekom i divnim pogledom na zapadni dio Zagreba danas je u funkciji igraonice, a u planu je njezina prenamjena u dječju sobu

image
Tin-meze/
image
Tin-meze/

- Mene je, kao projektanta, privukla i fleksibilnost prostora koju sam odmah prepoznala. Stan je mogao podnijeti transformaciju druge pregrađene sobe, koja ovisno o korisniku mijenja svoju namjenu, a da time ne narušava izgled ostatka prostora. To je odgovaralo našem dugoročnom planu - kaže nam arhitektica Josipa Ćuk, dodajući kako je stan zadnji put bio renoviran 80-ih godina, s tim da instalacije nisu mijenjane otkad je zgrada sagrađena. Stoga su se odlučili za kompletnu adaptaciju.

- Imali smo pune ruke posla - smije se, dodajući kako su stan "ogolili" do nosive konstrukcije.

- Kad smo digli postojeće podove naišli smo, među ostalim, na pijesak koji smo odlučili iskoristiti za dodatnu zvučnu izolaciju novog poda. Sve instalacije struje, vodovoda i odvodnje smo zamijenili novima, osim grijanja u kupaonici koje smo zamijenili novim radijatorom zbog reorganizacije prostora.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Staklena transparentna pregrada ne smanjuje prostor: kad je zatvorena, i dalje propušta svjetlost, a kad je otvorena, dnevni boravak se proširuje i dobiva biblioteku

image
Berislava Picek/Cropix

Čiste linije

Ostale gusane radijatore smo ostavili jer su bili i ostali u izvrsnom stanju. Sve zatečene ugradbene ormare, namještaj, sanitarije... smo demolirali. Sve što se moglo iznijeti smo iznijeli - kaže arhitektica i vlasnica Yok studija. Dodaje da su demolirali i sve pregradne zidove čije bi rušenje omogućilo otvaranje prostora. Tako su kuhinju otvorili prema blagovaonici i dobili pogled prema južnoj strani grada.

Većina namještaja je rađena po mjeri. Vlasnica Josipa Ćuk kaže da je izrada po mjeri uvijek skuplja, ali se uz male trikove s ugradbenim ormarima oslobađa korisni prostor te se može dobiti dojam većeg prostora nego što on zapravo je

- Pregradne nadvoje u hodnicima smo reducirali, čime je prostor dobio punu visinu i dodatno osvjetljenje - nabraja dok nas vodi kroz preuređeni stan koji se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, izbe, hodnika, kupaonice, master sobe, dodatne sobe i balkona.

Uređenje je zamislila u kombinaciji suvremenog i minimalističkog stila, koristeći jednostavne i čiste linije prilikom dizajniranja namještaja koji ima jasnu funkciju u prostoru.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Zidovi su većinom bijeli, a jedan je dio obojen u boju imitacije betona

Interijerom prevladavaju svijetli tonovi na zidovima i namještaju u kombinaciji s drvenim hrastovim podom. Centralni prostor, unutar kojeg je smještena kupaonica, obojen je u boju imitacije betona, dok je unutrašnjost kupaonice obrađena perivom bojom u puder nijansi sa svijetlim pločicama. Desno od kupaonice je spavaća soba, dok se u produžetku ulaznog hodnika s lijeve strane prilazi kuhinji te ravno dnevnoj zoni. Nju čine boravak zajedno s blagovaonicom koji ima izlaz na balkončić s pogledom na južni dio Zagreba. Blagovaonica je dodatno preko šanka spojena s kuhinjom.

Kuhinja je preko šanka povezana s blagovaonicom koja ima izlaz na balkončić. Vlasnici je posebno draga vitrina s naslijeđenim posuđem te dizajnerska lampa iz finskog brenda iznad blagovaonskog stola

Posebno je atraktivna staklena pregrada koja omogućuje fleksibilnost i transformaciju dnevne zone, uz divan pogled na zapadni dio grada. Kada se staklena stijena uvuče, odnosno sakrije u pregradni zid, dnevni boravak se poveća i pripadne mu biblioteka.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Prema prvotnoj zamisli arhitekta Jelineka, naš stan je isprojektiran kao dvosobni stan. To znači da on prema izvornom stanju ima jednu spavaću sobu s dnevnim boravkom i ostalim pratećim prostorima. I on je kao takav sigurno najugodniji za korištenje i kretanje. Međutim, nama je iz funkcionalnih razloga bila potrebna dodatna soba i jedini način kako je to bilo moguće napraviti je da se ‘žrtvuje‘ dio dnevnog boravka. Kako nam se ne bi dogodilo da prostorija u kojoj najviše boravimo bude mračna, odlučili smo se na transparentnu pregradu koja, i kad je zatvorena, ne smanjuje prostor te i dalje propušta svjetlost - kaže.

UŠTEDJELI SU NA IZRADI I VOĐENJU PROJEKTA JER JE VLASNICA ARHITEKTICA, ALI I NA DEMONTAŽI KOJU SU SAMI IZVODILI TE ODABIRU DEKORA ZA NAMJEŠTAJ - MDF JE SAMO U KUPAONICI

Pojašnjava nam transformaciju dnevne zone tijekom vremena: ovaj dio stana nekadašnji je radni kutak, danas je u funkciji igraonice, a planirana je njegova skorašnja prenamjena u dječju sobu. Budući da je takvu fleksibilnost planirala u samom početku, biblioteku je dizajnirala s donjom, zatvorenom zonom koja jednog dana može poslužiti kao ormar za odjeću, te gornjim otvorenim policama za knjige.

image

Z

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U stanu je sve osim blagovaonskog i radnog stola te stolaca i garniture rađeno po mjeri, i to na način da svaki predmet ima svoje unaprijed planirano mjesto. Po mjeri su rađeni i svi ugradbeni ormari, od hodnika i spavaće sobe do kupaonice, gdje je kada - kao velika želja Josipina supruga - diktirala organizaciju prostorije.

- S obzirom na to da se radi o kupaonici od samo četiri kvadrata i kadom preko cijele dužine, iznad sakrivenog vodokotlića u punoj je visini izveden skriveni ormar od MDF-a s policama za kozmetiku i sredstvima za pranje - pokazuje nam.

image
Berislava Picek/Cropix

Usporedba cijena

Budući da je stan relativno male površine, a u njemu se puno radnji mora odvijati neometano, velikim staklenim stijenama, svijetlim tonovima i jednostavnim dizajnom u interijeru ostvarila je dojam većeg prostora, a u tom kontekstu je zanimljivo i ogledalo u hodniku koje, preko prozora spavaće sobe, reflektira sliku grada. U stanu nema kiča i bespotrebnih mobilijara, dok se od detalja ističu apstraktne slike Mirne Sišul.

Iako je nama najzanimljiviji dio stana bila staklena pregrada, Josipa kaže da je njoj osobno draga drveno-staklena vitrina u kojoj čuva naslijeđeno posuđe svojih baka i koje koristi u posebnim prilikama.

- Naravno, imamo još neke drage nam stvari koje smo prenijeli iz prijašnjih prostora, poput fotografija, suvenira, knjiga, ploča...

image
Troskovnik i usporedba cijena

Cijela investicija adaptacije prije dvije godine stajala je nešto više od 31.100 eura, odnosno oko 520 eura po kvadratu. U taj je iznos uključeno sve, od novih instalacija do namještaja koji je većinom rađen po mjeri, što je uvijek skuplje od gotovih tvorničkih proizvoda.

- Ima par elemenata koje možda iskaču iz cijelog troškovnika, kao što su lampa iz finskog brenda Secto Design, parket ili staklena stijena, no oni nas usrećuju svaki dan tako da bih sve ponovila da danas opet radimo adaptaciju - kaže sa smiješkom.

Svakako treba istaknuti da je Josipa kao arhitektica sama izradila arhitektonski projekt i vodila ga, što im je bila ušteda od nekoliko tisuća eura. Također, uštedjeli su na demontaži i rušenju, koje su izvodili sami s prijateljima, te prilikom odabira dekora za namještaj: MDF su koristili samo u kupaonici, gdje je vlažan prostor, dok je ostali namještaj rađen od iverice.

S obzirom na rast cijena materijala u posljednje vrijeme, zanimalo nas je koliko bi takav projekt danas koštao. U suradnji s Josipom Ćuk donosimo pregled troškovnika iz 2021. godine i usporedbu s današnjim cijenama, iz čega proizlazi da bi adaptacija njezina stana danas stajala oko 47.500 eura, odnosno nešto manje od 800 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:49