Jeste li spremni za turiste?

PRIČA SVENA ŠEGE IZ ZAGREBA Saznajte iz prve ruke na primjeru stana od 50 kvadrata kako uspješno iznajmiti stan i što sve očekivati!

U posljednjih nekoliko godina Zagreb je prestao biti samo usputna stanica na putu do naše prekrasne obale i doživljava nagli razvoj turističke ponude. Sve se više turista odlučuje zadržati u našem glavnom gradu i uživati u raznim festivalima, adventskim radostima i događanjima svih vrsta te opušteno razgledavati njegove znamenitosti. Ponuda smještajnih kapaciteta sve je bogatija, pogotovo zato što se uz otvaranje brojnih hostela diljem grada sve više naših građana odlučuje na iznajmljivanje kako dodatnih soba tako i cijelih stanova turistima.

Kratkoročni najam zato je sve popularniji oblik iznajmljivanja pa smo istražili što je sve potrebno učiniti prije nego što svoju nekretninu stavite na raspolaganje budućim posjetiteljima te kakve sve situacije možete očekivati.

Razgovarali smo sa Svenom Šegom, vlasnikom stana 4gZg, koji je svoj stan u Ulici fra Filipa Grabovca blizu zagrebačkog Kvaternikova trga počeo kratkoročno iznajmljivati od sredine kolovoza ove godine. Stan od 50 četvornih metara koji se nalazi u našoj galeriji g. Šego renovirao je godinu dana i njegovo moderno uređenje izvedeno je s naglaskom na kvalitetnija rješenja za dugoročni učinak.

Većinom bijeli interijer, u kojem može boraviti četvero ljudi, prozračan je i udoban te idealan za brojne turiste koji posjećuju Zagreb. Kad smo upitali vlasnika zašto se odlučio na kratkoročni umjesto klasičnog dugoročnog najma njegov je odgovor bio i više nego logičan: "Odlučio sam probati da vidim kako će ići. Ako neću biti zadovoljan s kratkoročnim najmom, uvijek ga mogu rentati dugoročno.".

Objasnio nam je što sve treba poduzeti prije nego što se nekretnina stavi na tržište kratkoročnog najma. Potrebno je predati zahtjev Gradskom uredu za gospodarstvo. Uz zahtjev je potrebno priložiti i svu potrebnu dokumentaciju, a to su izvadak iz zemljišnih knjiga, tj. dokaz vlasništva, atest plinskih instalacija, atest električnih instalacija i uporabna dozvola zgrade. Nakon toga u roku od tjedan, dva komisija izlazi na teren i provjerava zadovoljava li apartman minimalne tehničke uvjete za određenu kategoriju.

Ako je apartman zadovoljio uvjete za određenu kategoriju u roku od nekoliko dana Gradski ured donosi rješenje. Rješenje potom šalju poštom osobi koja je predala zahtjev, Turističkoj zajednici grada Zagreba i Poreznoj upravi. Kako bi se postupak ubrzao, najbolje je nakon primitka rješenja napraviti nekoliko kopija rješenja i osobno ga odnijeti u navedene institucije.

Nakon što sva administracija bude gotova, potrebno je odabrati način na koji ćete oglašavati svoju nekretninu, a gospodin Šego otkrio nam je da se on okrenuo trenutno najpopularnijim aktivnim servisima, stranicama Airbnb.com i Booking.com, koje u svojoj ponudi imaju nekretnine sa svih strana svijeta. Na pitanje o plaćanju provizije takvim servisima, objasnio nam je da Airbnb.com, primjerice, uzima do 15 posto provizije na transakciju, od čega manji dio od najmodavca, a gotovo dvije trećine iznosa provizije plaća sam gost. Provizija se smanjuje što je dulji boravak gosta u odabranom stanu.

Moguće je izdvojiti tri faze svakog ostvarenog najma stana. Komunikacija s potencijalnim gostima prva je i većinom se odvija preko interneta. Važno je istaknuti da je potrebna brza reakcija najmodavca i stalna prisutnost na internetu s obzirom na to da se na online servisima rangira brzina kojom odgovarate na upite. Ponuda stanova za najam trenutno je veća od potražnje, pa je potrebno biti stalno aktivan. Druga je faza check-in, odnosno primanje gostiju i predaja ključeva, što zapravo oduzima puno vremena jer turisti uglavnom kasne i često se izgube. Potrebno je i pružiti im osnovne korisne informacije i pojasniti im gdje mogu pronaći trgovinu, kako funkcionira prijevoz gradu i gdje mogu dobro jesti. Treća i posljednja faza je čišćenje stana nakon odlaska gostiju. U prosjeku, potrebna su barem dva sata da se stan očisti i u to ulazi promjena posteljine, temeljito čišćenje kupaonice, usisavanje čitavog prostora i sređivanje detalja poput prašine ili površina u kuhinji. Svaka faza zahtijeva angažman, a ako najmodavac sve obavlja sam, potrebno je i dovoljno vremena. - To je, s jedne strane, pozitivno jer se ne može dogoditi, kao, primjerice, u slučaju podstanara, da se godinu dana nije oprala pećnice ili platile režije, no s drugo to oduzima određeno vrijeme - istaknuo je naš sugovornik.

Naravno, pitanje isplativosti ovisi i o troškovima koje podrazumijeva ovakav oblik najma pa nam je za kraj gospodin Šego otkrio i sljedeće.

- Godišnje se plaća paušalni porez u iznosu 300 kn po krevetu plus gradski prirez te boravišna pristojba u iznosu od 300 kuna po krevetu. U slučaju da iznajmljivač posluje s inozemnim agencijama poput Airbnb.coma i Booking.coma, trebao bi plaćati i PDV na agencijsku proviziju. Osim poreza, treba dodati i tekuće troškove. Ovaj se oblik najma isplati ako imate dobru popunjenost kapaciteta. Naravno da je svima lakše ako netko iznajmi stan na čitav tjedan ili čak i dulje, pa stoga nudim i popuste na dulji boravak, čime se, zapravo, rješava problem rupa između kratkih boravaka. Gosti jako rijetko dolaze jedni za drugima, pa često imate po dan ili dva praznog hoda, što se ne može lako popuniti. Financijski vam dođe na isto imate li dvije ili tri grupe gostiju na dva ili tri dana ili vam jedna grupa ostane deset dana - kaže naš sugovornik.

Mjesečnu računicu najma koji iznosi 40 do 45 eura po danu, posebno ljeti, možemo postaviti na sljedeći način.

Kod popunjenosti od 20 dana u mjesecu (što je dobra popunjenost) cijena najma neće svaki dan biti jednaka kako zbog popusta tako i zbog vikenda. Pretpostavimo li da ćete da od tih 20 dana ostvariti najam njih deset s cijenom od 35 eura, pet s cijenom od 40 i još pet s cijenom od 45 eura, prihod će vam biti 775 eura mjesečno. Od toga je potrebno oduzeti tekuće troškove koje je potrebno pomiriti, a koji dosežu do iznosa od otprilike 200 eura. Troškovi obuhvaćaju sve režije, sredstva za čišćenje, potrepštine poput toaletnog papira i slično te poreze (plaćaju se na godišnjoj razini, no mjesečno ispadnu oko 100-tinjak kuna). To znači da vam je na kraju ostalo 575 eura čiste zarade. Usporedimo li to s cijenom klasičnog najma renoviranog stana s garažnim mjestom za koji biste dobili oko 400 eura mjesečno, jasno je da je zarada veća u slučaju kratkoročnog najma.

Kod zagrebačkih turista postoji još jedna posebnost koju ne biste očekivali, a to je jedan od sve češćih razloga njihova posjeta Zagrebu. Osim klasičnih turista koji zastanu u Zagrebu na putu do obale, velik je i broj onih koji dolaze zbog zdravstvenog turizma. Zbog kvalitetne, a jeftine usluge naš zdravstveni turizam cvate pa je korisno istražiti nalaze li se u blizini vašeg stana poliklinike, bolnice i zubarske ordinacije. Zagreb je također prepun poslovnih ljudi koji dolaze u grad zbog poslovnih sastanaka pa bi vrijedilo uzeti u obzir i poslovne centre poput, primjerice, okolice Radničke ulice ili proučiti gdje se nalaze sjedišta međunarodnih tvrtki. Ako ste razmišljali o tome da svoj prostor iznajmite kako biste dodatno zaradili, obratite pozornost na spomenute troškove i stavke i spremni ste za ulazak na tržište!

Najam stana 4gZg možete ostvariti putem službene Facebook stranice te online servisa Airbnb.com i Booking.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:25