KAO IZ SNOVA

Prikupili kamenje u masliniku pa od njega sagradili ovu kuću od 32 kvadrata na Ugljanu

 Prvatna arhiva
Kada je kuća završena uslijedio je niz godina u kojima je obitelj Franov uživala u izgrađenom prostor

Obitelj Zorana Franova već dugi niz godina posjeduje prostrano zemljište od 2000 metara četvornih u naselju Kali na otoku Ugljanu. Lokacija zemljišta nekoliko kilometara je udaljena od naseljenog dijela mjesta i smještena visoko na brdu s impresivnim pogledom na morsko plavetnilo. Kako nam sami vlasnici prepričavaju parcela je oduvijek služila uzgoju maslina te su je često posjećivali kako bi se mogli ispravno brinuti o urodu. Početkom 2000-ih Zoran Franov se stoga odlučio izgraditi malu kućicu na tom istom zemljištu kako bi on i njegova obitelj imali prostor gdje mogu malo odmoriti nakon obavljenog posla u masliniku.

image
Prvatna arhiva

Nakon što je Zoran došao na tu ideju uskoro je ishodio građevinsku dozvolu te se samostalno upustio u izgradnju prizemnice od samo 16 metara četvornih. Nekoliko mjeseci je prikupljao kamen na lokaciji te počeo s gradnjom autentične dalmatinske kućice, a u svemu mu je vrijedno pomagala i njegova supruga Jasminka.

image
Prvatna arhiva
image
Prvatna arhiva
image
Prvatna arhiva

Kada je kuća završena uslijedio je niz godina u kojima je obitelj Franov uživala u izgrađenom prostor i u miru koji je pružala sama lokacija koja u blizini nema niti jednog susjeda. Kako su godine prolazile Zoranov sin, Marijan također se zaljubio u ovu lokaciju i odlučio sa svojom suprugom nadograditi još 16 metara četvornih na već izgrađenu prizemnicu kako bi imali prostor za spavaću sobu i udobno mjesto u kojem mogu prenoćiti na zemljištu, a također kako bi prostor prilagodili iznajmljivanju kada oni sami nisu na lokaciji. Osim toga, Marijan i njegova supruga Lucija pobrinuli su se i za uređenje okućnice tako što su sredili malu terasicu odmah tik uz kuću te dodali još jedan dio za odmaranje pod pergolom nešto malo dalje od kuće.

image
Prvatna arhiva
image
Prvatna arhiva
image
Prvatna arhiva

Lucija nam opisuje kako kuća sada ima ukupno 32 metra četvorna. Prva etaža sastoji se od kuhinje, male počivaljke, dijela za blagovanje i kupaonice, dok je na drugoj etaži spavaća soba s bračnim krevetom. Prostor interijera uređivali su sami supružnici Marijan i Lucija. Objašnjavaju nam kako nisu htjeli da prostor izgleda previše suvremeno ili nakićeno, nego su htjeli jedan skromni mediteranski ugođaj koji će se dobro sjediniti s lokacijom.

image
Prvatna arhiva
image
Prvatna arhiva

- Lokacija je na osami, daleko od mjesta i u ovom dijelu otoka nema ni struje ni vode, stoga smo kuću opremili solarnim panelima i sustavom za skupljanje kišnice koji omogućuje opskrbu vodom. Tako da je kuća u potpunosti samodostatna – govori nam Lucija. Iako je kuća sada opremljena svime potrebnim, vlasnici nam govore kako nije uvijek tako bilo. - Nekada smo tu boravili bez ičega i pod svjetlom svijeća, ali ni nama ni našim gostima to nije smetalo – kažu.

image
Prvatna arhiva

Visoko na brdu s fantastičnim pogledom na more, a još usred prostranog maslinika, uronjena u potpunosti u prirodu ova lokacija samom svojom pojavom liječi. Mirisi, boje i potpuni mir pružaju istinski odmor koji vas prenese u neki drugi svijet kako biste mogli napuniti baterije za sive dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2023 20:22