KAKO GRADITI NA JADRANU?

PRIMJER 1: Kuća na Silbi i pet kućica u njenom dvoru

Projekt u dvije faze. U prvoj su osigurani sadržaji koji su postojeću kuću osposobili za ljetno korištenje, pet kućica u kojima su sadržaji kao što su perilica i spremište, a potom je stara kuća zamijenjena novom

INFO: Kuća na Silbi
LOKACIJA: Silba
SAGRAĐENA: prva faza 2011., druga faza 2015.
ARHITEKTI: Iva Letilović, Igor Pedišić

Kuća na Silbi smještena je na vrlo maloj parceli, od svega dvjestotinjak četvornih metara, u starom dijelu naselja otoka, koji karakterizira gusta organska gradnja. Parcela, zapravo dvor, omeđena je visokim zidovima i susjednim kućama, koje prisvajaju djelić njezine intime. U potpuno istim gabaritima na mjestu današnje, nalazila se stara kuća. Zatečena stara mediteranska kuća nekad je bila dio stambenog kompleksa, a njezinim izdvajanjem iz cjeline ona ostaje bez kupaonice, sanitarnog čvora, kuhinje, gusterne i septičke jame. Projekt se realizirao u dvije faze. Prvom su osigurani sadržaji koji bi postojeću kuću osposobili za ljetno korištenje. Pet kućica tlocrtnih dimenzija 1 x 1,5 m izgrađenih u dvoru zapravo je ponavljanje već gotovo arhetipskog principa gradnje na ovim prostorima: princip koji servisnim i strogo utilitarnim sadržajima nemilice izgrađuje, dograđuje, prigrađuje dvorišni prostor.

U ovom slučaju, niz identičnih betonskih volumena multipliciran je u pravilnom ritmu. Svaka kućica zasebno udomljuje po jedan "nereprezentativan" sadržaj, kao što je roštilj, prostor za hidrofor, perilicu za rublje i bojler, sanitarni čvor, tuš i spremište za alat, a sve one zajedno oduzimaju dominaciju kući kojoj ovo dvorište ne pripada, istovremeno poštujući dosjelo pravo njezinih otvora. U drugoj je fazi stara kuća zamijenjena novom. Projekt nove kuće u potpunosti poštuje tlocrtne gabarite svoje prethodnice te slijedi i obrise njezina volumena. Jedina je intervencija u nekadašnje gabarite utiskivanje u krov novog elementa, tradicionalnog silbenjanskog luminara koji je u ovom slučaju reinterpretiran, hipertrofiran i preoblikovan, ali poput nekadašnjih luminara, i ovaj pogledom želi uloviti komadić mora. U prizemlju, staklena stijena dijeli unutrašnji prostor kuće od vanjskog prostora dvora. Unutrašnji prostor prizemlja proširenje je dvora, natkriveni vanjski prostor.

Foto: Jasenko Rasol, Igor Pedešić, Miljenko Bernfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 10:16