Kuća FC

Privatna rezidencija stopljena s prirodom: Obiteljska kuća koja briše granice i mami uzdahe

 FERNANDO GUERRA | FG+SG
Kuća u Itu nedaleko od São Paula, dom je mladog para s djecom koji potpisuje studio Arthur Casas

Održivost je bila ključni koncept kuće FC, smještene na obali malog jezera.

- Nastojali smo što više smanjiti utjecaj gradnje na okolinu. Tražili smo prirodne materijale i jednostavna rješenja, a uključuju metalnu konstrukciju, sustav za recikliranje vode, solarne panela i certificirano drvo, objašnjavaju arhitekti.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Tlocrt u obliku slova L, izrazito horizontalne strukture, ima prostorije odvojene dvorišnim vrtom. s jedne strane dnevni boravak se proteže u krajolik, miješajući unutarnje i vanjske prostore; s druge strane su dječje spavaće sobe. Gornja etaža, uvučena u tijelo strukture i obložena kumaru drvom, sadrži glavni apartman i fitness centar.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

U sporednom volumenu su blagovaonica, kuhinja i uslužni prostori. Na katu ovog krila nalaze se i sobe za goste.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Pigment koji nijansira konstrukciju, odražava boje zemlje i proizveden je od tla iz regije. Stup neočekivano obučen u deblo pojačava osjećaj pripadnosti prirodi i jedini je oslonac u dnevnoj sobi.

Kuću karakterizira horizontalnost i fluidnost prostora. Ulaz u kuću je na mjestu gdje se dva volumena konvergiraju; niski strop usmjerava pogled na vanjski krajolik s jedne strane, dok kameni pod blagovaonice vodi prema terasi, postupno se stapajući s vrtom.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Druga terasa smještena ispod pergole u kontinuitetu je s dnevnim boravkom. Čitavom stranom ovog izduženog volumena dominira plivalište, integrirano u krajolik sa stijenama koje prodiru u bazen.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Drveni pod i strop unose toplinu u interijer.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Staro žuto Ipe stablo sačuvano je i stapa se s arhitekturom; izgrađeno stubište je poravnato sa stablom i povezuje vizualno terasu s katom. Pritom je stvoreno više prolaza između interijera i eksterijera, što je jedna od glavnih karakteristika prostornog plana kuće.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Prekrivena je cumaru drvom (brazilska tikovina).

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG

Iako je velikog volumena kuća je diskretna i u dijalogu je sa stablima iz okruženja.

image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
image
FERNANDO GUERRA | FG+SG
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2021 18:34