Lagana renovacija

Prizemnica iz sedamdesetih: pravo malo carstvo dobrih dizajnerskih odluka i odlično uređenje

 Lucid
Najveći dio renovacije se primjećuje u dodavanju drvenih okvira, tamnih obloga i nježnih volumena

Belgijski arhitektonski studio B-architecten nedavno je s nama podijelio jedan od svojih projekata renovacije obiteljske kuće, točnije prizemnice iz 1970. godine. Iako na prvi pogled, gledajući izvana, kuća ne nosi nikakvu posebnost ovo je doista projekt koji se može pohvaliti suptilnom profinjenošću i nenametljivom elegancijom koja je postignuta promišljenim dizajnom koji spaja kuću s njezinim izvornim karakterom. Smještena u Bonheidenu, belgijskoj općini u Flandriji, kuća VL je vrlo jednostavni jednoetažni volumen od betona i bijelih cigli sa staklenim otvorima. Dok izvanjski dio kuće podsjeća više na nekakvo skladište, unutra se krije pravo malo carstvo dobrih dizajnerskih odluka.

image
Lucid

- Radi se samo o nekim suptilnim „dodirima”, jednoj laganoj renovaciji, gdje smo uklonili nekoliko zidova i na taj način više otvorili prostor, ali je svakako najveći naglasak na unošenju novih materijala i boja u prostor – objašnjavaju nam iz studija B-architecten.

image
Lucid

Iznutra su arhitekti osmislili novu kupaonicu i kuhinju, a najveći dio renovacije se primjećuje u dodavanju drvenih okvira, tamnih obloga i nježnih volumena. Izvorni betonski strop ostavljen je netaknut i obojan u bijelo kako bi se održao identitet mjesta. Zemljani i pastelni tonovi kroz cijeli prostor ostavljaju dojam ugode i odmaraju oči, dok se malo snažnije izjave donose kroz crne mramorne površine u kuhinji, mjedene te drvene detalje koji se idealno spajaju sa zelenom bojom kuhinjskih ormarića. U sredini, blok obložen orahovim drvom sadrži ormare i police, skrivajući kupaonicu i njene vijugave zidove.

image
Lucid
image
Lucid

Trodimenzionalne površine zidnih obloga i nekih komada namještaja, teksture i dizajnerska rasvjeta nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Kuća izgleda kao da je ukorijenjena u prirodi i svu svoju inspiraciju vuče iz nje, a na drugu stranu je iznimno sofisticirana i u jednu ruku čak i luksuzna.

image
Lucid
image
Lucid

- Drveni okviri prozora i zidne obloge koje u nekim dijelovima skrivaju vrata kući donose toplu atmosferu koju su vlasnici priželjkivali. Renoviranjem je otkriveno izložena betonska oplata na stropu, poseban detalj koji je ostavili kako smo ga zatekli osim što smo ga obojili u bijelu boju, dodajući na taj način brutalistički dodir u kuću i stvarajući svojevrsni kontrast s uređenjem – kažu arhitekti.

image
Lucid
image
Lucid
image
Lucid

Suprotnost vanjskog i unutarnjeg dijela gdje je preskočena ta barijera običnih zidova i priroda unešena u dom na jedan otmjen način i s velikom kreativnošću je za svaku pohvalu, ne samo zbog vrhunskih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja, nego i zbog skromnosti koja je zadržana u čast izvornog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 02:19