U POSJETU

Prizemnica sa stambenim potkrovljem u okolici Dubrovnika

U blizini Dubrovnika pronašli smo neobičan, pomalo skulpturalan stambeni objekt čiji se dijelovi nižu uzbrdo. Projekt potpisuje arhitektica Kora Demel Zadro

INFO: Kuća od cca. 200 m2
LOKACIJA:
okolica Dubrovnika
PROJEKT: arhitektica Kora Demel Zadro i arhitekt Hrvoje Končar
UREĐENJE: vlasnici i arhitektica

Kuće trebaju biti dobre, kao dobri ljudi, u skladu s trenutkom u kojem nastaju, promišljene, osobene, odraz svojih vlasnika i korisnika i svojih arhitekata. Znate, kuće su tu da traju dugo, pa ih shodno tome treba dugo i promišljeno stvarati, nikako ne naglo i površno. U tom procesu treba uvijek imati u vidu sklad osobnih potreba i vizija te konteksta u koji se taj objekt treba uklopiti. Naravno, potrebno je ponekad i malo iskočiti, biti hrabar, razmišljati izvan okvira i napraviti neki možda neočekivani korak naprijed, po mom mišljenju, u skromnije, a promišljenije - objašnjava mi arhitektica Kora Demel Zadro svoju definiciju savršene kuće. Upravo takvu napravila je i u blizini Dubrovnika.

Kompletan okoliš okućnice aktiviran je velikim pristupnim stubama koje povezuju nivo pristupne ceste s onim glavnog ulaza u kuću kroz pet razina, a fenomenalno je što je svaka terasa za sebe

- Radi se o sklopu nekoliko manjih formata, čime je nastao jedno gotovo pa malo susjedstvo, jer se dijelovi kuće nižu uzbrdo, pa dobivamo sklop sastavljen od krovova različitih smjerova nagiba. Upravo su ti krovovi reinterpretacija tradicionalnog: jesu pokriveni kupom kanalicom i jesu kosi i dvostrešni, ali je sljeme postavljeno dijagonalno, a ne paralelno ni okomito na pročelja kuće. Zemljište je izrazito uzano i razmjerno strmo, pa je najveći izazov bilo osmisliti stambene prostore koji će unutar tih stiješnjenih oboda ipak davati osjećaj prostornosti, slobode, širine i toliko žuđenog pogleda prema moru. Iskoristili smo tu nepovoljnu konfiguraciju terena kao prednost, postigli smo to postepenim uzdizanjem, odnosno praćenjem terena, tako da je pogled s glavne terase, uz bazen, na čitav zaljev, prema moru, unatoč tome što se kuća nalazi podalje od mora - priča arhitektica, a mi primjećujemo kako je kuća u kojoj se nalazimo zapravo razmjerno male stambene površine iako na prvu djeluje puno veće i prostranije.

- To je prizemnica sa stambenim potkrovljem, a baš te kosine krovova određuju podglede spavaćih soba na katu. Radi se o nekih 120 četvornih metara - ističe i dodaje kako kuća možda jest malena, ali je okoliš aktiviran nizanjem terasa, natkrivenih i nenatkrivenih, od kojih je svaka uređena s biljem i mjestom za odmor. To je, naglašava, ono što je čini posebnom i ističe u masi drugih kuća.

Naime, kompletan okoliš kuće aktiviran je velikim pristupnim stubama, koje povezuju razinu pristupne ceste s razinom glavnog ulaza u kuću kroz pet razina, a svaka je razina terasa za sebe, što omogućuje korisnicima da se rasprše po terenu ako ih je volja, da se udalje jedni od drugih u osamu, pa ponovo nađu na glavnoj terasi uz bazen ili primjerice koktel.

Stil uređenja interijera je potpuno eklektičan, nastao kombinacijom namještaja koji je već bio u vlasništvu obitelji s novim komadima izrađenim po mjeri

Bazen je, pak, djelomice u terenu, a svojim najisturenijim dijelom izvan terena, što je omogućilo stvaranje dodatnog, otvorenog, a zaklonjenog tuša, koji se ljeti najviše koristi: ugodno je na povratku s kupanja otuširati se vani, ostaviti mokre ručnike, i osvježen krenuti prema terasi uz bazen. Teren nije popločen, nego je polaganjem oblutaka kao završnog sloja omogućeno da se posade masline, lavanda, loza i palme, da zemlja diše, da se noću hladi, da polijevanjem ostvarimo toliko potrebnu svježinu u vrelim ljetnim danima i noćima. Terase uz kuću su natkrivene drvenim krovištima, kupa kanalica je naš završni pokrov, a podgled je kao i grilje lakiran u svijetlo plavu boju.

Posebno vizualno dojmljivi dijelovi kuće opremljeni su starinskim namještajem koji daje unutrašnjosti potrebnu dozu topline

- Odabir boja nastao je kao reakcija na nemogućnost da kuće budu potpuno bijele, naime u zadnji je čast obustavljena isporuka bijelog crijepa, pa smo morali promijeniti i boju stolarije i boju zidova pročelja iz bijele u blijedo plavu boju stolarije, odnosno bež boju pročelja - govori arhitektica Kora Demel Zadro, a vlasnici, obitelj s dvoje djece nadovezuje se: "Jako smo zadovoljni kako je finaliziran ovaj projekt u koji smo krenuli još davne 2014. godine, a dovršili ga 2017. godine. Projektiranje ove kuće je zaista duga priča, izmijenilo se tu nekoliko projektantskih timova, a ipak je sve ostalo u prijateljskom krugu. U svojoj kuću najviše volimo provoditi slobodno vrijeme, ugostiti prijatelje, a drago nam je da se uvijek kad dođemo ovdje osjećamo kao da smo stupili na svoje vlastito mjesto pod suncem, u kojem su naša ljeta ljepša, a uskoro se nadamo ostajati tu i veći dio godine, kad poslovne obaveze dopuste, a djeca malo narastu".

Na projektu kuće je uz glavnu projektanticu, već spomenutu, Koru Demel Zadro, radio i arhitekt Hrvoje Končar, a u stvaranju interijera se ponajviše uključila vlasnica kuće, s jasnom vizijom kako će kuća izgledati, u smislu kolorita i načina opremanja.

- Zajednička nam je namjera bila da stvorimo opuštajuće prostore, namještene djelomice namještajem koji je već bio u vlasništvu obitelji, a djelomice je nabavljen baš za ovu kuću. Standard opremanja je također šarolik: ima tu komada iz Ikee,a ima i puno namještaja iz Uno Piu kolekcija za opremanje terasa i vrtova. Izdvajaju se i cementne pločice, nabavljene u Maroku, koje svojim bojama i geometrijskim uzorcima daju ton i ritam kompletnom interijeru. Svaka je kupaonica u svojim pločicama, a WC uz bazen je napravljen korištenjem ostataka, i sasvim dobro funkcionira - nabraja arhitektica dok šetamo kućom i divimo se njezinom sasvim logičnoj i jednostavnoj organizaciji. Sve počinje s natkrivenim parkirnim mjestima, pa se nastavlja s natkrivenom gospodarskom terasom, pa pomoćnom kućom, koja se sastoji od dvije prostorije sa zasebnim ulazima. Zatim slijedi volumen bazena s terasom, unutar kojeg su tuš, WC i sauna. Nakon toga dolazi se do natkrivene terase ispred kuhinje s blagovaonicom te se naposljetku ulazi u dnevni boravak i terasu s roštiljem.

Prema mišljenju arhitektice i vlasnika, najljepša je prostorija roditeljska spavaća soba, koja se otvara prema vlastitoj, intimnoj natkrivenoj terasi, preko koje pogled iz kreveta puca prema moru i okolnim otocima.

Nastojali smo kuću otvoriti prema vizurama mora i okolnih maslinika, a zaštititi koliko je to moguće od pogleda prema susjednim kućama - kaže arhitektica.

Na podu je izbijeljeni hrastov parket koji se savršeno nadopunjuje s pomno odabranim namještajem jakog karaktera

Ovo je prizemnica sa stambenim potkrovljem, a kosine krovova određuju poglede soba na katu

Inače, cjelokupan interijer ove kuće mogao bi se opisati kao eklektičan, nastao kombiniranjem namještaja koji je već bio u vlasništvu obitelji s novim namještajem izrađenim po mjeri baš za ovu kuću, kao što su kuhinja i blagovaonica. U uređenju okućnice prevladavaju kamen i oblutak, dakle bijeli i oker tonovi, uz dosta maslina, lavande, loze i palmi. Terasa oko bazena je uređena kompozitnim teak deckingom, bazen je u bijelom staklenom mozaiku, pa je voda izrazito plave boje. Grilje i podgledi natkrivenih terasa su u blijedo plavoj boji. U interijeru prevladava kamen na stepenicama, izbijeljeni hrastov parket u formatu seljačkog poda u sobama te specifične marokanske pločice u kupaonicama.

Što se tiče detalja koji su uvijek točka na i uređenju, tu su uspomene s putovanja, ima tu elemenata afričkog i dalekoistočnog folklora, što pridonosi eklektičnom, razigranom, šarenom tonu interijera, koji je u kontrastu s gotovo bikromatskim okućnicom, gdje prevladava bijela boja kamena (nabavljenog lokalno, iz mjesta Visočani) i blijedo plava boja grilja.

A što je bio najveći izazov u ovom projektu, pitamo arhitekticu.

- Savladati teren i uskladiti sve te visinske kote, ostvariti da se uspon prema glavnoj terasi kuće ne čini kao tlaka već kao lijepa šetnja - odgovara.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:37