Rustikalni stil

Prizemnica velika 76 kvadrata: Kako je obnovljena vikendica postala najpoželjnija kuća u selu

 BORIS SHIU/
Rustikalni interijeri često imaju namještaj izrađen od organskih materijala (drva i kamena), te prirodne i neukrašene završne obrade

Izlaganje grubih kostiju građevine i ugradnja materijala kao što su konoplja, terakota i bambus mogu pomoći u stvaranju interijera koji odaju počast rustikalnom okruženju – ili unijeti rustikalni štih u gradski stan.

image
BORIS SHIU/

Modna dizajnerica Sun Min i arhitekt Christian Taeubert renovirali su zapuštenu kuću smještenu oko dvorišta u ruralnoj Kini.

U malom selu izvan Pekinga u Kini, ova obnovljena kuća ima mnoge izvorne rustikalne značajke kao što su drvene grede i krov, uz moderne dodatke poput velikih kliznih staklenih vrata.

image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/

Min i Taeubert, oboje sa sjedištem u Pekingu, primijetili su da je većina radno sposobnih stanovnika iz prigradskog sela Hai Zhen otišla živjeti u grad. Tako se rodila ideja o revitalizaciji ove zajednice izvan Pekinga. Oduševljeni idejom odlučili su obnoviti zapuštenu vikendicu od 76 četvornih metara izgrađenu 1970-ih, s urušenim zidovima i zaraslim zemljištem.

image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/

"Kineskim selom — gdje se nalazi kuća — dominira ruralna depopulacija", objasnili su Min i Taeubert.

"Samo lokalni napori nisu dovoljni za rješavanje brojnih izazova s kojima se ruralne zajednice suočavaju jer njihova vitalnost postaje ugrožena bijegom stanovnika u veće gradove."

"Preostali stanovnici uglavnom su bake i djedovi i unuci; njihova borba za ponovno postizanje socijalne održivosti njihovom načinu života jedan je od mnogih izazova s kojima se ruralna sela suočavaju", nastavili su.

image
BORIS SHIU/
image
BORIS SHIU/

Prazna vikendica obnovljena je s otvorenim tlocrtom i korištenjem uglavnom lokalnih materijala.

Središnji prostor zauzima dnevni boravak s peći na drva, kuhinja i blagovaonica te mali prostor za spavanje na povišenoj platformi na udaljenom kraju. Glavna spavaća soba i kupaonica nalaze se na drugom kraju kuće iza pregradnog zida od nehrđajućeg čelika.

image
BORIS SHIU/
image
CHRISTIAN TAEUBERT/

Taubert i Min pobrinuli su se da zadrže izvorne značajke kao što su izložene grede i šarani gipsani zidovi, ali su dodali glatke moderne elemente kao što su velika klizna vrata, kuhinja od nehrđajućeg čelika i suvremena rasvjeta sa žičanim okvirom.

Obnovom je također uređeno i vanjsko dvorište te suhozid s novim travnatim i šljunčanim površinama za igru i odmaranje.

image
CHRISTIAN TAEUBERT/
image
CHRISTIAN TAEUBERT/
image
CHRISTIAN TAEUBERT/

"Farmer koji je sagradio ovu kuću ranih sedamdesetih bio je čest posjetitelj tijekom faze obnove", dodao je Taeubert. "Bilo nam je drago čuti da je odobrio naše intervencije u kući i da je zadovoljan konačnim ishodom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:44