Projektni ured 4uHa

Projekt adaptacije stana u Zagrebu

45 kvadrata stana po mjeri mlade i moderne djevojke

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Danas smo vam pripremili jedan veoma fin, ukusan i moderan arhitektonski meni koji se sastoji od više projektnih faza.

Prvi slijed u svakoj našoj projektantskoj priči je ispitivanje mogućnosti.

via GIPHY

I za ovaj projekt adaptacije stana u zagrebačkom centru okupili smo sve „kreativne vijuge, dobro naćulili sva naša 24 uha, poslušali želje naše klijentice te predložili čak 10 različitih varijanti koje stan od 45 kvadrata može pružiti mladoj, zaposlenoj, modernoj djevojci.

Kod promišljanja mogućnosti samog prostora najprije smo razmotrili manje građevinske zahvate koji podrazumijevaju i manju investiciju. Dalje se redom, sa svakom novom varijantom zahvati i investicija postepeno povećavaju, kako bi klijenti mogli dobiti uvid u omjer uloženog i dobivenog.

Odabrani tlocrt, kako to često biva, jest spoj i kroj različitih elemenata iz nekoliko naših prijedloga. Srušili smo dva postojeća zida, izmijenili pozicije svih instalacija i zamijenili sve podne i zidne obloge. Na mjestu nekadašnje kuhinje svoje mjesto je pronašla komotna spavaća soba s velikim spremišnim ormarima, dok je rušenjem pregradnog zida između nekadašnje kupaonice i dnevnog boravka stvorena velika, otvorena dnevna zona sa terasom.

Definiranjem finalnog tlocrta i svih radova koji k tome vode, mogli smo se baciti na najljepši dio projektiranja – adaptacijski slatki desert. Uslijedio je dizajnerski slijed detaljnog projekta interijera gdje smo također ponudili više mogućnosti, uvijek se držeći glavne teme prostora – jednostavno, moderno, funkcionalno.


Uz bjelinu zidova i toplinu drvenog poda, svoje mjesto na našem dizajnerskom meniju pronašla je i nježna zeleno-siva boja koja se proteže kroz čitav interijer, zatim elegancija crnih detalja te, kao specijalan prilog, razigranost geometrijskih uzoraka.

Sav fiksni namještaj smo dizajnirali za izradu po mjeri dok su ostali elementi, poput sjedeće kutne garniture, barskih stolica i rasvjete birani po principu „manje je više“ kako bi stvorili prozračan, lepršav i ugodan interijer. Gdje je to bilo moguće, namještaj smo izdignuli od tla, čime se, osim već spomenutog osjećaja prozračnosti prostora, omogućilo jednostavnije i efikasnije održavanje stana.



Već na samom ulazu u stan dočekivali su nas neravni pregradni zidovi koji su dobili svoje novo ruho. Čitav ulazni prostor smo obukli u bijele, pločaste maske od iverala. Povremeno te ploče postaju fronte ormara dok drugdje samo prikrivaju nepotrebnu razigranost zidova. Čitavim prostorom vizualno dominiraju dvije zelenkaste niše.




Kompletna kuhinja sa šankom, ormarići i police dnevnog boravka, elementi kupaonice te krevet, police i dva garderobna ormara spavaće sobe su također projektirani po mjerama ovog stana. Njihovu bjelinu je raskošno obogatila obloga od hrasta, dok se punoća prostora postigla raskošnom obradom sivih zidova u svim prostorijama.



Od prvog kontakta s projektantima i izvođačima radova pa do postavljanja posljednjeg ukrasnog komada namještaja put je zaista kompleksan, prožet promišljanjem, suradnjom i kompromisima. Nije rečeno da će vam se meni koji adaptacija stana nudi u potpunosti svidjeti. Odluke, radovi, preinake, čišćenje i financijski teret nisu nikome pretjerano dragi.

No, onaj posljednji slijed adaptacijskog menija, ona posljednja, završna faza, koja podrazumijeva novo, blistavo izdanje doma po vašoj mjeri jest pravi šećer na kraju svake takve priče. Ukusan i zadovoljavajući desert zbog kojeg svakako vrijedi pretrpjeti one malo manje ukusne faze.

Okruženi šarolikim adaptacijskim fazama, sljedovima i rokovima te u slatkom iščekivanje vikenda, šaljemo vam ukusan pozdrav iz arhitektonske kuhinje s Ribnjaka,

Vaš Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: Dašak luksuza u dva mala zagrebačka stana

VEZANI ČLANAK: MALI ZAHVATI ČINE ČUDA! Novi dom mladog zagrebačkog para od 50-ak kvadrata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:50