Samo bez stresa

Projekt arhitekta Armina Mešića: Apartman u Dubrovniku s divnim pogledom na more i Stari grad

 Antonio Bokšić

Apartman imena Golden monkey nalazi se u Dubrovniku i ima površinu od čak 110 četvornih metara te prostranu terasu od 55 m2. Vodimo vas tamo!

Prelijep pogled na more i dio Staroga grada. To je divna vizura koja se pruža s prozora apartmana imena Golden monkey u Dubrovniku. Apartman ima površinu čak 110 četvornih metara i terasu od 55 četvornih metara. Vlasnici, obitelj Bjelopera iz Dubrovnika, odlučili su napraviti nekoliko izmjena u unutrašnjem prostoru te spojiti dijelove stana koje konstruktivno u prvom trenutku nije bilo moguće izvesti.

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

Vizura prema plavetnilu prostire se duž cijelog stana, točnije dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice i hodnika koji vodi prema prostorijama za odmor

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

FLEKSIBILNO

- Primjerice, ulaz u stan s nišom za garderobu organiziran je na dijelu zatečene terase. U ovom slučaju dobili smo dodatnu prostoriju i željenu poziciju samog ulaza u apartman. Prvo što primijetite pri samom dolasku u apartman jest pogled koji je izvanredan i zadržali smo jednu vizuru prema moru koja se prostire duž cijelog stana dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice i hodnika koji vodi intimnijem dijelu, tj. prostorijama za odmor - objasnio je Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture koji su bili zaduženi za arhitekturu i dizajn ovog prostora.

S vlasnicima se, kaže, već na prvom razgovoru dogovorio da je konačni cilj dobiti funkcionalan i lijep prostor, ugodan za boravak.

- Na početku smo odredili ne tako tipičan ‘morski’ stil s tamnijim koloritom i teksturama. Rekao bih da je lakši dio na arhitektu ako su klijenti fleksibilni i imaju izgrađen stil, što je bilo baš tako u ovom slučaju. Isto tako, moram priznati da mi je veliki užitak bio surađivati s mladim klijentima - govori arhitekt Armin Mešić i nastavlja kako se apartman sastoji od dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice i hodnika koji su orijentirani na jug i imaju već spomenuti lijepi pogled na more, dok su spavaća soba, dječja soba i kupaonice s odvojenim kliznim vratima u uzdužnom hodniku.

image
Antonio Bokšić

Veliki zeleni zid sa štukaturom i bordurama odlično je iskombiniran s izbijenjenim hrastom i u varijanti bijelog mramora koji se nalazi na stolu za blagovanje

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

TEKSTURE

- Ulazni dio s ogledalom, klupom za sjesti i prozorom ka kuhinji uvodi vas zapravo u koncept stana. Prostrani dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom otvoren je k vani i kao takav jako dobro funkcionira. Nadalje, prostor kuhinje pored svoje prostranosti posjeduje prozor na dijelu sudopera i direktan pogled na more kroz stakleni portal na ulazu. Spavaće sobe su baš prava privatna mjesta, ugodna i udobna, kako i treba biti - nabraja arhitekt i dodaje da je u ovom projektu kombinirao različite teksture drveta u interijeru, bojanjem i podmazivanjem i to poda, ali i drvenih obloga na zidu. Veliki zeleni zid sa štukaturom i bordurama odlično je iskombiniran s izbijeljenim hrastom i u varijanti bijelog mramora koji se nalazi na stolu za blagovanje. Zanimljiv utisak postignut je i tapetama hrvatskog brenda Marastracije by Josipa u spavaćim sobama - otkriva arhitekt Armin Mešić.

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

Pojedini elementi birani su u svrhu što ugodnijeg druženja i boravka. Tako je tu Calligarisov stol za koji po potrebi može sjesti deset osoba, a na terasi je šank za kojim sjedite i pijete piće te se na taj način opuštate i relaksirate

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

Inače, namještaj u apartmanu je dijelom kupljen, a djelom rađen po mjeri u Stolariji Vehabović iz Tešnja.

- Zadovoljni smo Calligarisovim stolom za koji po potrebi može sjesti deset osoba. Vani smo napravili šank za kojim sjedite i pijete piće, a ispred vas je zalazak sunca i more - ponosno priča arhitekt i priznaje kako je godina 2020. u kojoj se završavao projekt ovog apartmana sama po sebi bila izazovna, pa smatra da je pored svih nedaća koje su zadesile cijeli svijet zbog pandemije, velik uspjeh bio privesti kraju ovako jedan lijepi projekt.

image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić
image
Antonio Bokšić

A otkuda ime baš Golden monkey, pitamo za kraj.

ZLATNI MAJMUN

- Imali smo dilemu oko naziva apartmana i razmišljali smo o nekoliko opcija. Međutim, pri kupnji dekoracija za prostor uzeli smo zanimljivu figuru zlatnog majmuna iz trgovine Coco Maison, koji nam se jako svidio. Kada su u apartman počeli dolazi prijatelji obitelji Bjelopera, većina njih je donijela još par komada istih zlatnih majmuna, pa se nekako logično nametnulo da se apartman zove baš tako - otkriva arhitekt Armin Mešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:33