INTERIJERI

PROJEKT SJAJNOG STANA OD 60 ČETVORNIH METARA Prozračan stan u kojem je ugodno boraviti: kada se spoje interijer i eksterijer

 www.a-pet.it
Arhitekt Aleksandar Petrov koji živi i radi u Milanu poslao nam je projekt sjajnog stana od 60 četvornih metara čiji su vlasnici, mladi par, angažirali baš njega i njegov tim za realizaciju svog doma iz snova.

- Stan datira iz 50-ih godina i morali smo raditi kompletnu adaptaciju jer je bio u jako lošem stanju. Ono što smo htjeli postići u konačnici bio je svjež, mladenački, ali spartanski prostor u kojem će vlasnici maksimalno voljeti boraviti. Svakako ovaj životni prostor trebao je biti i maksimalno funkcionalan. Znam se šaliti pa reći kako je najbolji projekt onaj koji ispadne kao "gola istina", tj. praktičan interijer koji dopušta lagodan tok svih dnevnih prostornih običaja. A upravo takav je ovaj stan - ponosno govori arhitekt koji kaže kako je čest slučaj da ljudi tijekom dužeg boravka, natrpaju svoj dom nepotrebnim stvarima, a to nikako nije dobro. Zato je on htio u ovom projektu "isprazniti" stan od samog početka. Isto tako, prema želji vlasnika, interijer nije smio finalno djelovati jeftino iako je postojao zadani budžet, a sve se to vremenski trebalo odigrati u samo 40 dana.

www.a-pet.it

- Vremenski rok je utjecao i na izbor materijala, tako da u stanu nema keramike, parketa, fuga i svega onog što kada se naruči, dostava se čeka više od mjesec dana - otkrio je arhitekt Aleksandar Petrov i dodao kako je zbog niza zahtjeva morao biti jako kreativan i spreman na kompromis između njega i vlasnika.

www.a-pet.it

- Mijenjali smo varijante sve dok nismo našli zadovoljavajuće rješenje koje je zadovoljilo obje strane - objasnio je arhitekt.

www.a-pet.it

Stan se inače sastoji od ulaznog dijela u formi otvorenog hodnika, a zatim se ulazi u središnji prostor koji se sastoji od dnevnog boravka i kuhinje. Tu je zatim glavna spavaća soba, kupaonica i čak dvije terase.

www.a-pet.it

- Glavna specifičnost unutarnjeg prostora je tzv. pogled prema van i na neki način spajanje interijera s eksterijerom. Tako primjerice glavna soba gleda na prelijepi cedar - priča arhitekt i priznaje kako nije imao točnu zamisao kako bi stilski interijer trebao biti. Sve se nekako zapravo odigralo i uredilo spontano. Ipak, kroz cijeli proces, priznaje, vodila ga je ideja o prozračnosti prostora i dobivanju tzv. skromnog, iskrenog životnog kubusa.

www.a-pet.it

- Sva stolarija u stanu je neutralizirana u bijelo, a ima i nekoliko dizajnerskih detalja. U stanu se vidi i karakter vlasnika koji su ga upotpunili zanimljivim detaljima poput raznih suvenira s brojnih putovanja, marokanskih maski, portugalske keramike, grafike... U nekim trenucima tako ovaj stan djeluje poput neke moderne galerije - priča arhitekt Aleksandar Petrov.

www.a-pet.it

Više o njemu i njegovim projektima možete pogledati na stranici www.a-pet.it.

www.a-pet.it

www.a-pet.it

www.a-pet.it

www.a-pet.it

www.a-pet.it

www.a-pet.it

www.a-pet.it

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:50