RAJ NA ZEMLJI

Projekt Tree Elements: Kućice na stablu kod Plitvica u kojima i vi možete boraviti, evo kako!

 ALFA LTD
Vlasnica planira ovdje imati domaće životinje i razvijati suradnju s OPG-ima iz okolnih sela

Želite doniranjem pomoći zanimljiv projekt i pritom osvojiti spavanje među krošnjama drveća u prekrasnoj prirodi, onda je idealno mjesto za to Kickstarter kampanja za realizaciju tree-elements projekta kućica nedaleko od Plitvica, koja starta u utorak 13. travnja. Ovakvi projekti u vrijeme krize, iako su vizionarski i čak dijelom uz turistički karakter i humanitarni, ne mogu od banaka dobiti dovoljno sredstava za završetak realizacije.

image
ALFA LTD

Kickstarter kampanja za završetak Tree Elements projekta kućica nedaleko od Plitvica starta u utorak 13. travnja, skuplja se za uređenje interijera, nakon što je Ivona Ercegović već teškim radom i trudom riješila zemljište i same kućice

Zato se Ivona Ercegović, koja je pokrenula projekt, okrenula poznatoj crowdfunding platformi. Oni koji prvi doniraju (ovdje) bit će i prvi gosti ovog čarobnog imanja. - Prvih 48 sati je ključno, tada se treba uzdignuti nad masom projekata na platformi, jer Kickstarterov algoritam izračunava postotak uspješnosti kampanje i prema tome je gura među prve. Video koji smo pripremili je jako bitan, preko njega ljudi vide osobu koja stoji iza ideje, bitna je autentičnost i iskrenost - objasnila je Ivona.

Kickstarter funkcionira na principu nagrada. U ovom slučaju, moći će se za donaciju ostvariti noćenje u kućici na stablu do 50 posto popusta, što će vjerojatno biti najviše odabrana nagrada.

image
ALFA LTD

Ideja je stvoriti mjesto za razmjenu ideja, edukaciju i meditaciju uz razvijanje suradnje s OPG ima iz okolnih sela, organiziranje vjenčanja...

image
ALFA LTD

OPG baba Milka

- Stavila sam prihvatljive cijene jer voljela bih da Hrvati prvi imaju priliku doći. Onaj tko prvi kupi smještaj može i prvi odabrati datume. I nagrade su limitirane, ako se ne reagira odmah, postoji šansa da se neće moći dobiti baš ona koju netko želi - dodaje Ivona Ercegović. Uz noćenja s doručkom za dvije ili četiri osobe, a djeca besplatno, moći će se poduprijeti kampanju i dobiti svoje stablo u šumi te ga nazvati kako donator želi. Moći će se i posaditi drvo, sponzorirati kućicu za ptice, hotel za pčele, drvenu klupicu usred šume, posvojiti komad vrta i dobiti voćku ili povrće koje će nositi ime donatora.

image
ALFA LTD

Moći će se i posaditi drvo, sponzorirati hotel za pčele, posvojiti dio vrta i dobiti voćku koja će nositi ime donatora

No što je točno Tree Elements projekt? To je seosko domaćinstvo s pet smještajnih jedinica - tri drvene kućice na stablu, koje predstavljaju tri elementa prirode, pomoćne građevine gdje ću Ivona živjeti i raditi te glavne kuće, koja je mjesto okupljanja.

- Šumu veličine 28.000 kvadrata kupila sam prije tri godine, a kako ničega nije bilo, ni mogućnosti priključka na infrastrukturu, doveli smo struju, vodu, pristupni put... S arhitekticama je napravljen glavni projekt za koji smo dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu za potrebe OPG-a. Ove zime smo napravili temelje za sve, izgradili pomoćnu građevinu, postavili bio jame za kanalizaciju, kišnicu, doveli čelik za potpornje kućicama. Ostale kućice se upravo rade u tvornici jer su montažne, izrađuje ih dlb iz Varaždina. Sama sam prekopala 600 kvadrata vrta, zasadila ukrasno cvijeće i registrirala OPG baba Milka, u čast mamine majke, moje babe, kako mi na jugu kažemo - nabrojila je Ivona Ercegović, koja je iz Dubrovnika.

image
ALFA LTD

Seosko domaćinstvo s pet smještajnih jedinica te velikim organskim vrtom nalazit će se u šumi od 28.000 kvadrata

image
ALFA LTD

Planira ovdje imati domaće životinje i razvijati suradnju s OPG-ima iz okolnih sela. Želi stvoriti mjesto za jogu, meditaciju i healing retraetove. Također, planira veliki organski vrt gdje posjetitelji mogu ubrati što žele. Bit će to mjesto za razmjenu ideja, edukacije, a nudit će i umjetnicima mjesto za izražavanje, kao i dizajnerima. Želja joj je i da cijela šuma oživi za vjenčanja, jer u Hrvatskoj nema puno vjenčanja u šumi.

image
ALFA LTD

"Ušteđevina je isparila, kredit je pokrio troškove gradnje... Tražim 35.000 dolara, što je realni iznos za daljnje radove"

Pitamo ju koliko je nužno sredstava i za što ona najviše nedostaju?

- Nakon devet mjeseci čekanja kredita, jer banke zbog covida ne daju nikakve investicijske kredite u turizmu, nakon što me vidio na televiziji javio mi se jedan čovjek iz banke i ponudio kredit, no nedovoljno da sve privedem kraju. Moja ušteđevina je davno isparila, još sam ostala bez primanja jer sam bila turistički pratitelj. Taj kredit je pokrio troškove gradnje, ali ostalo je uređenje prostora... Tražim putem crowdfundinga 35.000 dolara, što je realan iznos koji mi treba za uređenje unutarnjeg i vanjskog prostora - odgovara Ivona Ercegović

Ako ne dosegne traženi iznos, neće dobiti ništa. Svi koji ulože novac tijekom prikupljanja, naplatit će im se tek ako kampanja dosegne traženi iznos.

image
ŽELJKO RADIŠIĆ

Napravljeni su temelji za sve, izgrađena je pomoćna građevina, postavljena bio jama za kanalizaciju, doveden je i čelik za potpornje kućicama. Ostale kućice se rade u varaždinskoj tvornici DLB jer su montažne

Eco-kind turizam

Pitamo koja je humanitarna komponentu projekta?

image
ALFA LTD
image
ALFA LTD

Kako je biti mladi poduzetnik u vrijeme covida?

Izazov

- Nema posla koji nisam radila, od čistačice i sobarice po hotelima, preko rada na recepciji, hostela, do PR-a, administracije, rada u ratnoj galeriji, prodaje suvenira, konobarenja u kafićima, noćnim klubovima... - kaže Ivona Ercegović.
Diplomirala je na Američkoj visokoj školi za menadžment, smjer poduzetništvo. Odmah nakon toga dobila je posao turističkog pratitelja. Na ideju za projekt kuća na drvu došla je prije nešto više od četiri godine, od kad ga nastoji realizirati, i sad je blizu ostvarenja cilja. A na pitanje kako je biti mladi poduzetnik u Hrvatskoj i u vrijeme covid-krize, kratko odgovara:
- Teško. Ipak, najviše mi je žao roditelja jer nisu zaslužili da se brinu zbog mene i zbog projekta u njihovim godinama, ne želim da gube živce i da svaki put kad ih posjetim, imaju sve više sijedih. No ja ovo radim i za njih, za sestru, prijatelje, za sve ljude i za svoju budućnost. Roditelji su moja najveća podrška, i da oni ne vjeruju u projekt, ne bih ni ja ulazila u ovo. Jer jedan mali čovjek da ide graditi jedno malo selo u ovoj našoj lijepoj maloj zemlji, s velikom birokracijom i paprenim cijenama majstora, teško da bi uspio bez podrške - odgovara ona.

- Ovim projektom želim promijeniti kako turizam funkcionira i maknuti se od masovnosti pa sam izmislila pojam eco-kind - gdje uz poštovanje prema prirodi želim biti fer i prema ljudima. Onima kojima boravak u šumi možda najviše treba. Radi se o udrugama s kojima surađujem, koje pomažu djeci s malignim bolestima i njihovim obiteljima te ženama oboljelima od raka - krijesnica, svezanju. Još želim uključiti udrugu koja pomaže zlostavljanim ženama i djeci, a toga će biti. Ostavljat ću kućice prazne po dogovoru, odnosno davati im na korištenje, i to ne samo zbog besplatnog smještaja, već zbog retreatova koje želim raditi, programa i radionica za jačanje svijesti i duha - odgovara Ivona i dodaje da im želi pokazati da se još vrijedi boriti i da je njena šuma tu da im pomogne.

image
ŽELJKO RADIŠIĆ

Također, projekt je ekološki, odnosno bit će tu minimalna, gotovo nulta proizvodnja otpada, uz korištenje vlastitog voća i povrća, kompostiranje, promicanje kulture recikliranja do recikliranog namještaja za kuću i kućice. Ugradit će se dizalice topline za grijanje i hlađenje te zagrijavanje vode.

Kickstarter kampanja i donacije za završetak Tree Elements projekta kućica nedaleko od Plitvica možete napraviti na - Tree Elements eco-kind retreat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 10:41