Urbana regeneracija

Projekt za deset: inkubator za kreativne tehnologije u bivšoj tvornici papira

 Energana
Ovo je primjer kako iskoristiti staru infrastrukturu za poticanje razvoja kreativnih industrija te poduzetništva

Na radionici o urbanoj regeneraciji - Policivil Workshop Rijeka, održanoj sredinom tjedna u sklopu projekta Restart _4Danube, prikazano je kako će izgledati projekt rekonstrukcije i prenamjene zgrade Energane, bivše riječke tvornice papira, u startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.

image
Energana

37 milijuna kuna vrijedan je projekt prenamjene Energane, a 85 posto se financira sredstvima EU

Radionicu je organizirala Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Gradom Rijekom, a održana je u prostorima proizvodnog parka Torpedo, koji je i sam odličan primjer transformacije starog proizvodnog pogona, nekada svjetski poznate tvornice, u multifunkcionalni prostor za male i srednje poduzetnike.

Projekt prenamjene Energane, vrijedan 37 milijuna kuna i sufinanciran s 85 posto sredstvima EU, prezentirala je Tina Ragužin, savjetnica za provedbu projekata u Odjelu za razvoj poduzetništva Grada Rijeke.

image
Energana

U okviru projekta planira se urediti više od 2700 četvornih metara korisnog prostora zgrade, što će biti na raspolaganju poduzetnicima

Potencijal

- Zgrada koju ćemo obnoviti izgrađena je 1931. godine i proizvodila je energiju za tvornicu papira. Cijeli taj kompleks već dugo stoji napušten i na odličnoj je lokaciji. Trenutačno smo u pripremi rekonstrukcije, a kada sve bude gotovo, poduzetnici će u ovom inkubatoru moći pohađati edukacije, umrežavati se, pronalaziti nove projekte i načine financiranja - izjavila je Tina Ragužin.

image
Energana

U okviru projekta planira se urediti preko 2700 kvadrata korisnog prostora zgrade, koji će biti na raspolaganju poduzetnicima, zajedno s najsuvremenijom specijaliziranom opremom, edukativnim programima, mrežom mentora te ostalim programskim aktivnostima u cilju jačanja njihova inovacijskog potencijala.

image
Energana

Zgrada Energana imat će specijalno opremljene prostore, poput laboratorija za umjetnu inteligenciju

Energana će imati specijalno opremljene prostore u cilju podrške procesu inkubacije, čije će funkcionalnosti koristiti njeni stanari za vrijeme boravka u inkubatoru. Među njima su laboratorij za umjetnu inteligenciju s ICT opremom za potrebe edukacije poduzetnika usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije; IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava; učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara, uz 3D pisač i 3D skener, te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu.

image
Energana

Sadržaji

Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje nužne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:58