ENERGETSKA OBNOVA KBC SPLIT

Projekti grada pod Marjanom

Za mjesec dana druga faza obnove Klinike za plućne bolesti u Splitu

Projekte energetske obnove zgrada u javnom sektoru u Kliničkom bolničkom centru Split i Športskom centru Bazeni Poljud koja je u nadležnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja posjetio je resorni ministar Predrag Štromar.

Ministarstvo nastavlja provoditi projekte energetske obnove u dva modela. Jedan je s EU fondovima iz kojih je predviđeno 2,3 milijarde kuna odnosno pet milijardi kuna uz sudjelovanje države. Drugi je ESCO-model ugovaranja energetske usluge za javni sektor koji je primijenjen u Splitu, a po kojem ne nastaje povećanje proračunskog zaduženja jer privatna tvrtka izvođač radova ulaže svoja sredstva te ulaganja vraća iz ušteda koje jamči da će se postići u razdoblju od 14 godina nakon završetka projekta.

Već je provedena i dovršena energetska obnova Športskog centra Bazeni Poljud

ULAGANJA

Nakon što je u 2017. godini izvršena rekonstrukcija kotlovnice i promjena energenata, splitski KBC za mjesec dana očekuje nastavak radova na energetskoj obnovi. Grad Split u međuvremenu je, kažu u Ministarstvu, ustupio KBC-u vlasništvo zemljišta bolnice te su osigurani uvjeti za drugu fazu projekta. Slijedi energetska obnova Klinike za plućne bolesti u sklopu koje će se izraditi toplinska fasada, postaviti nova vanjska PVC-stolarija i novi slojevi toplinske i hidroizolacije ravnih krovova. Rekonstruirat će se termotehnički sustav i sustav unutarnje rasvjete te će cijeli KBC biti priključen na plinsku distributivnu mrežu. Nakon radova će predviđena godišnja ušteda na energentima biti oko 1,1 milijun kuna.

U obnovu splitskih Firula uloženo je 140 milijuna kuna. Zanimljiv je podatak da se, primjerice, u KBC-u u sklopu obnove dosad zamijenilo 18 tisuća rasvjetnih tijela.

- U zgrade javnog sektora dugo se nije ulagalo, još od 80-ih godina, a energetske obnove rade se i u svrhu štednje, a i zbog same obnove kako bi djelatnici i pacijenti imali što bolje uvjete - dodao je ministar Štromar.

Zgradu KBC-a posjetio je u pratnji Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Splita, Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, te Graciana Rudana iz tvrtke Esco Energy, koja je bila pružatelj energetske usluge na projektu.

- Velika je razlika raditi u energetski obnovljenim prostorima. Uz uvođenje plina koji će donijeti uštede od oko 50 posto, obnova Klinike za plućne bolesti donijet će nam uštede od približno 30 posto – istaknuo je ravnatelj Meštrović.

Velika je razlika raditi u energetski obnovljenim prostorima. Uz uvođenje plina, koji će donijeti uštede od oko 50 posto, obnova Klinike za plućne bolesti donijet će uštede od oko 30 posto, istaknuo je ravnatelj Meštrović

I stadion na Poljudu arhitekta B. Magaša, kroz druge fondove, krenuo je svojim putem prema europskom sufinanciranju

AVANGARDA

Ministar Štromar posjetio je i nedavno obnovljeni kompleks Športskog centra Bazeni Poljud, kroz koji su ga proveli Tomislav Borozan, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Split, te Gordon Cerjan, rukovoditelj Športskog centra Bazeni Poljud. Projekt obnove bazena stajao je 80 milijuna kuna te je osigurao smanjenje potrošnje energije od 71 posto, odnosno uštedu od oko 3,390.000 kuna godišnje.

- Kompleks Poljud izgrađen je za Mediteranske igre 1979. godine. Bili su to tada prekrasni objekti, avangarda u europskim i svjetskim okvirima. Nažalost, vrijeme je učinilo svoje. Od gradnje do sada u te objekte nisu uložena značajnija sredstva, osim u najnužnije krpanje. Kad danas pogledate bazene s jedne strane i stadion s druge, najbolje vidite što smo odradili. Najvećim dijelom europskim sredstvima obnovili smo i napravili ekonomičnijim i kvalitetnijim objekt u kojem se okupljaju tisuće djece i sportaša. I poljudska je ljepotica kroz druge fondove krenula svojim putem prema europskom sufinanciranju – zaključio je ministar Štromar.

KBC SPLIT
  • 140 milijuna kuna uloženo je u obnovu splitskih Firula
  • 18 tisuća rasvjetnih tijela zamijenjeno je u sklopu obnove
  • 1,1 milijun kuna predviđena je godišnja ušteda na energentima

Foto: Vladimir Dugandžić/Hanza Media, Tom Dubravec/Hanza Media, Zvonimir Barisin/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:25