NE VIĐA SE ČESTO

Pronašli su stan u novogradnji u središtu Zagreba, morate vidjeti kako su ga uredili!

 Darko Mihalić
Vlasnike je privukla činjenica da ga ne moraju adaptirati, kao što je slučaj sa starogradnjom, a dodatni adut bila je lođa

Pronaći stan u novogradnji u središtu Zagreba prava je rijetkost, no to je pošlo za rukom četveročlanoj obitelji - roditeljima s dvije kćeri, srednjoškolkom i studenticom, koji vole aktivan život i putovanja, ali i ugošćavanja i druženja s obitelji i prijateljima. Svidjela im se ideja da ne moraju adaptirati stan, što je uglavnom slučaj sa starogradnjom, i da se još u fazi gradnje mogu uključiti i prilagoditi prostor svojim potrebama. Dodatni adut koji ih je privukao bila je lođa, koja se ne viđa često u starijim zgradama.

- Lođa je dovoljno velika da funkcionira kao dnevni boravak, odnosno blagovaonica na otvorenom kada nam to vremenske prilike dopuštaju. Eksterijer je uvučen pa pruža privatnost i zaklon, a istodobno možemo uživati u našoj maloj oazi na otvorenom u centru grada, među betonom i asfaltom - kažu vlasnici, koji su kao ljubitelji lijepih i harmoničnih interijera u kojima je sve osmišljeno do posljednjeg detalja uređenje prepustili studiju za dizajn interijera pod vodstvom Mirjane Mikulec.

image
Darko Mihalić

Stan površine 120 kvadrata sastoji se od hodnika, dnevnog boravka u kojem je blagovaonica s izlazom na lođu, zatim kuhinje, dviju kupaonica, dviju dječjih soba, roditeljske sobe i gospodarskog kutka

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

S obzirom na to da su bili zadovoljni funkcionalnim rasporedom u kojem su društvena i privatna zona odvojene, htjeli su maksimalno iskoristiti prostor, ostvariti što više mjesta za skladištenje te postići osjećaj ugode uz visoku dozu estetike i stilsku povezanost svih prostorija.

- Željeni stil uređenja bio je spoj modernog i klasike - otkriva Mirjana Mikulec.

Stan je površine 120 kvadrata. Odmah s ulaznih vrata pruža se pogled na dio dnevne zone, ponajviše dnevni boravak i dio blagovaonice. Kuhinja je u nastavku, uvučena na "dno" otvorenog dnevnog prostora. Iz blagovaonice se izlazi na lođu kroz veliku staklenu stijenu, čime se postiže dojam otvorenog prostora i produžene dnevne zone.

image
Darko Mihalić

Blagovaonica je vizualno odvojena od boravka elementom rađenim po mjeri koji ima nekoliko uloga. Osim što funkcionira kao pregrada, s jedne strane je TV jedinica, a s druge, prema blagovaonici, mini bar

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Uređenjem se nastojalo povezati interijer u raznoliku i slojevitu, no ipak povezanu cjelinu. Gledano po zonama, društvena ima više detalja, uzoraka i boja te je, dakle, općenito živopisnija

image
Darko Mihalić

Interijerom prevladavaju svijetle, neutralne nijanse poput bijele, sive i bež, uz dominantnu crnu. Koncept uređenja zapravo se temelji na kontrastima, a to se najviše primjećuje u dnevnom dijelu, gdje je baza svijetla, podna obloga, ujednačena - riječ je o parketu slaganom u popularnom, bezvremenskom i elegantnom chevron stilu - a detalji i neki elementi su u tamnim bojama.

- Crna je ovdje dala dubinu prostoru, ali i dozu luksuza, naročito u kombinaciji sa zlatnom - kaže Mirjana Mikulec.

image
Darko Mihalić

Kuhinja je u nastavku boravka i blagovaonice, uvučena na "dno" otvorenog dnevnog prostora. Ovdje visoki stol ima nekoliko uloga: funkcionira kao šank te je idealan za brze obroke

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Dodatna zanimljivost je vizualno odvajanje blagovaonice od boravka elementom rađenim po mjeri koji ima nekoliko uloga. Osim što funkcionira kao pregrada, s jedne strane je TV jedinica, a s druge, prema blagovaonici, mini bar. I visoki stol u kuhinji ima nekoliko uloga: funkcionira kao šank te je idealan za brze obroke i ispijanje jutarnje kavice s pogledom na okoliš.

Iz dnevne zone drugi dio hodnika, odijeljen od ulaznog prostora kubusom koji čine garderobni ormari i gospodarski dio, vodi do spavaćeg dijela.

- Jedna od specifičnosti stana upravo je povezanost ulaznog prostora i hodnika s dnevnom zonom, gdje nema vrata koja bi odijelila taj prostor. Također, u prostoru hodnika osmišljen je tzv. spremišni kubus koji dijeli dnevni od spavaćeg dijela stana. U njemu su ormari za jakne i cipele, ali i gospodarski blok s perilicom i sušilicom rublja, sredstvima za čišćenje, daskom za glačanje, glačalom... - pojašnjava Mirjana Mikulec.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

U spavaćim sobama prevladavaju svijetli i neutralni tonovi koji donose ugodu sa suptilnim dekorativnim akcentima poput zlatnih ručki i ukrasnih uklada na frontama ormara, zidne rasvjete oko kreveta i tapeta, uzglavlja koje seže do stropa...

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Spavaći dio sastoji se od triju spavaćih soba, roditeljske s pripadajućom kupaonicom, dviju dječjih soba i još jedne kupaonice. Roditeljska soba ima odvojen pretprostor u kojem je garderoba, a iz sobe se ulazi u kupaonicu.

- U sobama prevladavaju različite bež nijanse te nježni pasteli, ponajviše u tekstilu, što je unijelo potrebnu mekoću i ugodu - ističe Mirjana Mikulec.

Uočavaju se i neki koloristički dodaci, poput nježno plave i zelene, uz uzorak mramora. Primjerice, u kupaonicama je prisutna intenzivna zelena: u jednoj u zoni tuša, na keramičkim pločicama velikog formata, a u drugoj je kao vodootporna tapeta na dva zida. Inače, sve tapete u stanu nose potpis domaćeg Studija Wallart, s iznimkom jedne od kupaonica gdje je na zid na kojem je umivaonik stavljena Wall&Deco tapeta.

image
Darko Mihalić

U kupaonicama je prisutna intenzivna zelena - u jednoj je u zoni tuša, na keramičkim pločicama velikog formata, a u drugoj kao vodootporna tapeta na dva zida

image
Darko Mihalić

Veći dio namještaja izrađen je po mjeri prema idejama Mirjane Mikulec i njezina tima. Sofa u dnevnom boravku je iz tvrtke Modul iz Darde, a tu su i neki dizajnerski komadi, poput blagovaonskog stola talijanskog brenda SOVET, stolaca Detjer, naslonjača i ljuljačke u lođi iz tvrtke Trika, gdje su nabavljeni tepisi i rasvjeta.

Detalji poput knjiga, suvenira s putovanja i slika dodatno su oplemenili prostor, a predstavljaju vlasnicima drage uspomene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:15