U POSJETU

Prostor iz snova obitelji Milotić na Krku

Ni stršljeni ni požar nisu nas zaustavili u gradnji apartmana. Vlasnici u sebi imaju smisla za lijepo uređene interijere, pa su sve ideje i vlastite vizije upotrijebili osmišljavajući apartman Melisa

- Kada smo počeli kompletnu adaptaciju stana od 72 četvorna metra, zapravo je to bila kombinacija svega. Ludosti, hrabrosti, ljubavi, ali i velike želje da finalno napravimo nešto posebno i dobro - počinju svoju prostornu priču supružnici Martina i Marijan Milotić koji su se prošle godine iz Rijeke preselili na otok Krk, točnije u Malinsku, i to u obiteljsku kuću u kojoj su potkrovlje odlučili preurediti u apartman napravljen i dekoriran baš prema njihovim željama i guštima.

Inače, Martina je novinarka i urednica riječkog portala Extravagant te blogerica na blogu Mala Kme osvaja svijet, a Marijan referent špedicije i nekadašnji košarkaš. Oboje pak u sebi imaju fino preciziranu estetiku za lijepo uređen interijer.

OMILJENA BILJKA

- Svakako mislimo da su nas naša vizija i želja da apartman bude što kvalitetniji, bolji i ljepši dovele do ovakvog rezultata - zadovoljno govore supružnici Milotić dok šećemo njihovim pet friendly apartmanom imena Melisa, tako nazvanog po miomirisnoj blagotvornoj biljci koja raste u vrtu obiteljske kuće.

- Kuću je sedamdesetih godina gradio moj djed koji i danas živi u njoj. Suprug, ja i naših dvoje djece lani u jesen smo se doselili i uredili stan u potkrovlju, koji otkad je sagrađen nije renoviran. Stan ima dvije spavaće sobe, dvije terase s pogledom na more, dnevni boravak i kuhinju, hodnik i kupaonicu. Bez terasa, broji ukupno 72 kvadrata. Da bismo dobili današnji open space prostor, morali smo rušiti tri zida i dimnjak koji je prolazio sredinom nekadašnjeg dnevnog boravka. Također, skinuli smo i brodski pod koji se nalazio na čitavom stropu preko greda - priča Martina i dodaje da su osim izmjene krovnog pokrova te struje i vode, za što su ipak angažirali stručnjake, suprug i ona odradili sami kompletan posao adaptacije: rušenje, uklanjanje šute, žbukanje, gletanje, postavljanje knaufa, obradu greda, postavljanje laminata i restauraciju dijela namještaja.

Stan od 72 kvadrata ima dvije spavaće sobe, dvije terase s pogledom na more, dnevni boravak, kuhinju, hodnik i kupaonicu

Kuhinja ima samo donje elemente kako ne bi “zagušila” potkrovni stan u kojem su jako upečatljive drvene grede

BRODSKI POD

- Najzahtjevnije je bilo postaviti knauf, s obzirom na to da se trebalo prilagoditi postojećim gredama koje nisu bile predviđene da budu vidljive. I njihova je obrada bila zahtjevna, jer je svaku trebalo izbrusiti kako bi se skinuo stari crni zaštitni sloj, a potom prelakirati i dodatno zaštititi te mjestimično paliti da bi se dobio donekle ujednačen rustikalan ‘uzorak’. U knauf je potom ugrađeno više od 30 LED lampica - ističu Martina i Marijan.

Kompletna adaptacija trajala je malo više od pola godine, a supružnici Milotić vodili su se idejom o prostoru koji će biti svijetao, topao i u kojem će se svatko osjećati kao kod kuće, uz rustikalni element i poštujući lokaciju na kojoj se kuća nalazi (5 min. od mora, uz sjećanje na borovu šumu koja se nalazila uz kuću do prije par godina). Praktički samostalna prostorna renovacija priuštila im je mnogo anegdota i škola. Tako su skidajući brodski pod sa stropa u dječjoj sobi naišli na gnijezdo stršljena veličine nogometne lopte.

- Bilo je toliko veliko da se vatrogasci nisu usudili doći, nego smo morali čekati stručnjake iz dezinsekcije. Srećom, ispostavilo se da su se stršljeni iselili prije nego što smo se mi uselili - prisjećaju se.

Isto tako, dan nakon što su majstori iznova proveli struju, a Marijan postavio polovicu izolacije i knaufa, tri sata je padao jak pljusak.

Da bi dobili današnji open-space interijer, vlasnici su morali srušiti tri zida i dimnjak koji je prolazio sredinom nekadašnjeg dnevnog boravka

UŽIVANJE

- Ne bi to bio problem da su krovari zaštitili krov na kojem su upravo mijenjali pokrov, no kako su vjerovali prognozi, propustili su staviti zaštitu i kroz novu izolaciju i knauf po novopostavljenoj struji voda se slijevala u potocima - otkriva Marijan i dodaje kako tu problemima nije bio kraj jer nakon što su preživjeli poplavu, odmah je došlo do požara. Keramičaru koji im je postavljao pločice u kupaonici, dok je rezao jednu od pločica, pala je iskra na kartonsku kutiju u novoj, još nemontiranoj kuhinji i izazvala požar. Srećom, oštećen je samo jedan ormarić i začađen zid u visini od oko pola metra jer je stigao ugasiti plamen.

Kompletna adaptacija trajala je malo više od pola godine, a supružnici Milotić vodili su se željom da prostor u konačnici bude ugodan, udoban, svijetao i topao te da se u njemu svatko osjeća kao kod svoje vlastite kuće

- No, tijekom renoviranja nismo se samo susretali s problemima, bilo je puno i uživanja, i to pogotovo kada smo od starih predmeta sami izrađivali nove. Tako smo primjerice ugradbeni crni ormar u spavaćoj sobi, koji je zapravo stari ormar Martininih djeda i bake, suzili da bi stao u nišu. S njega je uz pomoć fena za farbu skinut lak, ponovo je prefarban, dodane su mu tapete za namještaj i nove ručkice te je tako dobio sasvim novo ruho. Isto tako, bijeli stolić u dnevnom boravku ispred kauča je nekadašnja psiha, ormarić za kozmetiku iz iste spavaće sobe. Skraćene su mu nogice, promijenjene ručkice, skinut lak i prefarban je u shabby chic stilu - ponosno priča Marijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:53