COOL MJESTO

Prostor od 50-ak kvadrata duge i zanimljive prošlosti neodoljivo podsjeća na dom, a danas se u njemu projektiraju divni interijeri

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Posjetili smo studio dizajnerice Iris Pinjuh Androšević u srcu Zagreba

Dugi niz godina prolazila sam ovim putem i zavirivala kroz staklena vrata tog uličnog prostora. Maštala sam kako bi bilo divno da jednog dana tu otvorim svoj studio. Mogla bih reći da se sudbina umiješala u trenutku kada su moji poznanici kupili baš taj prostor i zamolili me da im dam pokoji savjet za uređenje. Kako sam od samog početka bila uključena u renovaciju, bilo je vrlo izvjesno da ću ja biti prvi najmoprimac te sam nastavila opremanje po vlastitoj želji i potrebama - prisjeća se dizajnerica Iris Pinjuh Androšević, koja nas je ugostila u svom dizajnerskom studiju Iris Design Studio u Zagrebu nasuprot parka Ribnjak.

POGLEDAJTE VIDEO!

Prostor ima dugu i zanimljivu prošlost. Stambena zgrada u kojoj se smjestio datira još iz prve polovice 20. stoljeća, a prizemlje s velikim izlozima koji velikodušno propuštaju prirodnu svjetlost ispunjavajući cijeli prostor toplinom također se odlikuje visokim stropom karakterističnim za zagrebačke interijere iz tog razdoblja. Iris nam otkriva kako je prostor promijenio nekoliko vlasnika prije nego što se ona tu uselila sa svojim studiom.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zelenilo u okruženju

- Lokacija studija, koja kuca u samom srcu centra grada, a opet je dovoljno zaklonjena, poticajna za inspiraciju i kreativnost, okružena zelenilom parka i u blizini stanovanja bila je idealno mjesto, onako kako sam ga i zamišljala - govori nam Iris na samom početku.

- Željela sam ulični prostor, pristupačan, drugačiji, da je okružen zelenilom. Zamislila sam da prostor u kojem primamo naše klijente odiše prisnošću i jednim francuskim šarmom, kojim i najmanji prostori pružaju ugodnu atmosferu u kojoj se možete opustiti. Prekrasno, bogato drvo koje raste iz fasade Zvonarničke ulice 3 samo je potaklo moju odluku da je to baš taj radni prostor koji ima savršenu energiju za rast i napredak. Nisam imala dvojbe - kaže.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zanimljiva je i priča koja se veže uz prostor od 50-ak kvadrata gdje je poslovao i ugledni arhitekt Mladen Škreblin te je, dugi niz godina boraveći na ovom mjestu, na neki način ostavio dio sebe i svog stvaralaštva, koje se još uvijek može osjetiti. Prostor je nekada bio samo jedna velika prostorija i kupaonica, naknadno je spomenuti arhitekt dodao galeriju koja je uvelike promijenila izgled te je tako stvorio više zona i formirao zanimljiviji karakter mjesta u kojem je radio, živio i, kako priče kažu, priređivao zabave i druženja koja su se dugo pamtila.

Umjetnine, zrcala...

Iris nam također govori kako nije bilo potrebe za većim intervencijama pri uređenju, nego se radilo o postavljanju nove keramike, renovaciji kupaonice te opremanju prostora namještajem i ukrašavanju uz pomoć boja i detalja. Donji dio studija sada se koristi za primanje klijenata i radne sastanke, a kako nam dizajnerica priznaje, ponekad i za druženje s prijateljima, nastavljajući tako tradiciju ovog prostora koji živi i izvan radnog vremena. Donji dio služi i kao svojevrsni izlog materijala i tekstura kojima se dizajnerica služi u projektiranju.

Gornji dio prostora, smješten na galeriji, osmišljen je kao prostor za klasični ured. Dva radna stola prave su radne postaje gdje se stvaraju novi projekti Iris Design Studija. Iris nam otkriva kako je opremila cijeli ovaj prostor i kako inače voli uređivati sve svoje projekte.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Često volim svratiti do Britanca i potražiti neke autentične, antikne komade kojima ukrašavam prostore, kako svoj prostor za rad, svoj dom, tako i neki od prostora za klijente. Ponekad su to komadi koje moram restaurirati, a nekada su to gotovi primjerci koji odmah nađu svoje mjesto u nekom prostoru - govori nam dizajnerica.

Tako su svoje mjesto u studiju našle i razne umjetnine, od ilustracija, fotografija do lampi, stolaca, antiknih zrcala i vaza te zeleni ljubimci koji su jednako važni za ugodnu atmosferu. Sinergija svih ovih detalja čini ovo mjesto životnim i bliskim pričajući niz zgodnih anegdota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:02