STANOVANJE

Protest protiv rasta cijena nekretnina. U preuređenom kontejneru živi u centru skupog Londona

 KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE
Harrison Marshall, umjetnik iz Velike Britanije, tvrdi kako mu tekući izdaci u domu od 25 kvadrata iznose samo 50 funti mjesečno

Britanski umjetnik našao je jedinstven način kako da pobijedi rastuće troškove života u Londonu. Situacija nakon Brexita, visoke stanarine i aktualna povećanja troškova života koji neki nazivaju - hrana ili toplina, inspirirala je tog dizajnera da potraži novi put. U siječnju je Harrison spakirao svoje torbe i preselio se u "skip", veliki otvoreni kontejner za prijevoz građevinskog materijala i drugog, sličan i kontejnerima za smeće.

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Novi putevi za arhitekturu

Umjetniku je trebalo nekoliko mjeseci da preuredi kontejner u prostor pogodan za život - za spavanje, kuhanje, pranje, pa čak može i ugostiti prijatelja ili dva. Taj, sada stambeni kontejner, veličine 25 četvornih stopa, ima sve osnovne pogodnosti koje mu omogućuju da živi barem sljedećih godinu dana u središtu Londona.

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Tzv. skip je veliki, otvoreni kontejner za prijevoz građevinskog i drugog materijala, sličan kontejnerima za smeće

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Nakon troškova izgradnje od 4000 funti za materijal i životne potrepštine, Harrisonovi tekući izdaci, kako je rekao britanskim novinarima, iznose samo 50 funti mjesečno. No taj njegov projekt nije svima bio iznenađenje, jer je on poznat kao suosnivač studija CAUKIN; poduzeća za dizajn i izgradnju, koje otvara nove puteve kroz arhitekturu. - Taj projekt spoj je godina pomalo bizarnih ideja, a potječe još iz vremena kada sam kao klinac sanjao o životu u vlastitoj malenoj kući. Prošle godine vratio sam se u London i odmah su me pogodili visoki troškovi najma. Znao sam da mora postojati druga opcija, i prije nego što sam mogao razmisliti o tome, već sam bio na putu da živim u kontejneru - rekao je Harrison Marshall.

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Bačvasti krov pruža dovoljno prostora za podizanje kreveta iznad visine glave i zadržavanje donjeg prostora za dnevni boravak, a kuhinjski prostor čine sudoper i štednjak s jednom pločom za kuhanje

Projekt je dio Galerije SKIP, stalne suradničke javne umjetničke inicijative, koja je započela stvaranjem prijeko potrebnog prostora, mogućnosti, financiranja i zagovaranja umjetnika u usponu, u pokušaju borbe protiv ekskluzivne prirode svijeta umjetnosti i tipičnih galerijskih prostora. Skip House možda se čini kao da je nastao iznenada, ali je kulminacija šest godina umjetničkih instalacija, izložbi, modnih revija, kazališta, koncerata i sprovoda pod Galerijom SKIP.

- Harrison, naš dugogodišnji suradnik, došao nam je s ovom veličanstvenom idejom, i iskoristili smo priliku da je vidimo realiziranom - izjavila je Catherine Borowski, iz te udruge, te dodala kako je, dakle, ovaj projekt dijelom umjetnička instalacija, dijelom društveni komentar.

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE
image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE
image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Dizajn projekta

Cilj kontejner kućice je započeti razgovor o stambenoj krizi u Velikoj Britaniji i istražiti alternativna rješenja. No ako se pitate otkud im lokacija za postavljanje toga u središtu grada, odgovor je da se Kuća Skip trenutačno nalazi na praznoj parceli u Bermondseyju, na kraju niza stambenih zgrada. Harrison je posegnuo prema Antepavilionu; dobrotvornoj organizaciji za umjetnost i arhitekturu, koja ima za cilj promicanje neovisne misli i simbioze u području umjetnosti, zanata i arhitekture. Antepavilion ima pristup nekoliko nekretnina u Londonu preko svog sponzora, tvrtke Shiva Ltd., koja je prihvatila ideju. Imali su prikladno prazno mjesto na kojem je prethodno 25 godina bio smješten ruski tenk T-34 pod nadimkom Stompie. Skip House planiraju preseliti na različite lokacije diljem Londona.

image
KATIE EDWARDS/SKIP HOUSE

Trenutačno se minijaturna kuća nalazi na praznoj parceli u Bermondseyju, na kraju niza stambenih zgrada

Vezano za dizajn projekt koristi standardni skip od 8 jardi, unutar kojeg se nalazi izolirani drveni okvir. Bačvasti krov pruža dovoljno prostora za podizanje kreveta iznad visine glave i zadržavanje donjeg prostora za dnevni boravak. Sudoper i štednjak s jednom pločom za kuhanje čine kuhinjski prostor i prostor za odlaganje, raspoređen preko dva zida. Unajmljeni prostor za WC također se nalazi na mjestu, pružajući prijeko potreban toalet, dok će se Harrisonovo tuširanje većinom odvijati u teretani ili na njegovom radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:34