NOVI TREND NA MORU

Prvi val zabilježen je u travnju prošlog proljeća, a sad je opet novi. Evo o čemu se radi!

Agencija Re/max Centar Nekretnina: Stan u Opatiji, najam na dulji period
 Re/max Centar Nekretnina
Početkom siječnja tržište je tek "zatitralo" i počeli su stizati prvi upiti za rezervacije u sezoni

Tržište nekretnina na obali zahvatio je novi val prenamjene turističkih apartmana i kuća na obali u stanove i kuće za dugoročan najam. Prvi val zabilježen je u travnju i svibnju prošlog proljeća, a sad je opet novi, neki se vlasnici opredjeljuju za verziju koja je vjerojatno manje unosna, ali sigurnija. - Radi se o neizvjesnoj situaciji u kojoj pandemija jača, i u zemljama iz kojih nam najviše dolaze gosti nije baš bajna situacija...

U agencijama smatraju da ovo nije dugoročni trend te da će se turistički sektor vrlo brzo oporaviti

image
Agencija Re/max Centar Nekretnina: Stan u Opatiji, najam na dulji period
Re/max Centar Nekretnina

Covid-putovnice

- Tako, recimo, vila koja se mogla ranije iznajmiti za 30.000 eura, i to u samo dva, tri ljetna mjeseca, sada se nudi za 15.000 eura čitavu godinu. Unajmljuju ih uglavnom poslovni ljudi, često stranci koji rade u Hrvatskoj i koji su navikli na viši standard stanovanja, iz Italije, Švedske, Njemačke, Austrije - objašnjava Jaminka Biliškov, vlasnica Biliškov nekretnina (biliskov.com), situaciju u Dalmaciji.

image
JASMINKA BILIŠKOV
Vila koja se u Spllitu mogla iznajmiti za 30.000 eura, i to u samo dva, tri ljetna mjeseca, sad se nudi za 15.000 eura čitavu godinu
Biliškov Nekretnine

Slično je, kaže, i sa stanovima za najam, bivšim apartmanima, od kojih se oni bolje opremljeni u Splitu i okolici iznajmljuju za oko 700 - 1000 eura mjesečno. No većina vlasnika ipak još čeka i nada se da će sezona biti barem kao lani. Slična je situacija i u Istri i na Kvarneru. Najavljene covid-putovnice mogle bi donijeti značajne promjene u sektoru turizma, kažu u agenciji Remax Centar nekretnina. Dio vlasnika apartmana za turiste sada ih odjavljuje i daje u dugoročni najam ili prodaje.

image
Agencija Re/max Centar Nekretnina: Vila u Poreču, najam na dulji period
Re/max Centar Nekretnina

Ograničena kretanja, specijalne regulative prelaska granica značajno su smanjile broj turista. Ta situacija ima direktan utjecaj na privatne iznajmljivače. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, pad broja objekata privatnih iznajmljivača najizraženiji je u većim gradovima. Prema podacima HTZ-a, čini se da je ove godine manje onih koji se namjeravaju baviti turizmom. Broj objekata privatnih iznajmljivača sada je 101.934, dok je u ožujku 2020. bio je 106.721, a u ožujku 2019. godine 102.499.

Utjecaj trenutačne situacije s pandemijom koronavirusa na privatnike u turizmu

Voditeljica opatijskog ureda Remax Centra nekretnina (remax-centarnekretnina), Andrea Belić, ističe da je na području Opatije moguće primijetiti porast nekretnina koje im dolaze u ponudu dugoročnog najma. Prodaje se manje jer se iznajmljivači nadaju last minute rezervacijama, kao prošle sezone.

image
ANDREA BELIĆ
Na području Opatije bilježi se manja prodaja jer se iznajmljivači nadaju last minute rezervacijama, kao prošle sezone
Re/max Centar Nekretnina

Optimizam

Turistički sektor u stanju hibernacije zrači optimizmom iako se, prema podacima s terena o ranom bukingu, još uvijek zapravo ništa značajno ne događa. Početkom siječnja tržište je tek "zatitralo" i počeli su stizati prvi upiti za rezervacije u sezoni.

Prema podacima HTZ-a, broj objekata privatnih iznajmljivača sada je 101.934, a u ožujku 2020. bio je 106.721

U Istri trenutačno traju pripreme za sezonu i nadaju se dobroj ljetnoj sezoni. Voditeljica pulskog ureda Remax Centra nekretnina Sandra Mirković naglašava kako u Rovinju primjećuje da trenutačno u ponudu dobivaju velik broj apartmana za dugoročni najam, ali kuća znatno manje. Naime, uz fleksibilne rezervacijske uvjete iznajmljivači ipak dobivaju upite i rezervacije te se nadaju uspješnoj sezoni. Prosječna cijena najma bivših apartamana je oko 550 eura za jednosoban stan, i oni su i u Istri i na Kvarneru nešto skuplji od stanova koji su prvotno bili za najam, zbog bolje opremljenosti i uređenja.

image
Agencija Re/max Centar Nekretnina: Apartman u Rijeci, najam na dulji period
Re/max Centar Nekretnina

Međutim, u toj agenciji smatraju da ovo nije dugoročni trend te da će se turistički sektor vrlo brzo oporaviti, moguće je da još bude kao prošlog ljeta. Najavljene covid-putovnice donijele su optimizam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:25