KRTIČNI ZNAKOVI

Puno prašine, osušene sobne biljke, čudni mirisi... Što se to upravo u ovo vrijeme događa u mnogim domovima?

 Shutterstock
Ne trebate puno istraživati jer znakovi ovog problema su očiti, samo ih treba znati prepoznati

Jeste li znali da prosječna osoba provede oko 90 posto svog vremena u zatvorenom prostoru? Ipak, ne brinemo previše o kvaliteti zraka u interijeru. Tu i tamo upalimo neku mirisnu svijeću i pravimo se da je zrak sada čist jer odjednom miriše po vaniliji.

Pritom, ne shvaćamo da je kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru i do pet puta zagađenija od vanjskog zraka što ima izravan utjecaj na naše zdravlje, dobrobit, produktivnost i kvalitetu života.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, onečišćenje zraka najveća je ekološka prijetnja ljudskom zdravlju. Devet od 10 ljudi u svijetu udiše zagađen zrak, što uzrokuje više od sedam milijuna prijevremenih smrti svake godine zbog kombiniranih učinaka onečišćenja zraka na otvorenom i u kućanstvu. Od tih sedam milijuna, čak četiri milijuna smrti uzrokovano je onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima.

Zabrinuti ste da vi i vaša obitelj udišete nezdrav zrak jer u vašem domu ne postoji kvalitetan protok? Mislite li da vaš dom ima problema s ventilacijom?

Ne trebate puno istraživati jer znakovi ovog problema su očiti, samo ih treba znati prepoznati.

image
Shutterstock

Svi problemi jednostavno se mogu riješiti ugradnjom decentraliziranog ventilacijski sustav Lunos koji radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time se u prostorijama postiže optimalna razina vlage, sprječava se stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa, a ujedno se poboljšava i kvaliteta života cijele obitelji jer ne moramo ni naglašavati koliko je čisti i svježi zrak važan za normalno funkcioniranje organizma.

Ako prepoznajete svoju situaciju u jednom od ovih pet kritičnih znakova, hitno morate učiniti nešto po pitanju ventilacije.

1. PROBLEMI S VLAGOM

Previsoka ili preniska razina vlažnosti uzrokuje više od puke nelagode ili pregrijavanja doma. Znat ćete da vaš dom pati od niske vlažnosti kada uočite osušene sobne biljke i oguljene tapete te kada osjetite stalni statički elektricitet, odnosno kad vas „strese struja“ pri dodiru bilo kojeg materijala ili čak druge osobe. Ovo stanje također može dovesti do zdravstvenih problema poput povećanog rizika od prehlada i infekcija, suhe kože i svrbeža očiju.

Puno češći problem na našem području, zbog klimatskih uvjeta, je visoka vlažnost koja u zatvorenom prostoru može uzrokovati rast plijesni te potaknuti razvoj grinja i drugih alergena. Provjetravanje prostora kako bi se „isušio“ često nije dovoljno i neće se mnogo postići jer plijesan će se ponovno pojaviti nakon određenog vremena. Ključno je otkloniti uzrok, odnosno oduzeti vlazi moć stvaranja plijesni tako što ćete ukloniti vlažan zrak iz prostorije i osigurati protok novog, svježeg zraka. U tome će vam najbolje pomoći kvalitetan ventilacijski sustav.

2. PREKOMJERNA PRAŠINA

image
Shutterstock

Kada krenete u veliki projekt preuređenja svog doma vjerojatno očekujete naići na više prašine nego što je uobičajeno. Međutim, bez radnih akcija poput renovacije, velike količine prašine ne bi se trebale nakupljati na površinama ili neprestano putovati zrakom. Pretjerana količina prašine može privući grinje, čest uzrok alergija. Jednom kad se nasele te je životinjice teško iskorijeniti jer ih privlači prašina posvuda, od ravnih površina do madraca i tepiha. Temeljito usisavanje i redovito pranje posteljine može pomoći u borbi protiv grinja, ali kada prašina i dalje neprestano dolazi pametno se riješiti Sizifovog posla i uložiti u ventilacijski sustav.

3. NEJEDNAKE TEMPERATURE

Ako ste ljeti ikada primijetili da neke prostorije u vašem domu ostaju tople dok se druge lako ohlade, unatoč nastojanjima da klimom i propuhom rashladite dom u vrućim ljetnim danima vrijeme je da se zapitate – zašto? Isti vas problem vjerojatno onda muči i u hladnijim mjesecima. Neki dijelovi vašeg doma su u sezoni grijanja idilično topli, dok u druge kao da nikada ne prodire toplina. Prvo svakako prekontrolirajte svoje sustave grijanja i hlađenja. No, ako vam se čini da nije problem u uređajima, onda je do ventilacije. Valjani ventilacijski sustav trebao bi pružati 24-satnu cirkulaciju kako bi vaš dom „disao“ i imao svjež zrak od jutra do večeri.

4. USTAJALI MIRISI

Svaki dom, baš kao i svaka osoba ima svoj jedinstveni miris i to samo po sebi nije loša činjenica. Međutim, kada taj miris počne biti kiseo, vrijeme je da obratite pozornost na to što vam kuća govori. Ako ste ikada osjetili miris parfema u zraku satima nakon što ste ga poprskali ili mirise od kuhanja večere stare par dana – vaš dom pati od ustajalih mirisa. Bez obzira na to jesu li vam ti mirisi odbojni ili vam uopće ne smetaju, oni su simptomi većeg problema koji ne možete prikriti osvježivačem zraka i mirisnom svijećom. Neugodni mirisi koji ne nestaju signaliziraju da vaš dom nema odgovarajuću ventilaciju.

image
Shutterstock

No, kada je cirkulacija zraka u vašem domu nedovoljna ili nepostojeća, oduprite se otvaranju prozora jer biste mogli samo uvući zagađivače vanjskog prostora. Umjesto toga, pokušajte uključiti stropni ventilator kako biste pokrenuli zrak. Ako to nema željeni učinak, vrijeme je da razmislite o instaliranju ventilacijskog sustava koji će „izgurati“ stari zrak iz prostora i unijeti novi, a imaju dodatnu prednost uklanjanja neželjene topline i vlage iz cirkulacije zraka u vašem domu.

5. RESPIRATORNE POTEŠKOĆE

Nisu svi problemi s kvalitetom zraka u zatvorenom prostoru vidljivi okom. Zapravo, ponekad možda nećete ni shvatiti da postoji problem sve dok vaše zdravlje ne počne patiti. Loš zrak u zatvorenom može dovesti do cijelog niza respiratornih poteškoća, uključujući kronični kašalj, kihanje, umor, glavobolje i začepljenost nosa. Ako se ne liječe, neki od ovih problema mogu se razviti u još ozbiljnije zdravstvene probleme poput krvarenja iz nosa, poteškoća s disanjem, napadaja astme pa čak i bolesti pluća. Kada primijetite prve znakove kronične respiratorne bolesti, važno je odmah ispitati kvalitetu zraka u vašem domu. Kvalitetan ventilacijski sustav učinit će čuda za čišćenje zraka u vašem domu, uklanjajući alergene, prašinu, plijesan, pelud i druge iritantne čestice slične veličine prije nego što ih možete udahnuti.

Ključ zdravog života

Mnogi djeluju tek kada osjete taj neugodan ustajali miris vlage u zraku, kada se zidom već proširi ružna mrlja od plijesni ili kada njihov organizam počne reagirati na nekvalitetne životne uvjete. Zato je bolje djelovati preventivno.

Prijelaz godišnjih doba, posebice iz ljeta u jesen, uvijek je savršena prilika za renovaciju doma ili barem manje zahvate koji će poboljšati vašu svakodnevicu. Jesen je ujedno i period kada temperature padaju, zrak je hladniji i to se posljedično odražava na vlagu u zraku.

Zato je sada idealno vrijeme za ugradnju Lunos ventilacijskog sustava, vodećeg u Europi po broju instalacija. Od zahtjeva do izvedbe, cijelo vrijeme vas vodi Lunos tim koji će sustav postaviti s iznimnom profesionalnošću u najkraćem roku.

image
Shutterstock

Ugradnjom Lunos ventilacijskog sustava u svoj dom dugoročno se rješava problem vlage i plijesni jer on omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage. Osigurava 24-satnu ventilaciju bez otvaranja prozora, što je ujedno i energetski učinkovito te financijski isplativo u sezoni kada inflacija i visoke cijene energenata mnogima uzrokuju brige.

Ventilacijski sustavi su se možda prije 15 godina smatrali luksuzom, no danas su nužnost jer je čisti zrak postao ključ zdravog života u domu sigurnom od svih onečišćivača.

Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Lunos Hrvatska d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 14:44